Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 19 april 2019 17:44

Uitgelicht: TomTom beloond

 TomTom, één van de aandelen op het Damrak waarin veel particuliere beleggers belegd zijn, zag een update over het eerste kwartaal beloond met een weekwinst van drie procent.

TomTom zag woensdag de winst dalen, zoals analisten ook hadden verwacht, maar kwam met een meevallende omzet.

"We kenden een goede start van het jaar", zei CEO Harold Goddijn in een toelichting op de cijfers. De topman wees erop dat TomTom "de eerste twee deals voor HD-kaarten" won. Dat geeft een goede uitgangspositie, aldus de topman, voor deze groeimarkt.

Met deze laatste opmerking van Goddijn is analist Marc Hesselink van ING het eens. Vooral uit strategisch oogpunt zijn deze contracten interessant.

UBS noemde de contranten zelfs "een belangrijke mijlpaal". Deze zullen vanaf 2021 of 2022 terug te zien zijn in de omzet, hoewel van beperkte omvang.

Robuuste omzet

TomTom behaalde in het eerste kwartaal een omzet van 169,5 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 157 miljoen euro. Daaraan droeg Automotive & Enterprise 102,9 miljoen euro bij en de consumententak 66,6 miljoen euro. "Robuust", oordeelde analist Martijn den Drijver van NIBC.

In het eerste kwartaal van 2018 behaalde TomTom nog een omzet van 191,8 miljoen euro. Exclusief het verkochte Telematics bedroeg de omzet vorig jaar echter 149 miljoen euro.

De meevallende omzetdaling schreef analist Hesselink van ING toe aan de prestaties van de consumententak. Die waren minder slecht dan gevreesd. Wel meent de analist dat deze meevaller van relatief lage kwaliteit is, aangezien het vooral te danken is aan de hardware voor in auto's.

De consumententak deed het 17 procent beter dan de consensus en de tak Automotive & Enterprise 3 procent, voegde UBS toe.

Deze omzet van 169,5 miljoen euro leverde een EBITDA op van 18,8 miljoen euro met een marge van 11 procent. Analisten rekenden op een plus van 12 miljoen euro.

Daarmee was de EBITDA wel flink lager dan de bijna 26 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2018. Dat was net als de dalende omzet het gevolg van de verkoop van Telematics.

Aangepast voor bijzondere posten was het resultaat bij TomTom evenwel bijna 1 miljoen euro negatief, ofwel nul euro per aandeel. Hier rekenden analisten op 0,02 euro. In de eerst drie maanden van 2018 was de aangepaste winst per aandeel nog 0,08 euro.

TomTom had een vrije kasstroom van ruim 20 miljoen euro negatief, wat meer was dan de 5 miljoen euro negatief waarop analisten hadden gerekend. Een jaar eerder was dit 7,5 miljoen euro negatief.

Volgens UBS was dit het gevolg van hogere personeelskosten, bonusuitbetalingen en de timing van facturen. "Dit zou gedurende het jaar moeten verbeteren", denkt analist François-Xavier Bouvignies van de Zwitserse bank.

Die vrije kasstroom noemde ING ook het minpunt van de kwartaalupdate van TomTom. "Maar dit is volledig het gevolg van timing en niet structureel van aard", stelde Hesselink beleggers gerust.

Outlook

TomTom gaat voor 2019 uit van een omzet van 675 miljoen euro met een brutomarge van 70 procent en een aangepaste winst per aandeel van 0,15 euro. De vrije kasstroom zou 10 procent van de omzet moeten zijn.

Analisten mikten voorafgaand aan de kwartaalcijfers op een jaaromzet van 676 miljoen euro met een aangepaste winst van 39 miljoen euro, of 0,17 euro per aandeel.

"Daarbij wijzen we er op dat beleggers voorzichtig moeten zijn met de omzet- en winstcijfers die TomTom laat zien, omdat een substantieel deel van de omzet in Automotive pas later mag worden geboekt", aldus analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux maandag toen hij een koopaanbeveling op TomTom afgaf met een nieuw koersdoel van 9,00 euro. De analist vindt het daarom verstandiger om naar de vrije kasstroom van de navigatiespecialist te kijken.

Voor 2019 lag de consensus in aanloop naar de kwartaalupdate voor de vrije kasstroom op 75 miljoen euro, en die kan in 2020 volgens de analisten oplopen naar 83 miljoen euro.

Overigens denkt UBS niet dat er veel wijzingen van de consensus zullen volgen.

Toch zag analist Bouvignies van UBS ruimte om het koersdoel voor TomTom te verhogen naar 8,20 euro, maar met een ongewijzigd Neutraal advies. Onder meer omdat de nieuwe opdrachten op korte termijn weinig bijdragen en omdat het concurrentielandschap onzeker blijft zit een koopadvies van UBS er niet in. Zo laat de deal van Google met Renault vorig jaar zien dat de concurrentie toeneemt.

Ook NIBC heeft een Neutraal advies, maar met een koersdoel van 7,00 euro. Den Drijver vreest dat er een reële kans is op prijsdruk in Automotive als gevolg van nieuwe toetreders. Ook is er het risico van disruptie, aldus de marktvorser.

ING is positiever gestemd met een koopaanbeveling en een koersdoel van 9,50 euro. Wel waarschuwde Hesselink dat TomTom in het eerste kwartaal profiteerde van een makkelijke vergelijkingsbasis. Dat zal de rest van het jaar anders zijn volgens de analist.

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken