Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 19 april 2019

AEX goed geluimd het Paasweekend in

 De AEX is de verkorte handelsweek richting Pasen goed doorgekomen. Op een slot van 569,61 punten donderdag, steeg de Amsterdamse hoofdindex 1,4 procent op weekbasis. Vorige week sloot de hoofdgraadmeter op 561,61 punten.

Het was een relatief rustige week, ook omdat vrijwel alle beurzen vrijdag gesloten zijn vanwege Goede Vrijdag. Volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO verbeterde het beleggingssentiment iets, onder meer omdat er weinig nieuws was over Brexit en bepaalde macro-economische cijfers, zoals de ZEW en de Chinese groei, beter waren dan verwacht.

Thema's als de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China en een mogelijke escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en Europa speelden op de achtergrond een rol.

De VS hoopt met China uiterlijk eind mei of begin juni een handelsakkoord te sluiten, meldde The Wall Street Journal deze week. Tussen eind april en eind mei gaan Beijing en Washington opnieuw om de onderhandelingstafel. Een concrete datum voor een top tussen de Amerikaanse president Trump en zijn ambtsgenoot Xi Jinping is er nog niet.

"De markt wacht nog steeds op een concrete datum voor een top tussen de VS en China", volgens analisten van Monex Europe. Daarnaast wijzen de marktanalisten op de spanningen tussen de VS en Europa, die een rol spelen in het sentiment.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING zijn beleggers ook benieuwd of de mondiale economie aan herstel bezig is of niet.

Chinese groeidata beter dan verwacht

Een herstel was wel zichtbaar in de Chinese groeicijfers. Die toonden een groei van 6,4 procent en dat was beter dan verwacht. Marktanalist David Madden van CMC Markets waarschuwde voor een vertekend beeld omdat Beijing veel geld in de economie pompte maar de consumptieve uitgaven juist afnamen.

Daar waar de zorgen over de Chinese economie lijken af te nemen, worden die voor de eurozone groter. Zo groeide de economische activiteit in de muntunie per saldo in een iets lager tempo. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie daalde van 51,6 in maart naar 51,3 in april. Het groeitempo van de Duitse industrie nam af, terwijl de krimp in Frankrijk groter werd.

"De economie in de eurozone is het tweede kwartaal met een tegenvaller begonnen", concludeerde econoom Chris Williamson van Markit donderdag. De cijfers dragen volgens Williamson bij aan de zorgen over het economische herstel nu de eenmalige factoren die de economisch activiteiten afgelopen jaar nog drukten, nauwelijks verbetering laten zien. Williamson sprak van een "zeer bescheiden groei".

Ook beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij sprak van tegenvallende cijfers. De vraag blijft of er in het tweede kwartaal een bodem komt in de terugval van de Europese economie. "Het blijft vooralsnog te vroeg om daar een antwoord op te geven".

Beige Book verrast niet

He Beige Book van de Federal Reserve, dat dient als leidraad voor het aanstaande rentebesluit, werd woensdag gepresenteerd. De Amerikaanse economie groeide tussen maart en begin april in een "gering tot gematigd" tempo. In het algemeen blijven de maakindustrie en de agrarische sector zich zorgen maken over de impact van Chinese importtarieven, waardoor de kosten stijgen en het moeilijk is deze door te berekenen aan klanten, aldus het Beige Book.

Kwartaalcijferseizoen tot nu toe iets beter dan verwacht

Bedrijfscijfers werden deze week overwegend positief onthaald. "Maar de verwachtingen waren ook laag", volgens Schutte.

Ook van de S&P 500-bedrijven die tot nu toe de boeken openden, deed de meerderheid het beter dan verwacht, volgens vermogensbeheerder Sebastien Galy van Nordea Asset Management.

De euro werd deze week goedkoper en noteerde onder de 1,13 dollar. Donderdagavond na het slot op Wall Street handelde het muntpaar op 1,1231.

Volgende week

Het belooft een drukke week te worden, die rustig start want de Europese beurzen houden de deuren maandag nog gesloten vanwege Tweede Paasdag. Wall Street is wel open, net als de Aziatische markten.

Het cijferseizoen gaat door, met de resultaten van onder andere BinckBank, AkzoNobel, Heineken, Randstad, ASMI, Galapagos, Intertrust, KPN, Besi, GrandVision, Corbion, Signify en Relx. Daarnaast staan er jaarvergaderingen gepland en noteren een aantal aandelen ex-dividend volgende week, zoals ASML, ING, ABN AMRO en Vopak.

Qua buitenlandse fondsen is er aandacht voor onder meer Coca-Cola, Procter & Gamble, Twitter, Boeing, Microsoft, Facebook, Tesla, Caterpillar, Bayer, Amazon, Intel, Credit Suisse, Deutsche Bank, Total, Chevron en Exxon Mobil.

Op macro-economisch vlak is er aandacht voor consumentenvertrouwen uit de eurozone en de VS, het rentebesluit van de Bank of Japan en de Turkse centrale bank, Het ondernemersvertrouwen in Duitsland en Frankrijk, plus groeicijfers over het eerste kwartaal vanuit de VS.

Stijgers en dalers

In de AEX deden financials het goed na het verschijnen van kwartaalcijfers van Amerikaanse banken, die in het algemeen beter waren dan verwacht. ING Groep won 1,5 procent en ABN AMRO 3,2 procent. ING trok daarbij de aandacht door volgens een Duits zakenblad interesse te hebben getoond in een overname van Commerzbank.

