Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 19 april 2019

Uitgelicht: Arcadis lijkt ellende achter zich te laten

Arcadis heeft afgelopen week de markt positief verrast met een kwartaalupdate. Het aandeel werd 13,5 procent duurder.

De omzet en winstgevendheid stegen en het werkkapitaal, lange tijd een zorgenkindje bij het advies- en ingenieursbureau, verbeterde.

De netto-omzet van Arcadis steeg in het eerste kwartaal met 5 procent naar 628 miljoen euro, 16 miljoen euro meer dan waarop analisten vooraf hadden gerekend. Autonoom was de omzetgroei 2 procent, tegenover 3 procent in het eerste kwartaal van 2018.

De operationele EBITA nam zelfs met 10 procent toe tot 47 miljoen euro, 3 miljoen euro meer dan verwacht, en de marge dikte aan van 7,2 naar 7,5 procent.

"Ik ben tevreden over de winstgevende groei, margeverbetering en het gedisciplineerde werkkapitaalbeheer", zei CEO Peter Oosterveer dan ook in een toelichting. Hierdoor is de balans van de onderneming versterkt.

"De resultaten in de meeste activiteiten, en vooral in Noord-Amerika, blijven solide en we hebben progressie geboekt met onze stappen om onze resultaten in Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika verder te verbeteren."

In de Amerika's liep de omzet met 15 procent op. Dat was de sterkste stijging van alle regio's. Dat was echter ook te danken aan overnames. Autonoom steeg de omzet met 8 procent, wat veel meer was dan de 2 procent in de eerste drie maanden van 2018.

De meevaller in Latijns-Amerika was dat dankzij een autonome omzetgroei van 5 procent er winst werd gemaakt. Volgens Arcadis was het bedrijfsklimaat verbeterd.

Ook komt het Braziliaanse ALEN steeds verder op stoom. Er was operationeel nog een verlies van 3 miljoen euro in het afgelopen kwartaal, maar vermoedelijk zal in de tweede jaarhelft break-even worden gedraaid.

"De desinvestering van deze bezittingen blijft een topprioriteit", aldus Arcadis. Daarom is Itaú bank aangewezen als adviseur. Dit kwartaal gaat het verkoopproces van start, en het doel is om nog dit jaar een deal te sluiten.

In het Midden-Oosten is het bedrijf selectief met het bieden op opdrachten, wat bijdroeg aan de margeverbetering. Hier kromp de omzet met 15 procent. Op het Europese vasteland was de omzet stabiel en het Verenigd Koninkrijk was er 3 procent groei.

In Azië is Arcadis bezig de organisatie te vereenvoudigen en zich terug te trekken uit markten die onvoldoende rendement opleveren. Groei in Azië werd teniet gedaan door een omzetdaling in Australië, wat zwaarder woog dan de groei in China.

Het orderboek van Arcadis steeg met 1 procent naar 2,1 miljard euro, ofwel tien maanden netto omzet. Autonoom was er zelfs een stijging van 4 procent.

Werkkapitaal

Het netto werkkapitaal als percentage van de bruto-omzet verbeterde van 19,5 naar 17,4 procent. Mede hierdoor verbeterde de vrije kasstroom van 60 miljoen euro negatief tot 52 miljoen negatief. Analisten hadden gehoopt op een sterkere verbetering tot 42 miljoen euro negatief. Toch was ING wel te spreken over het werkkapitaal, want dat betekent dat rekeningen sneller worden betaald.

De nettoschuld was 409 miljoen euro, wat 14 procent lager was dan een jaar eerder. Een schikking met een verzekeraar leverde 24 miljoen dollar aan achterstallige betalingen op.

Outlook

Arcadis is na het eerste kwartaal overtuigd dat 2019 zal bijdragen aan de doelen die het in 2020 wil realiseren.

Het adviesbureau zal dit jaar mikken op een verdere margeverbetering in combinatie met omzetgroei.

Waardering

Nu Arcadis oude problemen oplost en een "mooie jaarstart" kende, vindt ING dat Arcadis te mager gewaardeerd is. De bank hanteert daarom een koopadvies met een koersdoel van 21,00 euro.

Ook analist Martin Crum van IEX is positief gestemd. "De issues bij Arcadis zijn bekend: een te agressieve expansiestrategie bracht het bedrijf flink in de problemen. En hoewel er nog het nodige te repareren valt bij het concern, wordt de erfenis uit het verleden gestaag weggewerkt."

De Aandeelhouder TV

augustus 23, 2019

Leiden de Amazonebranden tot een nieuwe handelsoorlog? – RTL Z NIEUWS

augustus 23, 2019

Gevolgen machtsstrijd Trump en Federal Reserve

augustus 23, 2019

AEX week 34 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 23, 2019

ASR toont cijfers, Aegon ex dividend | 23 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
23 aug 12:16 Nico Bakker

ING herstelpoging

23 aug 08:36 Bas Heijink

AEX Waar komt de lagere top te liggen?

22 aug 16:48 Matthijs Kok

Kraft Heinz: Rood als Ketchup