Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 27 maart 2019 13:53

Wall Street koerst af op vlakke opening

 De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een vlakke opening. Ruim een half uur voor de openingsbel noteerden de futures op de toonaangevende S&P 500 vrijwel onveranderd.

Zorgen over de wereldeconomie zorgden voor een terughoudend sentiment. ECB-voorzitter Mario Draghi zei woensdag dat de Europese Centrale Bank toenemend bezorgd is over negatieve rentetarieven. De centrale bank verlaagde een paar weken geleden zijn vooruitzichten voor de economische groei in de eurozone van 1,7 procent naar 1,1 procent.

Daarnaast bleek woensdag dat de winsten van Chinese industriële bedrijven in de eerste twee maanden van dit jaar met 14 procent te zijn gedaald. De fabrieksprijzen in automotive, olieraffinage, de staalsector en de chemie daalden op jaarbasis tussen de 0,4 procent en 2,5 procent, wat druk zette op de winsten in deze sectoren.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde woensdag op 2,38 procent, tegenover een driemaandsrente van ruim 2,40 procent. Een dergelijke inverse rentecurve kan duiden op het ontstaan van een recessie in de VS.

De voorzitter van de Federal Reserve van Kansas City Esther George houdt een spreekbeurt bij een gelegenheid van Money Marketeers.

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans daalde in januari met 14,6 procent van 59,8 miljard in december naar 51,1 miljard dollar in de eerste maand van het jaar. Er was door economen gerekend op een handelstekort van 57,0 miljard dollar. De export steeg met 0,9 procent naar 51,1 miljard dollar, terwijl de import met 2,6 procent afnam naar 258,5 miljard dollar. Met China werd een handelstekort opgetekend van 33,2 miljard dollar, een afname met 5,5 miljard dollar als gevolg van een afname van de export met 200 miljoen dollar, maar ook een daling met 5,7 miljard dollar van de import uit China naar de VS.

De euro noteerde op 1,1274 dollar. Dinsdagavond noteerde de munt op 1,1269.

Olie liet woensdag weinig beweging zien. Bij de wekelijkse publicatie van de Amerikaanse olievoorraden wordt woensdagmiddag gerekend op een daling met 400.000 vaten tegen een afname van de voorraden met 9,6 miljoen vaten in de week die eindigde op 16 maart.

Bedrijfsnieuws

Apple heeft inbreuk gemaakt op een onderdeel van een patent van rivaal Qualcomm, oordeelde de United States International Trade Commission dinsdag. Een aantal andere klachten van Qualcomm werden ongegrond verklaard. Rechter MaryJoan McNamara heeft als aanbeveling afgegeven dat bepaalde iPhones daarom in de ban zouden moeten. Om welke modellen het gaat, werd echter niet duidelijk, maar vermoedelijk gaat het om oudere modellen. Apple steeg woensdag voorbeurs 1 procent, terwijl Qualcomm 1,3 procent goedkoper werd.

Bill Wafford wordt de nieuwe CFO van retailbedrijf J.C. Penney. De functie was zes maanden niet vervuld. J.C. Penney verkeert momenteel in zwaar weer door teleurstellende omzetcijfers. Wafford was eerder de financiële topman bij Vitamin Shoppe. Het aandeel noteerde voorbeurs onveranderd.

Tesla stond 0,3 procent lager. Oprichter Elon Musk dient op 4 april voor de rechter te verschijnen. De Securities and Exchange Commission is van mening dat Musk zich niet heeft gehouden aan de afspraken die de beurswaakhond maakte met de topman van de fabrikant van elektrische auto’s.

Lennar steeg 2,6 procent. De voorbeurs gepubliceerde resultaten van de Amerikaanse huizenbouwer waren lager dan analisten hadden verwacht. De winst per aandeel kwam uit op 0,74 dollar, terwijl 0,75 dollar was verwacht. Ook de omzet viel tegen.

Southwest Airlines verloor 1,3 procent, nadat de luchtvaartmaatschappij zijn verwachtingen voor het eerste kwartaal naar beneden bijstelde. De shutdown van de Amerikaanse overheid, slechte weersomstandigheden en annuleringen van vluchten zorgden voor deze bijstelling. Het verhoogde bovendien zijn outlook voor de kosten.

Zorgverzekeraar Centene heeft woensdag een bod van 17,3 miljard dollar uitgebracht op WellCare Health, dat eveneens actief is in de gezondheidszorg. Het aandeel WellCare steeg 12,6 procent, terwijl Centene juist 8 procent zakte.

Slotstanden

De Dow Jones index steeg dinsdag 0,6 procent naar 25.657,73 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 0,7 procent op 2.818,46 punten en techbeurs Nasdaq werd ook 0,7 procent duurder op een slotkoers van 7.691,52 punten.

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken