fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -donderdag, 25 april 2019

Beursupdate: ING drukt koers AEX

De Amsterdamse beurzen koersten donderdag gedurende de ochtend licht lager, mede door een ex-dividendnotering van indexzwaargewicht ING. Rond de klok van half elf verloor de AEX 0,3 procent op 567,04 punten.

"Vooralsnog zien we nog weinig wolken aan de lucht", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "Maar dat betekent niet dat koersen in één rechte lijn verder omhoog zullen gaan. Er komt ongetwijfeld weer een periode met wat winstnemingen. Dat hoort er nu eenmaal bij", aldus Wiersma.

ING zag dat er woensdagavond op Wall Street al wat winst werd genomen op aandelen uit de energiesector, na de bekendmaking van hoger dan verwachte Amerikaanse olievoorraden, hetgeen negatief is voor de olieprijs.

"Ondanks de recente nieuwe records op Wall Street is er geen sprake van een totale risk-on-stemming en worden de zogenoemde veilige havens zoals staatsobligaties nog steeds gevraagd", aldus Wiersma. "Er zit blijkbaar toch nog behoorlijk wat twijfel in de markt."

Uit de VS krijgen beleggers vanmiddag onder andere de wekelijks gerapporteerde hoeveelheid nieuwe aanvragen van werkloosheidsuitkeringen en cijfers over de orders voor duurzame goederen voorgeschoteld. Kwartaalcijfers zijn er van onder andere Galapagos, Intel, Starbucks en Amazon.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1142. Woensdag stond er nog een stand van 1,1259 op de borden. Analisten verklaarden de kracht van de dollar door te wijzen op oplopende zorgen over de economische groei in de eurozone. De olieprijzen koersten 0,2 procent hoger.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen woog ING Groep op de koersvorming vanwege een ex-dividendnotering. Het aandeel koerste 3,5 procent lager. Unibail-Rodamco daalde na cijfers. Het verlies bleef evenwel beperkt tot 0,2 procent. Het vastgoedfonds realiseerde in het eerste kwartaal veel meer omzet dan een jaar eerder, door de toevoeging van de Amerikaanse winkelcentra na de overname van het Australische Westfield. Ook de winkelcentra in Europa profiteerden van beter verkopende huurders en stijgende bezoekersaantallen.

Vopak steeg met 1,4 procent, nadat het aandeel eerder deze week nog onder druk stond, toen de olieprijs opliep.

In de AMX gingen de handen op elkaar voor de cijfers van ASMI. NIBC sprak van een erg sterke jaarstart, terwijl ING stelde dat ASMI positief blijft verrassen. ASMI verhoogde zijn verwachting voor het tweede kwartaal naar een omzet van 230 miljoen tot 250 miljoen euro met een orderinstroom van 240 miljoen tot 260 miljoen euro. Bij de jaarcijfers rekende het bedrijf nog op 200 miljoen tot 230 miljoen euro omzet in het tweede kwartaal. "Met deze prestaties doet ASMI het veel beter dan concurrenten", aldus NIBC. De marktvorsers van ING wezen wel op een kleine nuancering in de woorden van ASMI over de prestaties in 2019. Waar ASMI eerder zei de markt te zullen overtreffen, voegde het hier woensdagavond 'meaningful' aan toe. Het aandeel won 6,6 procent.

Intertrust noteerde daarentegen onderaan na cijfers, met een daling van 8,1 procent. UBS noemde de groei in het eerste kwartaal bescheiden, terwijl de aangepaste EBIT bijna twee procent lager uitviel dan waar de consensus rekening mee hield. Analisten van de Zwitserse zakenbank sluiten naar aanleiding van de resultaten een neerwaartse bijstelling van de consensus met 2 tot 3 procent niet uit.

WDP daalde 3,3 procent vanwege een ex-dividend notering.

Onder de kleinere aandelen waren er geen uitschieters. ForFarmers won 1,2 procent en Kiadis Pharma 0,8 procent, terwijl Ordina 0,9 procent inleverde na cijfers. De omzet van het IT-bedrijf liep op, maar de operationele winst en het nettoresultaat nam op jaarbasis licht af.

De Aandeelhouder TV

november 21, 2019

TA AEX 21 november – Nico Bakker (BNP Paribas Markets)

november 21, 2019

Analyse aandeel DSM | LYNX Beleggen

november 20, 2019

AEX-video 20 november 2019 – Nico Bakker (BNP Paribas Markets)

november 19, 2019

AEX 19 november 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
21 nov 10:49 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Energietransitie raakt oliegiganten

20 nov 10:44 Marco Knulst

Bitcoin en de cavia-theorie

20 nov 08:43 Bas Heijink

Laatste fase AEX stijging?