Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 3 mei 2019 17:52

AEX sluit hoger na sterk banenrapport

 De AEX is vrijdag hoger gesloten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter steeg 0,4 procent tot 568,72 punten. Op weekbasis steeg de index 0,3 procent.

De handelsdag stond in het teken van het Amerikaanse banenrapport. Economen rekenden gemiddeld op een banengroei van zo'n 190.000 stuks in april. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten nam echter met 263.000 banen toe.

"Mooie banengroei", oordeelde analist Corne van Zeijl van Actiam. "Not too hold, not too cold", vond hij het banenrapport.

De werkloosheid daalde onverwacht van 3,8 tot 3,6 procent, het laagste niveau in 49 jaar. De lonen stegen op maandbasis iets minder hard dan verwacht, met 0,2 procent waar 0,3 procent was voorzien.

"Het is een indrukwekkend rapport en rechtvaardigt het besluit van de Federal Reserve om de rente te handhaven en een optimistische outlook te geven", meent marktanalist David Madden van CMC Markets. "Trump mag dan wel vragen om lagere rentes maar de economische cijfers rechtvaardigen een verruiming van het beleid niet."

De Amerikaanse dienstensector koelde in april wel af, bleek uit een tweetal inkoopmanagersindexen. Zowel Markit als ISM zagen de economische activiteit wat afnemen. IN het Verenigd Koninkrijk herstelde de dienstensector juist in april.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de inflatie in de eurozone in april is opgelopen naar 1,7 procent, waar 1,6 procent werd voorspeld. In maart stegen de consumentenprijzen met 1,4 procent. Ook de kerninflatie kwam beter uit dan verwacht.

"De euro leek niet onder de indruk van de imposante sprong in kerninflatiecijfers voor de Eurozone in april. De reden hiervoor moeten wij waarschijnlijk zoeken in het feit Duitse en Spaanse cijfers dit eerder deze week al aankondigden, terwijl er waarschijnlijk ook sprake is van een ‘Paaseffect'", volgens valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe.

Volgens de marktkenner betekent de verbeterde inflatie niet "dat de ECB nu opeens koortsig renteverhogingen aan het overwegen is." Wel kan de centrale bank overwegen om bijvoorbeeld de aangekondigde TLTRO's beperkter in schaal uit te voeren.

De euro noteerde richting het slot in Amsterdam op 1,1190.

Olie werd een procent duurder.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was Adyen de dissonant met een verlies van 4,4 procent op xxx euro. General Atlantic Everest en Pentavest verkochten donderdag 1,1 miljoen aandelen Adyen, goed voor een belang van 3,7 procent. Volgens KBC kwam de verkoop niet als een verrassing. Volgens analist Corné van Zeijl van Actiam werden de aandelen verkocht tegen een prijs van 680,00 euro. "Een leuke korting", aldus Van Zeijl.

Relx ging aan kop met een winst van 1,9 procent en zwaargewicht Royal Dutch Shell won 0,9 procent.

Air France-KLM behaalde in het eerste kwartaal zwakker dan verwachte resultaten, waarbij het verlies opliep. Analisten van ING waren wel te spreken over de outlook, die als bemoedigend werd gezien. Het aandeel daalde echter 5,5 procent.

AMG veerde op na de verliezen van donderdag en steeg 3,9 procent. Het aandeel verhandelde ex-dividend.

Brunel kreeg de handen in de AScX op elkaar met sterke resultaten. Dat was reden voor KBC Securities om het advies te verhogen van Houden naar Accumuleren met een ongewijzigd koersdoel van 16,00 euro. Het aandeel steeg 1,0 procent.

Sif Holding steeg 8,8 procent. De resultaten van de funderingsspecialist trokken afgelopen kwartaal aan, terwijl het orderboek ten opzichte van het voorafgaande kwartaal niet groeide. Analist Martijn den Drijver van NIBC verwacht wel dat het orderboek de komende twee jaar een impuls krijgt vanwege de exclusieve onderhandelingen voor de gunningen van twee projecten.

Onder de lokale fondsen viel voetbalclub Ajax op. Het aandeel steeg 10,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sloten van de Amsterdamse beurzen, noteerde Wall Street hoger. De S&P 500 index steeg 0,7 procent.

De Aandeelhouder TV

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 7, 2020

AEX 7 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 7, 2020

Hoop keert terug op financiële markten | 7 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 6, 2020

AEX 6 april 2020 – NIco Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten