Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 8 mei 2019 10:25

Beursblik: dividend PostNL in 2020 onwaarschijnlijk

PostNL zal vermoedelijk in 2020 geen dividend uitbetalen vanwege de toegenomen investeringen. Dit stelde analist Marc Zwartsenburg van ING woensdag naar aanleiding van de kwartaalcijfers en de daaropvolgende beleggersdag van het postbedrijf.

Zwartsenburg stelde dat de outlook voor pakketbezorging in 2022 beter was dan verwacht met een voorziene jaarlijkse samengestelde volumegroei van circa veertien procent, terwijl een omzetgroei van 10 tot 12 procent wordt voorzien voor de periode 2018 tot en met 2022.

De genormaliseerde EBIT-marge zal geleidelijk verbeteren ten opzichte van de 7,8 procent in 2018. Deze verwachtingen zijn beter dan waar ING rekening mee hield en laat zien dat PostNL een van de beste infrastructuren heeft voor pakketbezorging in Europa. Als gevolg verwacht ING dat PostNL minstens het huidige marktaandeel kan behouden of dit zelfs verder kan uitbreiden.

Een tegenvaller noemde Zwartsenburg dat ook 2020 een transitiejaar zal zijn, waaruit kan worden opgemaakt dat een dividend volgend jaar vermoedelijk uitblijft vanwege een piek in de investeringen. Het postbedrijf liet weten te willen investeren in pakketdepots, hetgeen leidt tot een kapitaaluitstroom van circa 180 miljoen euro volgend jaar. Dit zou "significant" meer zijn dan de 100 miljoen euro die PostNL doorgaans per jaar investeert.

Ook zullen de verwachtingen en het dividendbeleid van PostNL nu worden gestaafd aan de hand van de genormaliseerde EBIT in plaats van de contante EBIT. Dit zorgt volgens de analist voor onzekerheid aan het begin van 2020.

Na 2020 verwacht ING dat de winsten, het dividend en de vrije kasstroom flink stijgen, mede door een significante daling van de pensioenkosten en investeringen, synergieën door de fusie met Sandd en de groei binnen pakketbezorging.

Door het gebrek aan aanjagers op de korte termijn haalde ING het aandeel van de favorietenlijst met Benelux-aandelen. Het koopadvies werd wel gehandhaafd met een koersdoel van 4,00 euro. PostNL daalde woensdagochtend 3,1 procent op 2,00 euro, nadat het aandeel op dinsdag al circa elf procent verloor.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 3, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Candlesdtick Koerspatronen

juli 3, 2020

Ahold draait goed in VS | 3 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

juli 2, 2020

Optimisme beursexperts daalt verder

Het laatste beursnieuws

updates

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

 • 16:52

  Zilverprijs verwachting 2020 – Waar gaat de zilverprijs heen?

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS