fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 26 april 2019 19:33

Uitgelicht: ING afgestraft door aandeelhouder

 ING heeft een turbulente week achter de rug. Allereerst was er de jaarvergadering, waarin aandeelhouders niet instemden met decharge van het bestuur en de raad van commissarissen, gevolgd door het uiteenvallen van de fusiegesprekken tussen Deutsche Bank en Commerzbank. Een mogelijke fusie tussen ING en Commerzbank lijkt daarmee opeens tot de mogelijkheden te behoren.

De markt lijkt daar, gezien de koersval van het aandeel, in ieder geval weinig trek in te hebben. Bovendien ging het aandeel donderdag ex-dividend. Al met al geen goede week voor de Nederlandse bank. Het aandeel sloot vrijdag 0,1 procent lager op 11,32 euro. Op weekbasis sloot het aandeel circa zes procent lager.

Het bestuur en de raad van commissarissen kreeg er dinsdag tijdens de jaarvergadering behoorlijk van langs, nadat aandeelhouders de bestuurders geen decharge verleenden. Pakweg 62 procent van de aandeelhouders was van mening dat de bestuurders van bank het afgelopen jaar hun werk niet goed hebben uitgevoerd.

Zo was er het witwasschandaal, waarvoor ING een schikking trof van 775 miljoen euro. Daar bovenop kwam nog de massale verontwaardiging over een geplande salarisverhoging van 50 procent voor CEO Ralph Hamers. Hoewel dit plan in maart van tafel werd gehaald, mag duidelijk zijn dat de aandeelhouders dit nog steeds niet zijn vergeten.

Daarnaast was er gedurende de tweede helft van de handelsweek het nieuws dat Deutsche bank de fusiegesprekken met Commerzbank heeft beëindigd, waardoor een eerdere mislukte toenaderingspoging van Hamers richting Commerzbank om het gesprek aan te gaan over een mogelijke overname, nu toch weer tot de mogelijkheden lijkt te horen.

Half april meldde het Duitse zakenblad Manager Magazin dat Hamers zowel bij de Duitse regering als Commerzbank-CEO Martin Zielke bot ving. Hoewel Commerzbank formele gesprekken afwees, zou het contact niet volledig zijn verbroken, schreef Manager Magazin.

Analisten van Jefferies reageerden destijds verrast, "omdat de Nederlandse bank in zijn strategie geen ruimte inbouwt voor groei door overnames", zei analist Maxence le Govello du Timat.

Daarbij zou ING dezelfde problemen hebben als andere potentiële kopers van Commerzbank. Ten eerste over hoe de deal zou moeten worden gestructureerd, met het risico dat het aandeel tussentijds fors duurder wordt, en ten tweede over uitvoeringsrisico's voor de IT-integratie, en mogelijk strengere kapitaaleisen voor de gefuseerde bank, als mondiale systeembank.

Daarbij denkt Jefferies dat een verhuizing van het hoofdkantoor naar Frankfurt niet goed zou worden ontvangen door het publiek en de politiek in Nederland.

Hamers zei tijdens de jaarvergadering afgelopen vrijdag echter van mening te zijn dat een fusie met de Duitse bank in de strategie van ING past. "De strategie van ING is primair gericht op autonome groei, maar wanneer er consolidatie plaatsvindt in een markt waarin de bank actief is, dan kan dat aanleiding zijn voor de bank om zich daar in te mengen", zei Hamers.

KBC Securities vermoedt echter dat de flirt van Hamers met Commerzbank meer bedoeld is als een statement naar de Nederlandse toezichthouders dan een serieus overnameplan.

Volgens analist Jason Kalamboussis van KBC lijkt dat nieuws vooral gericht aan Nederlandse oren, als waarschuwing om de banken in Nederland niet nog meer onder druk te zetten. Die harde opstelling van DNB zou het gelijke speelveld met andere Europese banken verstoren, die te maken hebben met soepeler toezichthouders.

De Aandeelhouder TV

februari 27, 2020

Adyen ziet groei wat afvlakken | 27 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 26, 2020

AEX 26 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 26, 2020

ASMI verslaat de verwachtingen | 26 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 25, 2020

AEX 25 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
27 feb 09:41 Bas Heijink

Neerwaarts vervolg

26 feb 11:50 Jim Tehupuring

Minister Hoekstra toont zich een waardeloze belegger

25 feb 17:28 Redactie

3 Dingen die Beleggers moeten onthouden nu de corona-angst heerst