--- ---

Europese beurzen openen hoger

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 16 april 2019

Duitse ZEW index op de rol.

De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet.

IG Markets voorziet een openingswinst van 25 punten voor de Duitse DAX, een plus van 9 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 17 punten voor de Britse FTSE 100.

“De aandelenmarkten laten een gemixt beeld zien bij gebrek aan richtinggevend macro-economisch nieuws, wat handelaren niet echt kon bekoren”, stelde marktanalist David Madden van CMC Markets maandagavond.

Handelskwesties domineerden maandag het sentiment. De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin zei zaterdag dat de Verenigde Staten en China vooruitgang blijven boeken in de handelsbesprekingen en dicht bij de laatste ronde van de besprekingen zijn gekomen.

“Het optimisme rond de Amerikaans-Chinese onderhandelingen houdt aan”, constateerde Madden.

Tegelijkertijd bereidt de Europese Unie de invoering van heffingen voor op 12 miljard dollar aan Amerikaanse goederenimporten vanwege subsidies van de regering Trump aan Boeing, nadat Trump dreigde om de steun van de EU aan rivaal Airbus te bestraffen met importtarieven over Europese goederen ter waarde van 11,2 miljard dollar.

Bedrijfsnieuws

Publicis sloot ruim een procent hoger. De Franse reclamereus meldde zondag Alliance Data's Epsilon, een aanbieder van technologie en dataplatforms, over te nemen voor 3,95 miljard dollar.

Het Franse mediabedrijf Vivendi steeg 0,3 procent, nadat het concern over het eerste kwartaal een hogere omzet rapporteerde, gesteund door een solide groei van dochterbedrijf Universal Music Group.

Britse retailers zagen zich gesteund door positieve rapporten van het het British Retail Consortium en retail-analist Springboard. Britse retailers zagen de bezoekersaantal in maart toenemen, vanwege het milde lenteweer. De bezoekersaantallen stegen vorige maand met 1,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een in het voorgaande jaar. Tesco eindigde 0,9 procent hoger.

AB InBev wil zijn Aziatische tak naar de beurs brengen. De brouwer zou tot 5 miljard dollar willen ophalen door de Aziatische tak naar de beurs te brengen in Hong Kong, om de grote schuldenlast te verlagen. Het aandeel sloot 0,3 procent hoger.

In Frankfurt ging Wire Card aan kop met een winst van ruim 3 procent, gevolgd door ThyssenKrupp met 1,8 procent winst en Lufthansa met 1,7 procent. Covestro daalde 4,2 procent.

In Parijs was Atos de uitblinker met een winst van 3,0 procent. Sodexo daalde 1,9 procent.

De Amerikaanse Fed heeft het Italiaanse UniCredit een boete opgelegd van 158 miljoen dollar en inclusief boetes van andere instanties loopt dit bedrag zelfs op naar circa 1,3 miljard dollar. Dit maakte de Fed maandagavond bekend. Het aandeel sloot in Milaan, voorafgaand aan de boete, 0,7 procent hoger.

Deutsche Lufthansa heeft in het eerste kwartaal van 2019 rode cijfers geschreven, door hogere brandstofkosten en druk op de ticketprijzen. Dit bleek uit een waarschuwing die de luchtvaartmaatschappij maandagavond afgaf. Afgelopen kwartaal kwam Lufthansa uit op een aangepaste EBIT van 336 miljoen euro negatief. Een jaar terug was dit nog 52 miljoen euro positief.

Euro STOXX 50 3.450,46 (+0,1%)
STOXX Europe 600 388,10 (+0,2%)
DAX 12.020,28 (+0,2%)
CAC 40 5.508,73 (+0,1%)
FTSE 100 7.436,87 (0%)
SMI 9.513,71 (+0,3%)
AEX 562,57 (+0,2%)
BEL 20 3.846,78 (0%)
FTSE MIB 21.892,42 (+0,2%)
IBEX 35 9.497,10 (+0,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in het groen.

Maandagavond was er een fractioneel verlies op Wall Street. Dit volgde ondanks opnieuw positieve woorden over een handelsakkoord tussen Amerika en China, maar na slecht ontvangen kwartaalcijfers van met name Goldman Sachs.

De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin sprak afgelopen weekend opnieuw van vooruitgang in de gesprekken tussen Washington en Beijing, maar de markt wil meer details, meent marktanalist Madden van CMC Markets.

