Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 10 april 2019 16:28

ECB houdt kruit droog

De Europese Centrale Bank zal details van de onlangs aangekondigde nieuwe ronde TLTRO's in een van zijn komende beleidsbijeenkomsten bekendmaken. Dit zei voorzitter Mario Draghi woensdag in een toelichting op het rentebesluit, waarbij de belangrijkste rentes werden gehandhaafd.

Volgens Draghi zijn de voorwaarden van deze nieuwe ronde doelgerichte langetermijnherfinancieringsoperaties onder meer afhankelijk van de economische ontwikkelingen de komende maanden. Tijdens de beleidsvergadering woensdag werden geen details besproken. Wel was al duidelijk dat de herfinancieringsoperaties in september 2019 starten en eindigen in maart 2021.

Dat de ECB woensdag geen aanvullende informatie verschafte over de nieuwe stimuleringsronde, die in maart werd aangekondigd, was geen verrassing. De meeste marktvolgers rekenen erop dat dit niet voor juni gebeurt.

Als de risico's toenemen, dan stelt dit de ECB in staat om stimuleringsmaatregelen uit te breiden, "zonder dat het de marktverwachtingen hiermee stukslaat", volgens valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe. Dat heeft de ECB goed bekeken, vindt Hordijk, want zo kan het de marktspeculatie negeren wanneer de economische omstandigheden in de eurozone in de tussentijd verbeteren.

ECB analyseert effect negatieve rentes maar nog geen concrete maatregelen

Ook over het effect van negatieve rentes en een mogelijk tiered rentesysteem om dit op te vangen, zei Draghi in zijn persconferentie niets nieuws.

De ECB zal "in de context van onze reguliere evaluatie", overwegen of het waarborgen van de gunstige effecten van negatieve rentes op de economie vraagt om een mogelijke herziening van de mogelijke (negatieve) bijwerkingen op de winstgevendheid van de bankensector.

Tijdens de vergadering woensdag werden dan ook geen concrete details besproken. Onlangs liet Draghi in een toespraak nog een proefballonnetje op over een mogelijk 'tiered' deposit systeem, wat dan als doel zou hebben om de pijnlijke effecten van de negatieve rente voor sommige banken te verzachten.

"Draghi wist op vakkundige wijze elke vraag waarover de ECB nog geen consensus heeft bereikt te omzeilen", zag valuta-analist Hordijk.

Centrale bank heeft nog voldoende vuurkracht

Over de ontwikkeling van de economie, zei Draghi woensdag dat nieuwe macro-economische data een groeivertraging in de eurozone bevestigen. Volgens de centraal bankier bevinden de risico's voor de outlook zich aan de neerwaartse kant, maar ondersteunen de stijgende lonen en de gunstige financiële omstandigheden de economische activiteit in de eurozone.

De kans op een recessie acht Draghi nog altijd klein. In elk geval heeft de centrale bank met voldoende vuurkracht indien de economische ontwikkelingen hierom vragen, benadrukte hij. Daar waar nodig kunnen de beleidsinstrumenten van de ECB worden aangepast, aldus Draghi.

"Het hoe en wanneer van mogelijke renteverhogingen werd nauwelijks besproken, wat wel aangeeft dat de ECB voornamelijk is gefocust op de negatieve risico’s voor de eurozone die aanleiding zouden kunnen zijn voor verder ruim ECB beleid", aldus Hordijk.

De inflatie zal de komende maanden vermoedelijk afzwakken en de kerninflatie is ook aan de matige kant. Wel houdt de ECB vertrouwen dat deze onderliggende inflatie-indicator op de middellange termijn weer stijgt. En, zo benadrukte Draghi, de ECB blijft zich inzetten om zijn inflatiedoel van rond de maar net onder 2 procent op de middellange termijn te halen.

Protectionisme ondermijnt economisch vertrouwen

Het groeiende protectionisme ondermijnt duidelijk het economisch vertrouwen wereldwijd, zei Draghi woensdag verder. Op de vraag wat hij vindt van de importheffingen op Europese goederen waarmee de Amerikaanse president Donald Trump dreigt, zei Draghi dat in het verleden al is gebleken dat de woorden en daden van de president nog weleens van elkaar willen afwijken.

Kijkend naar zijn thuisland Italië, zei Draghi het niet verrassend te vinden dat Rome zijn groeiverwachting voor 2019 flink neerwaarts heeft bijgesteld. De Italiaanse economie groeit dit jaar vermoedelijk niet met 1,0 maar met slechts 0,1 procent. De ECB-voorzitter benadrukte dat groeiherstel en een versterking van de arbeidsmarkt prioriteit moeten zijn voor Italië.

Draghi praat bankaandelen omlaag

Wat betreft de Europese bankensector stelde Draghi dat die overvol is en dat er een dringende behoefte is aan consolidatie. Die boodschap viel niet goed bij grote Europese banken. Zo leverde Deutsche Bank na de persconferentie 0,7 procent in en daalde overnameprooi Commerzbank bijna 2,0 procent. ING daalde in Amsterdam 0,6 procent en in Parijs verloor Société Générale 1,0 procent.

De aandelenmarkten in Europa hielden wel stand, ook in afwachting van al het nieuws rond de Brexit-top in Brussel.

De euro zakte tijdens de persconferentie van Draghi even weg tot 1,1239 dollar, van 1,1279 voor het rentebesluit. Inmiddels verhandelt het muntpaar op 1,1247.

De Aandeelhouder TV

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

maart 5, 2021

AEX week 9 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 5, 2021

OPEC+ verrast en handhaaft productieafspraken

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak

04 mrt 13:10 Redactie

ETF van de Week: Inflatie ETF