Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 28 maart 2019 12:06

Europese beurzen hoger rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden donderdag hoger in een markt die afwachtend oogde.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dag rond het middaguur een stijging van 0,3 procent op 378,82 punten. De Duitse DAX liet een winst zien van 0,4 procent op 11.462,20 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van eveneens 0,2 procent met een stand van 5.313,06 punten. De Britse FTSE 100 dikt donderdag 0,6 procent aan naar 7.244,51 punten.

Op de aandelenmarkten heerst vooralsnog een afwachtend klimaat, ook al lijkt er rondom Brexit veel te zijn gebeurd zonder dat dit veel houvast biedt.

China en de verenigde Staten hervatten naar verwachting vandaag hun handelsbesprekingen en het is de vraag in hoeverre het bezoek van de Chinese president in Europa en de overeenkomsten die Beijing wist te sluiten met Italië en Luxemburg daar een effect op hebben.

Duitsland maakt in de eerste helft van de middag de inflatie over maart in een voorlopige versie bekend. Daarvoor geldt de verwachting dat deze op maandbasis op 0,6 procent is uitgekomen tegen een stijging van de consumentenprijzen in februari met 0,5 procent. Op jaarbasis staat in de prognose een inflatie opgenomen van 1,5 procent tegen 1,6 procent een maand eerder.

Van de Verenigde Staten komen de wekelijkse steunaanvragen over de week die eindigde op 23 maart, de definitieve groeidata over het vierde kwartaal en de aanstaande woningverkopen over februari.

Voor de steunaanvragen gaat de verwachting uit naar 220.000 aanvragen tegen 221.000 over de week die eindigde op 16 maart.

De definitieve groei van de Amerikaanse economie komt naar verwachting uit op 2,2 procent tegen 2,6 procent in een eerdere raming. In het derde kwartaal van 2018 kwam de groei uit op 3,4 procent.

Redevoeringen zijn er donderdag ook: de vice-voorzitter van de Europese Centrale Bank Luis de Guindos en zijn ambtsgenoot van de Federal Reserve Randal Quarles spreken vandaag ter gelegenheid van de conferentie van de ECB.

Olie noteerde donderdag lager. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 0,6 procent in het rood op 59,06 dollar, terwijl voor een juni-future Brent 66,83 dollar moest worden neergeteld, een daling van eveneens 0,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1253 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1250 dollar en woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1249 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

De koers van het aandeel Bayer noteerde donderdag 0,9 procent lager. Een jury in San Francisco heeft een kankerpatiënt een schadevergoeding van 80,3 miljoen dollar toegekend, omdat de man de ziekte zou hebben gekregen van het onkruidverdelgingsmiddel Roundup van Monsanto, dat inmiddels eigendom is van het Duitse chemiebedrijf Bayer. De uitspraak komt niet onverwacht.

Volkswagen wil dit jaar 1,8 miljard euro investeren in zijn bestelbusjestak. Deze investering is onderdeel van de strategie van het bedrijf zoals deze is moet worden uitgerold tot aan 2025. De koers van het aandeel Volkswagen steeg donderdag 0,7 procent.

De Duitse zender ORF meldde dat bij de Oostenrijkse productiefaciliteiten voor het merk Opel van autobouwer Peugeot 350 tot 400 banen van de in totaal 1.200 worden geschrapt als gevolg van een aflopend contract. Peugeot zag de koers van het aandeel met een winst van 0,2 procent in bescheiden mate reageren.

EssilorLuxottica, genoteerd in Parijs, daalde 2,7 procent. Er tekent zich een bestuurscrisis af volgens persbureau Agefi, nu Leonardo Del Vecchio, voormalig CEO van Luxottica, een arbitrageprocedure is gestart bij de Internationale Kamer van Koophandel. Del Vecchio meent dat Essilor de macht na zich toe probeert te trekken na de fusie van beide bedrijven.

Bankaandelen deden het woensdag goed, in de hoop op maatregelen van de Europese Centrale Bank om de gevolgen van de negatieve rente te neutraliseren. Uit een interview van Bloomberg met hoofdeconoom Peter Praet lijkt de actiebereidheid van de centrale bank echter nog laag. De financials leverden daarop een deel van hun winsten weer in.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een vlakke opening tegemoet.

De S&P 500 index sloot woensdag 0,5 procent lager op 2.803,37 punten. De Dow Jones-index daalde 0,1 procent tot 25.625,59 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 0,6 procent tot 7.643,38 punten.

De Aandeelhouder TV

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

mei 25, 2020

Laag handelsvolume in Amsterdam | 25 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100

25 mei 12:41 Nico Bakker

POSTNL bulls aan de leiding