--- ---

General Motors winstgevender dan verwacht

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 30 april 2019

Omzet daalt.

 General Motors heeft in het eerste kwartaal van 2019 een beter dan verwacht resultaat geboekt, geholpen door hogere prijzen voor zijn nieuwe pick-up trucks. Dit werd dinsdag bekend.

De Amerikaanse autofabrikant boekte een nettowinst van 2,1 miljard dollar, wat 93 procent meer was dan in het eerste kwartaal van 2018, toen er een grote reorganisatielast werd genomen. Het aangepaste winstcijfer daalde echter met 11,5 procent tot 2,3 miljard dollar, onder andere door het tijdelijk stilleggen van de SUV-productie, wat vooraf was gepland.

Het vertrouwen in de rest van het jaar blijft sterk, dankzij de lancering van de nieuwe pick-up trucks en de verdere transformatie van het bedrijf, stelde CEO Mary Barra van General Motors. GM zei op koers te liggen om tot en met eind 2019 tussen 2 miljard en 2,5 miljard dollar aan kosten te besparen.

De nettowinst per aandeel was 1,48 dollar en de aangepaste winst per aandeel 1,41 dollar. Analisten rekenden vooraf gemiddeld op een winst per aandeel van 1,11 dollar.

De omzet daalde met 3,4 procent op jaarbasis tot 34,9 miljard dollar. De markt rekende op 35,2 miljard dollar.

GM wees erop dat er 20 procent meer pick-up trucks werden verkocht van de modellen Chevrolet Silverado en GMC Sierra dan een jaar eerder, voor prijzen die bijna 5.800 dollar hoger lagen dan hun voorgangers. Het is de strategie van GM om eerst trucks met de beste snufjes en marges op de markt te brengen. In de tweede helft van 2020 volgen andere versies van deze modellen.

De autofabrikant heeft sinds begin 2017 4,3 miljard dollar in de Verenigde Staten geïnvesteerd en blijft dat doen, meldde GM. Dat Amerikaanse bedrijven meer gaan investeren in het eigen land is wat de Amerikaanse president Donald Trump de afgelopen jaren hoopte te bereiken met zijn belastingverlagingen en handelsoorlog met China.

Het aandeel General Motors daalde dinsdagmiddag 2,5 procent.

Geef een reactie