Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 25 april 2019 15:29

Beursblik: flirt Hamers met Commerzbank lijkt waarschuwing aan DNB

 KBC Securities vermoedt dat de flirt van ING-topman Ralph Hamers met Commerzbank meer bedoeld is als een statement naar de Nederlandse toezichthouders dan een serieus overnameplan. Dat zei een analist van KBC Securities donderdag tegen ABM Financial News.

In diverse media verschenen de afgelopen weken berichten dat CEO Hamers van ING heeft gesproken met Commerzbank over een fusie, inclusief een mogelijke verhuizing van ING naar Frankfurt.

Volgens analist Jason Kalamboussis van KBC lijkt dat nieuws vooral gericht aan Nederlandse oren, als waarschuwing om de banken in Nederland niet nog meer onder druk te zetten. Die harde opstelling van DNB zou het gelijke speelveld met andere Europese banken verstoren, die te maken hebben met soepeler toezichthouders.

Kalamboussis denkt overigens dat DNB de Nederlandse banken met goede reden onder druk zet, als het gaat om kwesties als Know Your Customer. Daarbij moet ook worden bedacht dat ook de ECB nationale toezichthouders zoals DNB onder druk zet om stevig op te treden in witwaszaken. ING kreeg vorig jaar een grote boete voor de achteloze naleving van regels om witwassen van crimineel geld door klanten tegen te gaan.

ING CEO Hamers probeert volgens de analist nu tegendruk te geven door te hinten op een vertrek naar het buitenland, om duidelijk te maken dat men de Nederlandse banken niet met hun rug tegen de muur moet blijven drukken. Maar Kalamboussis denkt niet dat het zo ver zal komen. "Er komt een punt waarop Hamers en DNB met elkaar om tafel moeten gaan zitten en vrede sluiten", concludeerde hij.

Deutsche Bank en Commerzbank bevestigden donderdag dat hun gesprekken over een mogelijke fusie zijn beëindigd. Dit kwam niet als een verrassing nadat het plan van alle kanten veel kritiek kreeg. Volgens het Duitse Handelsblatt komt er nu weer zicht op een mogelijke overname van Commerzbank door andere partijen die belangstelling toonden, zoals UniCredit, ING en Franse banken. Commerzbank zelf verklaarde zelfstandig door te willen gaan met zijn strategie, "door te groeien samen met onze klanten en te investeren in onze toekomst."

ING noteerde donderdag 3,7 procent lager, maar het aandeel noteerde ook ex-dividend. Het aandeel Commerzbank daalde 2,4 procent. Deutsche Bank verloor 1,9 procent.

De Aandeelhouder TV

december 1, 2020

Dit is de winnaar van het RTL Z Beursspel – #Beursspel2020

december 1, 2020

Record na record | 1 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 30, 2020

AEX 30 nov 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 30, 2020

Laat je geld groeien, start met beleggen – #Beursspel2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Heilzaam vaccin voor speculanten

 • 08:13

  Nikola en Moderna zijn de twee uitschieters – Europa start groen

 • 17:32

  TA van Edward Loef – Inzoomen op Zoom Video Communications

 • 08:02

  November wordt een topmaand & alle ogen op OPEC+

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Spelletje ATARI spelen op de beurs?

 • 08:32

  Zorgen om coronavaccins & e-commerce profiteert van Black Friday

 • 16:23

  TA van Edward Loef – 50% koerssprong in BAM Groep

 • 14:43

  Heikin Ashi uitleg – herken de trend met de Heikin Ashi strategie

 • 08:03

  Wall Street viert Thanksgiving Day & Slack spuit omhoog na overnamefantasie

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
01 dec 16:54 Redactie

Nico Inberg bij DeAandeelhouder.nl

01 dec 15:11 Redactie

Webinar: Dé 10 kooptips voor beleggers in 2021

01 dec 15:36 Marco Knulst

Vastgoed geeft Koopsignaal