ArcelorMittal ging op weekbasis aan kop met een winst van 4,9 procent. De staalproducent kreeg groen licht van Brussel om diverse fabrieken af te stoten. Ook de beter dan verwachte groeicijfers uit China waren positief voor het aandeel.

Galapagos, dat de afgelopen weken juist flink steeg, stond onder druk en leverde 6,7 procent in.

Onder de hoofdfondsen steeg Vopak met 2,5 procent, na kwartaalcijfers. Het tankopslagbedrijf boekte een hoger bedrijfsresultaat op een hogere omzet. NIBC sprak over solide resultaten.

Ook cijfers van ASML werden beloond en het aandeel steeg eveneens 2,5 procent ten opzichte van vorige week. Het bedrijf heeft een zwakke jaarstart achter de rug, maar als een grote verrassing kwam dit niet, na een waarschuwing van de Veldhovense toeleverancier van de halfgeleidersector bij de laatste jaarcijfers. Toch lagen de resultaten afgelopen kwartaal wel iets hoger dan ASML zelf had voorzien, benadrukte CEO Peter Wennink. NIBC vond de resultaten zelfs veel beter dan verwacht.

Indexzwaargewicht Unilever steeg op weekbasis 2,7 procent na het publiceren van de kwartaalcijfers. In de eerste drie maanden van het jaar daalden de omzet en nam de onderliggende groei af maar de resultaten waren toch beter dan verwacht. Volgens Citi Research zijn de resultaten "veerkrachtig" genoeg om op koers te blijven voor de doelen van 2020. ING sprak van een goede jaarstart.

In de AMX stonden beleggers duidelijk op de banken voor de cijfers van Arcadis, dat op weekbasis 13,5 procent steeg. Het operationele resultaat (EBITA) steeg in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 10 procent, van 43 miljoen naar 47 miljoen euro. Hier rekenden analisten op 44 miljoen euro. De marge verbeterde daarbij van 7,2 naar 7,5 procent. Volgens ING is Arcadis het jaar goed begonnen.

Flow Traders genereerde afgelopen kwartaal een netto handelsomzet van 63,1 miljoen euro, tegenover 74,1 miljoen euro een kwartaal eerder. Analisten rekenden voor het eerste kwartaal van 2019 op een netto handelsomzet van 61,5 miljoen euro. ING concludeerde dat de flitshandelaar vooral in Amerika goed presteerde, maar in Europa juist wat minder. Volgens KBC Securities werd er in het eerste kwartaal minder omzet behaald dan verwacht, maar was de stijging van het marktaandeel geen verrassing. Het aandeel won 4,7 procent.

Basic-Fit steeg 3,3 procent op weekbasis. Het aantal lidmaatschappen steeg afgelopen kwartaal met 19 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder tot 1,96 miljoen stuks. Daarbij steeg de omzet met 29 procent op jaarbasis tot 119,4 miljoen euro. KBC Securities sprak van een solide prestatie. Volgens de analisten tonen de resultaten ook aan dat Basic-Fit in staat is om een groeiend aantal leden om te zetten in klinkende munt.

TomTom steeg 3,0 procent, eveneens na cijfers. Volgens NIBC was er sprake van een meevallend kwartaal voor de navigatiespecialist. Een "robuuste" omzet van 170 miljoen euro, waarbij Automotive met 34 procent groeide, aldus analist Martijn den Drijver. ING vond de update van TomTom sterk. Een minpunt was volgens analist Marc Hesselink dat de vrije kasstroom 20 miljoen euro negatief was. "Maar dit is volledig het gevolg van timing en niet structureel van aard", meent hij. Kepler Cheuvreux verhoogde in aanloop naar de kwartaalcijfers het advies voor TomTom van Houden naar Kopen en paste het koersdoel aan van 8,00 naar 9,00 euro.

Onder de kleinere aandelen schoot Kiadis Pharma met 6,2 procent omhoog, na de overname van Cytosen Therapeutics. Een goede en verrassende overname die de pijplijn verstevigt, oordeelde NIBC.

Kendrion en Heijmans deden het nog iets beter met winsten van respectievelijk 7,0 en 6,3 procent.

Fagron daalde 5,0 procent en sloot daarmee de rij.

Sligro Food Group verraste niet met zijn trading update. In de eerste drie maanden steeg de omzet fractioneel. Het aandeel won op weekbasis 0,3 procent.

Onder de lokaal genoteerde aandelen gaf Beter Bed ruim een procent prijs op weekbasis. De groepsomzet daalde het afgelopen kwartaal en was onder de verwachting. Met name Duitsland blijft negatief, concludeerde ING. KBC Securities houdt wel vertrouwen in Beter Bed en relativeert de tegenvallende omzetcijfers door te benadrukken dat het bedrijf zich in een transformatieproces bevindt.

Ajax schoot deze week bijna 12 procent omhoog, nadat de Amsterdamse voetbalclub zich ten koste van het Italiaanse Juventus plaatste voor de halve finale van de Champions League. Daarin treffen de Amsterdammers het Londsen Tottenham Hotspur.

De Aandeelhouder TV

augustus 23, 2019

Leiden de Amazonebranden tot een nieuwe handelsoorlog? – RTL Z NIEUWS

augustus 23, 2019

Gevolgen machtsstrijd Trump en Federal Reserve

augustus 23, 2019

AEX week 34 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 23, 2019

ASR toont cijfers, Aegon ex dividend | 23 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
23 aug 12:16 Nico Bakker

ING herstelpoging

23 aug 08:36 Bas Heijink

AEX Waar komt de lagere top te liggen?

22 aug 16:48 Matthijs Kok

Kraft Heinz: Rood als Ketchup