NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie donderdag, 25 april 2019 15:29

Beursblik: flirt Hamers met Commerzbank lijkt waarschuwing aan DNB

In dit artikel vind u onder andere informatie over: ING GROEP,

 KBC Securities vermoedt dat de flirt van ING-topman Ralph Hamers met Commerzbank meer bedoeld is als een statement naar de Nederlandse toezichthouders dan een serieus overnameplan. Dat zei een analist van KBC Securities donderdag tegen ABM Financial News.

In diverse media verschenen de afgelopen weken berichten dat CEO Hamers van ING heeft gesproken met Commerzbank over een fusie, inclusief een mogelijke verhuizing van ING naar Frankfurt.

Volgens analist Jason Kalamboussis van KBC lijkt dat nieuws vooral gericht aan Nederlandse oren, als waarschuwing om de banken in Nederland niet nog meer onder druk te zetten. Die harde opstelling van DNB zou het gelijke speelveld met andere Europese banken verstoren, die te maken hebben met soepeler toezichthouders.

Kalamboussis denkt overigens dat DNB de Nederlandse banken met goede reden onder druk zet, als het gaat om kwesties als Know Your Customer. Daarbij moet ook worden bedacht dat ook de ECB nationale toezichthouders zoals DNB onder druk zet om stevig op te treden in witwaszaken. ING kreeg vorig jaar een grote boete voor de achteloze naleving van regels om witwassen van crimineel geld door klanten tegen te gaan.

ING CEO Hamers probeert volgens de analist nu tegendruk te geven door te hinten op een vertrek naar het buitenland, om duidelijk te maken dat men de Nederlandse banken niet met hun rug tegen de muur moet blijven drukken. Maar Kalamboussis denkt niet dat het zo ver zal komen. "Er komt een punt waarop Hamers en DNB met elkaar om tafel moeten gaan zitten en vrede sluiten", concludeerde hij.

Deutsche Bank en Commerzbank bevestigden donderdag dat hun gesprekken over een mogelijke fusie zijn beëindigd. Dit kwam niet als een verrassing nadat het plan van alle kanten veel kritiek kreeg. Volgens het Duitse Handelsblatt komt er nu weer zicht op een mogelijke overname van Commerzbank door andere partijen die belangstelling toonden, zoals UniCredit, ING en Franse banken. Commerzbank zelf verklaarde zelfstandig door te willen gaan met zijn strategie, "door te groeien samen met onze klanten en te investeren in onze toekomst."

ING noteerde donderdag 3,7 procent lager, maar het aandeel noteerde ook ex-dividend. Het aandeel Commerzbank daalde 2,4 procent. Deutsche Bank verloor 1,9 procent.


De koers van het aandeel ING GROEP noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Bel20, Beursblik, Aex_fonds

De Aandeelhouder TV

januari 21, 2022

Netflix prikt verwachtingsbubbel door

januari 21, 2022

Begin van een echte correctie op de beurs? | De Aandeelhouder Podcast Afl. 54

januari 21, 2022

AEX, DAX en Climax voor ADYEN – 19jan22

januari 21, 2022

AEX, DAX en Dubbele bodem ASML

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:31

  TA van Edward Loef – Een nieuwe grondstoffensupercyclus?

 • 11:13

  Koers aandeel Netflix keldert na kwartaalcijfers: zijn de gouden tijden voorbij?

 • 10:16

  De elfde editie van het LYNX Beleggersdebat trekt bijna 20.000 kijkers

 • 08:02

  U-turn op Wall Street en Netflix duikt 20% omlaag na cijfers

 • 16:51

  TA van Edward Loef – Zilver, goud en Newmont Mining

 • 08:08

  Renteverlaging China trekt aandelen uit het slop, Hang Seng index +3,3%

 • 18:11

  TA van Edward Loef – LYNX Beleggersdebat technisch bekeken

 • 14:46

  ASML boekt recordjaar dankzij chiptekort

 • 10:14

  ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 jan 07:21 Nico Inberg

PostNL voor kwart in handen van Tsjech

20 jan 16:01 Redactie

ETF v/d Week: World MSCI

20 jan 09:42 Redactie

Terugkijken: Chatsessie met Nico