Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 18 april 2019 18:56

Europese beurzen overwegend hoger gesloten

 De Europese beurzen zijn donderdag overwegend hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 390,46 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,6 procent op 12.222,39 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,3 procent op 5.580,38 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent lager op 7.459,88 punten.

Vrijdag houden de financiële markten in Europa en de Verenigde Staten vanwege Goede Vrijdag de deuren gesloten. Ook op maandag wordt er in Europa vanwege Pasen niet gehandeld. In de Verenigde Staten zijn de beurzen wel open.

De Europese beurzen stonden donderdag in aanloop naar het extra lange weekeinde onder druk, nadat meer macro-indicatoren op malaise in de regionale economie wezen.

De belangrijkste focus voor de Europese beurzen was de publicaties van de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindices voor de regio over april. De economische activiteit in de eurozone is in april per saldo in een iets lager tempo gegroeid. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie daalde van 51,6 in maart naar 51,3 in april. De index voor de dienstensector daalde van 53,3 naar 52,5, terwijl die voor de industrie van 47,5 naar 47,8 steeg, de hoogste stand in 2 maanden, maar nog wel altijd krimp.

"De economie in de eurozone is het tweede kwartaal met een tegenvaller begonnen", concludeerde econoom Chris Williamson van Markit. De cijfers dragen volgens Williamson bij aan de zorgen over het economische herstel nu de eenmalige factoren die de economisch activiteiten afgelopen jaar nog drukten nauwelijks verbetering laten zien. Williamson sprak van een "zeer bescheiden groei".

De separate indices lieten een verdeeld beeld zien. De Franse index voor de industrie liet een krimp zien, terwijl de index voor de dienstensector beter uitkwam dan verwacht. De Duitse industrie kromp in april, hoewel een beter dan verwachte groei in activiteit in de dienstensector dit deels compenseerde.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets drukten met name het sentiment onder inkopers donderdag op het sentiment, waardoor beleggers hun geld van tafel haalden. Daarnaast zette het extra lange paasweekeinde volgens Madden handelaren er ook toe hun posities af te bouwen.

De Duitse producentenprijzen zijn in maart op jaarbasis met 2,4 procent gestegen, wat minder hard was dan in de voorgaande maand. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,1 procent.

De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in maart onverwacht gestegen. In volumes was in maart op maand- en jaarbasis sprake van een stijging van respectievelijk 1,1 procent en 6,7 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1240. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1296 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1294 op de borden.

De olieprijs noteerde donderdag verdeeld.

Bedrijfsnieuws

Unilever was een van de opvallendste stijgers, met een koerswinst van 3,0 procent na kwartaalcijfers die goed werden ontvangen door analisten en beleggers. Volgens Russ Mould van AJ Bell heeft de nieuwe topman Alan Jope zijn vuurdoop goed doorstaan en moet hij nu laten zien dat hij de vertraging van de omzetgroei kan stoppen in deze tijd van onlineshopping en stuntprijzen.

Ook de Spaanse kledingverkoper Inditex was in trek, met een koerswinst van 2,6 procent.

Luxegoederenproducten Kering verloor 5,0 procent. CFO Jean-Marc Duplaix zou hebben gezegd dat het merk Gucci in "een fase van normalisering van deze groei" zit, na twee jaren van "absoluut exceptionele groei."

Ook het Britse defensie- en luchtvaartconcern BAE Systems was uit de gratie. Het aandeel daalde 3,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.897,60 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het rood.

De Aandeelhouder TV

januari 21, 2021

AEX zet door | januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 20, 2021

AEX 20 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 20, 2021

Opmerkelijk sterk vierde kwartaal ASML

januari 20, 2021

ASML te voorzichtig? | 20 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:46

  Nieuwe all-time highs voor S&P 500 en Nasdaq 100 & Europa start groen

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Rendement sprokkelen

 • 09:09

  ETF van de week: iShares 600 Utilities (EXH9)

 • 08:01

  Netflix blinkt uit & ASML overtreft eigen verwachtingen

 • 17:47

  TA van Edward Loef – TSMC waarschuwing

 • 08:24

  Beleggers negeren strengere coronamaatregelen & stevige winsten in Azië

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

 • 12:24

  AEX op weg naar 671,5 punten

 • 08:18

  Europa lager van start & Chinese economie groeit met 2,3%

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
21 jan 07:46 Redactie

Dure markt? Deze 3 aandelen zijn spotgoedkoop

20 jan 13:53 Van Eck

Goud, een reddingsboei na het vaccin

19 jan 12:49 Redactie

Webinar: Favoriete aandelen 2021