fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 4 april 2019 14:08

ECB overwoog nog agressievere stimulering

 De Europese Centrale Bank maakt zich zorgen dat de zwakke groei in de eurozone mogelijk langer aanhoudt dan verwacht en sluit daarom verdere monetaire verruiming niet uit. Dit bleek donderdag uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de ECB, op 6 en 7 maart.

Na afloop van die vergadering koos de ECB ervoor om de belangrijkste rentes te handhaven. Ook kondigde de centrale bank een nieuwe ronde aan van doelgerichte lange termijn herfinancieringsoperaties, of TLTRO's, en werd de forward guidance voor het rentebeleid aangepast. Wilde de ECB de huidige rentestanden eerder nog tot zeker de zomer handhaven, is dat nu tot minimaal eind 2019. Uit de notulen blijkt dat diverse bestuursleden tijdens de vergadering opperden om de rentes sowieso niet voor maart 2020 te verhogen.

In het verslag staat verder dat het uitvoerend bestuur van de ECB tijdens zijn laatste vergadering ook agressievere maatregelen besprak om de zwakke economie in de eurozone uit het slop te trekken. Men maakt zich vooral zorgen dat de groeivertraging langer aanhoudt dan verwacht. Hoewel de beleidsfunctionarissen nog steeds hopen op economisch herstel in de tweede jaarhelft, "is dit mogelijk te optimistisch gedacht", volgens de notulen.

Het zijn externe risico's zoals de handelsoorlog tussen de VS en China plus de onzekerheid rond Brexit die druk zetten op de economie in de eurozone, menen de officials. Indien de onzekerheden aanhouden, kan dit een sterkere negatieve impact hebben op het investeringsklimaat, zo waarschuwde de ECB in de notulen.

Dat betekent dat de centrale bank indien nodig zijn monetaire beleid "tijdens een van de komende vergaderingen kan aanpassen in het geval dat de outlook zich minder gunstig ontwikkelt dan verwacht."

Zorgen over effect negatieve depositorente

Uit de notulen blijkt verder dat de ECB zich ook in toenemende mate zorgen maakt over de impact van de lage rentes op banken in de eurozone. Zeker één beleidsfunctionaris riep tijdens de vergadering op tot een grondige analyse van de effecten van het onconventionele beleid van de ECB op de financiële sector.

Vorige week lieten voorzitter Mario Draghi en econoom Peter Praet van de ECB al een proefballonnetje op over eventuele maatregelen om het effect van de negatieve depositorente aan te pakken, zoals een stapsgewijs systeem waarmee de effecten voor banken worden verzacht.

De euro bleef na het verschijnen van de ECB notulen nagenoeg stabiel rond 1,1229.

De Aandeelhouder TV

januari 28, 2020

Philips gaat terug naar de roots | 27 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 27, 2020

AEX 27 januari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 27, 2020

Coronavirus overschaduwt bedrijfscijfers | 27 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 26, 2020

Door Trump geen vrees voor correctie

Columns

Nieuw
27 jan 16:44 Superperformance SAS

Short NETFLIX

27 jan 09:50 Jim Tehupuring

Cash is trash

27 jan 09:22 Shaun Stevens

Vastgoed in 2020: Kijk niet terug