Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 28 maart 2019 22:35

Positieve Fase 3 studieresultaten voor reumamedicijn Galapagos

 Galapagos en zijn samenwerkingspartner Gilead Sciences hebben de primaire en secundaire einddoelen behaald bij een tweetal Fase 3 onderzoeksstudies met het potentiële reumamedicijn filgotinib. Dit maakte het Belgisch-Nederlandse biofarmabedrijf donderdag nabeurs bekend.

In de FINCH 3 studie is filgotinib onderzocht in combinatie met ontstekingsremmer methotrexaat (MTX) en als monotherapie bij MTX-naïeve patiënten. Hierbij werd het belangrijkste onderzoeksdoel bereikt, namelijk het deel van patiënten dat een verbetering van 20 procent zag na 24 weken.

"Het deel patiënten dat het primaire einddoel van ACR20 bereikte, was significant hoger in de groepen patiënten met als dosering 200 mg of 100 mg filgotinib in combinatie met MTX, in vergelijking met de groep patiënten die alleen MTX kreeg", aldus Galapagos.

Het aantal patiënten met een verbetering van 50 procent en 70 procent en klinische remissie na 24 weken was volgens Galapagos ook aanzienlijk hoger bij patiënten die eenmaal daags 100 mg of 200 mg filgotinib in combinatie met MTX ontvingen, vergeleken met patiënten die alleen MTX kregen. Daarnaast hebben de patiënten die filgotinib kregen na 24 weken een grotere afname in de zogeheten Health Assessment Questionnaire Disability Index (HAQ-DI) ervaren, vergeleken met patiënten die alleen MTX kregen.

Als monotherapie remde filgotinib bij een dosis van 200 milligram "de voortgang van structurele schade na 24 weken vergeleken met MTX alleen", zei het bedrijf.

Ook FINCH 1 studie behaalt einddoel

In de FINCH 1 studie werd filgotinib onderzocht in vergelijking met een placebo en een stabiele achtergronddosis van ontstekingsremmer MTX bij patiënten die eerder onvoldoende op MTX reageerden.

Het primaire onderzoeksdoel werd bereikt voor beide doseringen van filgotinib wat betreft het aantal patiënten dat een verbetering van 20 procent liet zien vergeleken met placebo na 12 weken.

Ook waren de aantallen patiënten met een 50 en 70 procent verbetering ook significant hoger voor filgotinib vergeleken met placebo na 12 weken, en dit voor beide doseringen.

"Daarnaast hebben de patiënten die 100 mg of 200 mg filgotinib ontvingen een statistisch significante afname in de Health Assessment Questionnaire Disability Index (HAQ-DI) ervaren na 12 weken, in vergelijking met patiënten die een placebo kregen", aldus Galapagos.

Het aantal patiënten dat klinische remissie bereikte na 12 weken was aanzienlijk hoger voor patiënten in beide filgotinib-groepen, vergeleken met placebo. Wat betreft de vergelijking van de lage ziekteactiviteit na 12 weken, was de 200 mg filgotinib-groep niet-inferieur versus adalimumab. Ook remden beide doseringen, 200 mg en 100 mg filgotinib, significant de voortgang van structurele schade na 24 weken in vergelijking met placebo, zei het bedrijf donderdag.

Data ondersteunen veiligheidsprofiel filgotinib

De onderzoeksdata van FINCH en de eerdere DARWIN studies ondersteunen het veiligheidsprofiel van filgotinib, zei Galapagos donderdag.

"De beschikbare veiligheidsdata van de FINCH- en DARWIN 3-studies, die samen meer dan 2.700 patiënten behelzen die filgotinib toegediend kregen, suggereren dat filgotinib potentieel een belangrijke mogelijkheid biedt om mensen met reuma te behandelen," volgens chief medical officer Walid Abi-Saab van Galapagos.

Positieve koersreactie verwacht

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen wees tegenover ABM Financial News op de positieve FIMCH 2 resultaten die eerder verschenen en aantoonden dat filgotinib veel beter werkte dan reumamedicijnen van concurrenten, met weinig bijverschijnselen.

Hij verwacht met de positieve resultaten uit FINCH 1 en 3 een positieve koersreactie. Versteeg schat in dat het filgotinib-programma voor zo'n 40 tot 45 euro is van de aandelenkoers van Galapagos.

Versteeg sluit ook een bod van samenwerkingspartner Gilead niet uit want filgotinib is een aantrekkelijk medicijn voor het Amerikaanse bedrijf.

Het aandeel Galapagos steeg donderdag 0,6 procent op 85,06 euro.

De Aandeelhouder TV

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

juli 13, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:31

  TA: ‘Tesla en Ferrari, tijd voor een pitstop’

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend

13 jul 11:54 Matthijs Kok

11% in 3 maanden met Galapagos

13 jul 11:10 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly