--- ---

Europese beurzen openen hoger

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 15 april 2019

Na winsten op Wall Street vrijdag.

De Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 29 punten voor de Duitse DAX, een plus van 10 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 17 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa sloten vrijdag een drukke week positief af. Op weekbasis deden de beurzen wel een stapje terug. De pan-Europese Stoxx 600 daalde 0,2 procent.

Dat had te maken met de dreigende escalatie van de handelsoorlog tussen de Amerikanen en de Europese Unie. De Verenigde Staten willen importtarieven invoeren op zo'n 11 miljard dollar aan producten uit de Europese Unie, vanwege Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus, een directe concurrent van het Amerikaanse Boeing.

Bloomberg meldde vrijdag dat Brussel tegensancties overweegt op zo'n 12 miljard dollar aan Amerikaanse goederen, vanwege subsidies die Boeing zou krijgen.

De lidstaten van de Europese Unie gaven afgelopen week groen licht aan de Europese Commissie om handelsbesprekingen te starten met de VS. Opvallend is dat de EU de focus legt op het verlagen van de heffingen op industriële goederen, terwijl de landbouw expliciet wordt uitgesloten van de besprekingen. Washington wil juist dat Europa zijn markten opent voor landbouwproducten uit de VS.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de industriële productie in de eurozone in februari op maand- en op jaarbasis is gedaald met respectievelijk 0,2 procent en 0,3 procent. Spaanse inflatiecijfers waren geen verrassing met een herhaling van de voorlopige data.

Bedrijfsnieuws

De Britse tabaksindustrie stond vrijdag onder druk, na een reeks negatieve berichten. British American Tobacco herstelde echter van eerdere verliezen en sloot 0,1 procent hoger, terwijl Imperial Brands 0,4 procent lager eindigde.

Unilever neemt de mondverzorgingsproducten Fluocaril en Parogencyl van Procter & Gamble over. De financiële details van de transactie werden niet vermeld. Het aandeel verloor 1,0 procent.

Europese financials zaten in de lift dankzij de beter dan verwachte resultaten van Amerikaanse sectorgenoten JPMorgan en Wells Fargo. Deutsche Bank steeg 2,2 procent, Société Générale won 4,0 procent en ING Groep sloot 3,6 procent hoger.

Euro STOXX 50 3.447,83 (+0,4%)
STOXX Europe 600 387,53 (+0,2%)
DAX 11.999,93 (+0,5%)
CAC 40 5.502,70 (+0,3%)
FTSE 100 7.437,06 (+0,3%)
SMI 9.484,91 (-0,7%)
AEX 561,61 (-0,04%)
BEL 20 3.845,05 (+1,0%)
FTSE MIB 21.858,31 (+0,8%)
IBEX 35 9.468,50 (+0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag vlak. De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag hoger, na beter dan verwachte resultaten van JPMorgan Chase en een flinke stijging van het aandeel Disney.

Op weekbasis stegen de S&P 500 en de Nasdaq zo'n 0,5 procent, terwijl de Dow 0,1 procent verloor.

Financials hielpen de Amerikaanse beurzen vrijdag duidelijk in het zadel. JPMorgan en Wells Fargo gaven met hun kwartaalcijfers de aftrap voor het nieuwe cijferseizoen.

"Het was een beter dan verwacht kwartaal voor de banken, wat bemoedigend is", volgens vermogensbeheerder Carter Henderson van Fort Pitt Capital Group.
Maar, zo waarschuwde de marktkenner, "beter dan dit wordt het dit jaar vermoedelijk niet voor deze grootbanken, want in het eerste kwartaal hadden ze nog rugwind dankzij de renteverhoging door de Fed in december [2018]."

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Amerikaanse importprijzen in maart op maandbasis met 0,6 procent zijn gestegen. Op jaarbasis was sprake van een ongewijzigd prijsniveau. De exportprijzen stegen in maart op maandbasis met 0,7 procent.

Het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet, zwakte in april af tot 96,9, van 98,4 in maart. Ondervraagden bleven positief over de huidige staat van de Amerikaanse economie maar hebben minder vertrouwen in de ontwikkeling in de komende zes maanden.

De olieprijs is vrijdag gestegen en herstelde daarmee deels van zijn dip een dag eerder. Op een settlement van 63,89 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,31 dollar, of 0,5 procent meer waard.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan rapporteerde over het eerste kwartaal een nettowinst van 9,2 miljard dollar op een omzet van 29,1 miljard dollar. De winst per aandeel bedroeg 2,65 dollar, ruim meer dan analisten hadden voorzien. Het aandeel steeg 4,7 procent.

Wells Fargo heeft het afgelopen kwartaal een hogere nettowinst geboekt, terwijl de omzet licht daalde. De winst per aandeel bedroeg 1,20 dollar. Vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten rekenden op een winst per aandeel van 1,11 dollar. Het aandeel leverde toch 2,6 procent in omdat de outlook voor de rest van het jaar tegenviel.

Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley en Goldman Sachs komen volgende week met hun kwartaalresultaten. Vrijdag stegen de koersen van de de drie banken respectievelijk 3,8 procent, 2,3 procent, 4,3 procent en 2,5 procent.

Chevron koopt concurrent Anadarko voor 33 miljard dollar. Per aandeel Anadarko betekent dit een bod van 65,00 dollar. Chevron betaalt deels in contanten en deels in eigen aandelen. Chevron is niet de enige kaper op de kust om Anadarko over te nemen. Zakenzender CNBC meldde vrijdag op basis van bronnen dat Occidental Petroleum een bod uitbracht van meer dan 70 dollar per aandeel in contanten en aandelen, maar dat Anadarko gekozen heeft voor Chevron. Chevron sloot 4,9 procent lager. Occidental leverde 2,7 procent in. Beleggers in Anadarko zagen de waarde van hun aandelen met ruim 32 procent toenemen.

Disney onthulde zijn plannen voor streamingdienst Disney+ en werd beloond door beleggers want het aandeel steeg 11,5 procent. Toekomstig concurrent Netflix daalde 4,5 procent.

Taxibedrijf Lyft daalde 1,8 procent. Concurrent Uber diende donderdagavond zijn aanvraag in voor een beursnotering aan The New York Stock Exchange. Hoeveel aandelen Uber naar de beurs brengt en tegen welke prijs is nog niet bekend. De taxiservice zou mogelijk gewaardeerd worden op 100 miljard dollar.

Jumia steeg bij zijn beursdebuut bijna 75 procent. Het Afrikaanse e-commercebedrijf ging vrijdag voor 14,50 dollar per aandeel naar de beurs in New York. De slotkoers was 25,34 dollar.

S&P 500 index 2.907,41 (+0,7%)
Dow Jones index 26,412,30 (+1,0%)
Nasdaq Composite 7.984,16 (+0,5%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden maandag hoger, geholpen door de winsten in de VS op vrijdag en sterke groei van de Chinese financieringsactiviteit in maart.

De Chinese aandelenmarkt, die vorige week afkoelde en duidelijk achterbleef, ging voorop in de strijd, met grote fondsen die gemiddeld met meer dan 1,5 procent stegen. Hong Kong en Japan boekten evenzeer indrukwekkende winsten, ook geholpen door een zwakkere yen.

Nikkei 225 22.190,71 (+1,4%)
Shanghai Composite 3.240,10 (+1,61%)
Hang Seng 30.216,54 (+1,03%)

VALUTA
De dollar was zwakker omdat beleggers in Azië zich wendden tot riskantere sectoren zoals aandelen na een ronde met sterke kwartaalcijfers vrijdag.
De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1310. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdagavond verhandelde het muntpaar op 1,1298.

USD/JPY Yen 111,93
EUR/USD Euro 1,1310
EUR/JPY Yen 126,59

MACRO-AGENDA
06:30 Detailhandelsverkopen - Februari (NL)
14:30 Empire State index - April (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:30 Goldman Sachs - Cijfers eerste kwartaal (VS)
14:00 Citigroup - Cijfers eerste kwartaal (VS)

Geef een reactie