--- ---

Voorzichtige start Wall Street in het verschiet

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 15 april 2019

Beleggers wachten op bedrijfscijfers.

De Amerikaanse futures duiden maandag op een fractioneel hogere opening voor Wall Street. Rond lunchtijd lag de openingsindicatie voor de Dow Jones index op een plus van 0,2 procent en lag de S&P 500 op koers voor een stijging van krap 0,1 procent. De Nasdaq noteerde rond de slotkoers van vrijdag.

Het belooft een drukke verkorte handelsweek te worden qua bedrijfs- en macrodata. Wall Street is aanstaande vrijdag gesloten vanwege het lange Paasweekend.

Maandag is het nog relatief rustig met alleen de resultaten van Citigroup en Goldman Sachs op de bedrijfsagenda en de inkoopmanagersindex voor de regio New York, de zogenoemde Empire State index, die als belangrijkste item op de macro-economische agenda staat.

"Goldman Sachs is zwaar afhankelijk van de omzet uit investment banking en handel terwijl Citigroup grotendeels een retailbank is. De afnemende volatiliteit in de financiële markten en de neutrale outlook van de Federak Reserve als het gaat om de rentes, zet mogelijk druk op de bedrijven", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Later deze week belooft het drukker te worden, met meer eerstekwartaalcijfers van financials, zoals Bank of America, BlackRock en Morgan Stanley als ook de resultaten van bedrijven als Netflix, IBM, Johnson & Johnson, Alcoa en American Express.

Vrijdag gaven JPMorgan en Wells Fargo de aftrap voor het Amerikaanse cijferseizoen, met een gemengd resultaat. JPMorgan presteerde in de eerste drie maanden van 2019 boven verwachting en dat leverde een mooie koerswinst op, die aandelen in de financiële sector een mooie impuls gaven. Wells Fargo viel uit de toon. Hoewel de resultaten beter waren dan verwacht, was de outlook zwak en dat straften beleggers af.

Desalniettemin was het algemene sentiment positief. Op weekbasis leverde alleen de Dow licht in.

De komende week ligt de focus niet alleen op het kwartaalcijferseizoen, maar ook op de voortgang die de Verenigde Staten boeken in de handelsbesprekingen met China en een dreigende escalatie van een handelsoorlog tussen de VS en Europa.

De EU zou importtarieven op Amerikaanse goederen met een omvang van zo'n 12 miljard dollar voorbereiden in reactie op de importsancties die Washington eerder bekendmaakte.

Daarnaast is er aandacht voor de Federal Reserve, dat woensdagavond zijn zogeheten Beige Book publiceert. Dit verslag heeft een belangrijke rol bij het bepalen van het rentebeleid.

Daarop is veel kritiek, met name van de Amerikaanse president Donald Trump. Die stelde dit weekend op Twitter dat "als de Fed zijn werk goed gedaan zou hebben, wat niet het geval is, de aandelenmarkt 5.000 tot 10.000 punten hoger zou noteren en de economische groei met ruim 4 procent, in plaats van 3 procent gestegen zijn...met bijna geen inflatie."

Olie noteerde maandagochtend bijna een procent lager.

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1312. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1317.

Bedrijfsnieuws

Later op de middag opent Goldman Sachs de boeken. De markt rekent op een aangepaste winst per aandeel van 4,96 dollar en een omzet van 8,97 miljard dollar. Ook Citigroup geeft inzicht in de resultaten over het afgelopen kwartaal. In de elektronische handel voorbeurs stegen beide aandelen ruim een half procent.

Afvalverwerker Waste Management neemt zijn sectorgenoot Advanced Disposal over voor bijna 5 miljard dollar. In de voorbeurshandel steeg Waste Management ruim 2 procent. Advanced Disposal zag de beurswaarde met bijna 21 procent toenemen.

Slotstanden

De S&P 500 index sloot vrijdag 0,7 procent hoger op 2.907,41 punten. De Dow Jones index eindigde 1,0 procent in het groen op 26.412,30 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent tot 7.984,16 punten.

Geef een reactie