Macro-economisch was het maandag rustig. De Empire State index, die de omstandigheden in de industrie in de regio New York weergeeft, bleek in april iets harder dan verwacht gestegen. Subindexen toonden echter een verdeeld beeld. De index voor nieuwe orders steeg maar die voor de werkgelegenheid daalde. En het optimisme over de outlook in de komende zes maanden verzwakte ook. Die index daalde met 17 punten tot 12,4 en daarmee het laagste niveau in ruim drie jaar.

Deze week is er naast een stroom aan bedrijfscijfers ook aandacht voor de Federal Reserve, dat woensdagavond zijn zogeheten Beige Book publiceert. Dit verslag heeft een belangrijke rol bij het bepalen van het rentebeleid.

Daarop is veel kritiek, met name van de Amerikaanse president Donald Trump. Die stelde dit weekend op Twitter dat "als de Fed zijn werk goed gedaan zou hebben, wat niet het geval is, de aandelenmarkt 5.000 tot 10.000 punten hoger zou noteren en de economische groei met ruim 4 procent, in plaats van 3 procent gestegen zijn...met bijna geen inflatie."

Maandag zei voorzitter van de Chicago Fed Charles Evans in een interview met CNBC dat een zwakkere inflatie de Fed de ruimte geeft om het monetaire beleid voorlopig niet verder te verkrappen.

Een mei-future voor een vat ruwe olie sloot 0,49 dollar, ofwel 0,8 procent, lager op 63,40 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was de lagere olieprijs het gevolg van uitspraken van de Russische minister van Financiën, Anton Siluanov. Volgens de bewindsman zou Rusland de olieproductie wel eens kunnen opvoeren.

Bedrijfsnieuws

Nadat JPMorgan en Wells Fargo afgelopen vrijdag het cijferseizoen aftrapten, was het maandag de beurt aan Citigroup en Goldman Sachs.

Goldman zag de resultaten afgelopen kwartaal onder druk staan, maar deed het met de winst toch beter dan analisten hadden verwacht. De omzet viel wel tegen. Verder ging het dividend van de zakenbank omhoog. Het aandeel leverde 3,8 procent in.

Citigroup wist wel meer winst te maken, ondanks een omzetdaling, en verraste analisten positief. "Zowel de consumentenbank als de bank voor institutionele klanten presteerden goed", stelde CEO Michael Corbat. Toch daalde het aandeel fractioneel.

Tot dusver kwamen al 29 bedrijven binnen de S&P500 met cijfers. "79,3 procent van hen deed beter dan verwacht", volgens KBC.

Verder neemt afvalverwerker Waste Management sectorgenoot Advanced Disposal over voor bijna 5 miljard dollar. Waste Management steeg 2,4 procent. Advanced Disposal zag de beurswaarde met maar liefst 18 procent stijgen.

Apple handelde 0,2 procent hoger ondanks een verkoopadvies van New Street Research. Analisten maken zich zorgen over de verkoop van de iPhone. Ondanks een verlaging van de consensus, meent New Street dat deze nog altijd te optimistisch is over een herstel in het kwartaal dat eindigt in juni.

Netflix, dat dinsdag nabeurs de boeken opent, daalde 0,7 procent.

S&P 500 index 2.905,58 (-0,1%)
Dow Jones index 26.384,77 (-0,1%)
Nasdaq Composite 7.976,01 (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag hoger, met een plus van 0,3 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 1,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225 22.223,57 (+0,3%)
Shanghai Composite 3.213,06 (+1,1%)
Hang Seng 29.999,07 (+0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1303. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1302 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1305 op de borden.

USD/JPY Yen 111,93
EUR/USD Euro 1,1303
EUR/JPY Yen 126,54

MACRO-AGENDA:
10:30 Werkloosheid - Februari (VK)
11:00 Bouwproductie - Februari (eur)
11:00 ZEW economisch sentiment - April (Dld)
15:15 Industriële productie - Maart (VS)
16:00 Vertrouwen huizenbouwers - April (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Bank of America - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 BlackRock - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Johnson & Johnson - Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 Netflix - Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 IBM - Cijfers eerste kwartaal (VS)
00:00 UnitedHealth - Cijfers eerste kwartaal (VS)

Geef een reactie