Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 29 maart 2019 20:03

Positief eerste kwartaal AEX

De Amsterdamse beurs heeft een prima eerste kwartaal van 2019 positief afgesloten. Op een slotstand van 548,98 punten vrijdag, steeg de AEX bijna een procent op weekbasis. Vorige week sloot de hoofdgraadmeter op 543,90 punten.

Over heel het eerste kwartaal genomen steeg de index zelfs meer dan 13 procent.

"Het draait allemaal niet zo slecht", zei CIO Olaf van den Heuvel van Aegon Asset Management voor de camera van ABM Financial News. De onzekerheid biedt volgens hem ook kansen.

"Tegelijkertijd: als de rente weer gaat stijgen, zal dat de kiem zijn van de volgende verstoring, de volgende angst", denkt Van den Heuvel. De markten hobbelen volgens hem achter een economie aan die op en neer gaat.

"Maar de komende tijd denken we dat het [zogeheten] 'sell in May'-effect waarschijnlijk wat minder opgeld gaat doen en dat het misschien wel wat om hoog kan met aandelen en sommige obligaties", voorspelt de marktkenner van Aegon Asset Management.

In het algemeen was het sentiment het afgelopen kwartaal optimistisch vanwege de mogelijke handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. De zorgen over de wereldeconomie waren vooral op de obligatiemarkten zichtbaar en sijpelden zo nu en dan door naar de aandelenmarkten maar leken daar niet te beklijven. En dat terwijl in de VS afgelopen week sprake was van een inverse rentecurve. Ook de Duitse tienjaarsrente is weer negatief.

Vrijdag rond het slot in Amsterdam noteerde de Amerikaanse driemaandsrente op 2,41 procent en de rente op een tienjarige Treasury lening op 2,42 procent. De Duitse tienjaarsrente noteerde op -0,07 procent.

Brexit perikelen domineren

Het afgelopen kwartaal was er voortdurend aandacht voor Brexit. Het Britse parlement stemde tot tweemaal toe tegen de deal die premier Theresa May eind vorig jaar sloot met de Europese Unie. Daarop werd zelfs de oorspronkelijke Brexit deadline van vrijdag, verplaatst naar 12 april, of 22 mei wanneer May's deal voor die tijd alsnog wordt goedgekeurd.

Vrijdag werd in een derde parlementsstemming opnieuw tegen het akkoord gestemd. May bracht het scheidingsakkoord in stemming zonder de bijbehorende politieke verklaring, zodat de stemming überhaupt kon plaats vinden. Uiteindelijk stemden 344 parlementsleden tegen. Het Verenigd Koninkrijk heeft tot 12 april om een oplossing te verzinnen, anders verlaat het de EU echt zonder deal of dreigt een lange verlenging van Artikel 50. May zei deze week bereid te zijn op te stappen als premier, wanneer haar akkoord met de EU door het parlement komt. Vooralsnog blijft ze zitten maar zit het Brexit proces ook in een impasse. Na de stemming daalde het Britse pond ten opzichte van de euro en dollar.

"We blijven van mening dat een Brexit zonder overeenkomst niet waarschijnlijk is en dat de kans op nieuwe verkiezingen verder is toegenomen. Door alle ontwikkelingen denken we dat het euro/pond muntpaar moeite zal hebben om goed door het steunniveau van 0,85 heen te breken. Daarnaast denken we dat het opwaarts potentieel van muntpaar pond/dollar op dit moment ook relatief beperkt is", volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

ECB laat proefballon op over aanpak effect negatieve rente

Veel aandacht was er deze week ook voor de Europese Centrale Bank door uitspraken van voorzitter Mario Draghi en econoom Peter Praet die een proefballon op lieten over een eventueel stapsgewijs systeem voor de depositorente. Hiermee zouden de pijnlijke gevolgen van de negatieve rente voor banken worden verzacht.

Volgens marktanalist Elwin de Groot van Rabobank lijkt de ECB hiermee wel degelijk "gevoelig voor het argument dat haar beleid van negatieve rente een drukkend effect kan hebben op rentemarges van banken"

Zo'n systeem is volgens de analist van Rabobank echter niet eenvoudig. "Dat hangt erg van het design van zo'n systeem af, en het is bovendien complex." ECB-econoom Praet benadrukte dat het nog geen uitgemaakte zaak is dat een dergelijke maatregel er ook komt.

Volgens marktanalist De Groot duiden de hints op een rentesysteem er mogelijk ook op dat de ECB overweegt om de huidige rente op de deposito faciliteit juist verder te verlagen of in ieder geval langer laag te houden. "Dat zou juist minder gunstig zijn voor banken in zijn algemeenheid."

De euro stond onder druk na de uitspraken van Draghi en Praet. Vrijdag verhandelde de munt ten opzichte van de dollar op 1,1225. Dat was op weekbasis een waardeverlies van 0,7 procent.

Olie werd deze week iets duurder, ondanks een stijging van de Amerikaanse olievoorraden en een nieuwe oproep van de Amerikaanse president Trump aan de OPEC om de productie te verlagen.

Volgende week

De markt richt zich volgende week op de Amerikaanse banenrapporten. Ook al het nieuws rondom Brexit zal opnieuw domineren.

Daarnaast staan een reeks aan mondiale inkoopmanagersindexen op de rol, net als Britse groeicijfers.

Op bedrijfsvlak is het vrij rustig nu het kwartaalcijferseizoen vrijwel voorbij is. De komende tijd staan veel jaarvergaderingen gepland.

Stijgers en dalers

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was Galapagos. Het biofarmaceutische bedrijf won liefst 17 procent op weekbasis. Galapagos en partner Gilead Sciences hebben de primaire en secundaire einddoelen behaald bij een tweetal Fase 3 onderzoeksstudies met het potentiële reumamedicijn filgotinib, waardoor een belangrijke horde is genomen voor de vermarkting van het middel. KBC Securities verhoogde in reactie het koersdoel van 113,00 euro naar 124,00 euro en herhaalde het koopadvies voor het fonds. Jefferies was positief over de resultaten en verwacht een marktaanvraag van filgotinib in Europa op zijn vroegst in het derde kwartaal.

"Galapagos maakte positieve onderzoeksresultaten over het medicijn filgotinib bekend, maar het is de vraag of artsen dit medicijn ook gaan voorschrijven. Dus of het commercieel ook een succes werd. Het enthousiasme vind ik hier wat voorbarig", zei fondsmanager Cees Smit van Today's.

Unibail-Rodamco-Westfield was de sterkste daler in de AEX en verloor op weekbasis 3,9 procent.

ING hield een beleggersdag. De bank vertelde dat men bezig is met de wereldwijde uitrol van een verbeteringsprogramma voor de klantencontrole. ING stond de afgelopen weken onder druk door publicaties over betrokkenheid bij witwasgelden uit Litouwen en een berisping door de Italiaanse centrale bank. Dat laatste kwam als een verrassing, aldus ING, dat op weekbasis 3,1 procent steeg.

Financials konden verder profiteren van de berichten uit de ECB, dat men denkt aan oplossingen om het effect van negatieve rentes voor banken te verminderen. ABN AMRO won ook 3,1 procent.

Altice steeg in de Midcap bijna 18 procent op weekbasis. De omzet van van het telecombedrijf bedroeg in het vierde kwartaal van 2018 3.644 miljoen euro, vrijwel gelijk aan de omzet in het vierde kwartaal van 2017. Analisten hadden juist gerekend op een daling op jaarbasis met 5 procent tot 3.527 miljoen euro. Altice heeft een tegenvallende winstgevendheid in het vierde kwartaal laten zien, maar gaf een bemoedigende hoewel erg ambitieuze outlook af, zo concludeerden analisten van Kepler Cheuvreux vrijdag. JPMorgan noemde de outlook van de kabelaar "solide".

De verliezen waren redelijk beperkt. Boskalis en Fugro leverden 2 tot 3 procent in op weekbasis.

Onder de kleinere aandelen werd de outlook van Accsys negatief ontvangen met een verlies van 1,5 procent. De bouw van een Tricoya-fabriek in Hull loopt vertraging op en zal later operationeel zijn. Dit betekent dat Accsys nog geen omzet uit de fabriek kan genereren in het boekjaar dat loopt tot 31 maart 2020. Als gevolg zal de EBITDA "marginaal" lager uitvallen dan de marktverwachtingen. NIBC sprak wel van een sterke volumegroei.

Wessanen leverde 4,7 procent in. Sterkste stijger in de AScX was Accell, die op weekbasis 11,2 procent steeg.

Lokaal was er veel beweging dankzij een aantal fondsen dat met jaarcijfers kwam. DPA wist te overtuigen en steeg 12 procent. AND en Kardan juist niet en zagen de beurswaarde daarom met respectievelijk 12 en 6,5 procent afnemen deze week.

De Aandeelhouder TV

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

maart 5, 2021

AEX week 9 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 5, 2021

OPEC+ verrast en handhaaft productieafspraken

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak

04 mrt 13:10 Redactie

ETF van de Week: Inflatie ETF