Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 27 maart 2019 17:51

Banken trekken AEX niet in het groen

 De Amsterdamse beurs is woensdag vlak gesloten, ondanks stevige koerswinsten voor de financials.

De AEX handelde vrijwel onveranderd op 545,14 punten.

De rentes in landen als Duitsland en Nederland stonden onder druk.

"Het vriespunt nadert", zei beursanalist Corné van Zeijl van Actiam wijzend op de bijna negatieve rente in Nederland.

Ook handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO wees op de rente. "Dat is het plaatje waar we vandaag naar kijken", aldus de marktkenner.

Volgens Van Zeijl staan de rendementen op veilige geachte landen als Nederland en Duitsland onder druk omdat beleggers zich zorgen maken over het Italiaanse begrotingstekort, dat toch meer dreigt te gaan afwijken van de Europese normen nu het land in recessie verkeert.

Als gevolg hiervan deden defensieve waarden het volgens Bonsee vandaag aardig.

Volgens investmentmanager Simon Wiersma van ING zijn beleggers in afwachting van een nieuwe stemming in het Britse Lagerhuis vanavond. Dan wordt namelijk gestemd over verschillende alternatieven voor de Brexit-deal van premier Theresa May, die voor even buitenspel is gezet. "Misschien dat we na vandaag meer weten over het vervolg van de Brexit, maar misschien ook niet. Ik ga er geen voorspelling aan wagen", aldus Wiersma.

Vanmiddag bleek het Amerikaanse handelstekort gedaald, en dat was mede te danken aan een lagere import uit China. De uitvoer naar China was grosso modo stabiel.

Morgen starten als het goed is nieuwe onderhandelingen in Beijing tussen China en de VS. Namens Amerika zouden handelsgezant Robert Lighthizer en minister Steven Mnuchin aanschuiven.

"Ze zullen niet voor niets gaan", zei Bonsee, maar net als met Brexit, is de onzekerheidsfactor groot.

Daardoor begint de markt volgens de handelaar van ABN AMRO "nerveus" te worden, wat ook zichtbaar wordt in de oplopende VIX.

De euro/dollar noteerde op 1,1252. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1269.

Stijgers en dalers

In de AEX was ABN AMRO de uitblinker met een koerswinst van 3,6 procent. ING steeg 2,5 procent. "Ik denk dat de markt vooral reageert op de uitspraken van Draghi die suggereren dat de ECB wel degelijk gevoelig is voor het argument dat haar beleid van negatieve rente een drukkend effect kan hebben op rentemarges van banken", zei marktanalist Elwin de Groot van Rabobank tegen ABM Financial News.

Daarentegen leverde Unibail 3,3 procent in. Het aandeel noteerde echter ook ex-dividend. Galapagos werd drie procent goedkoper. De markt wacht al dagenlang op bepaalde onderzoeksresultaten, die in principe voor het einde van de maand bekend worden gemaakt.

In de Midcap was Air France-KLM koploper met een koerswinst van 2,4 procent. BAM steeg 1,5 procent. Van de aandelen die in het rood noteerden, was Takeaway.com de kop van Jut met een koersdaling van 3,2 procent.

De halfgeleidersector had het moeilijk na een waarschuwing van het Duitse Infineon. ASML verloor 1,6 procent, ASMI 1,5 procent en Besi 2,2 procent.

In de AScX viel Brunel op met een stijging van 2,1 procent. Alfen werd 1,9 procent duurder, maar B&S Group verloor 2,2 procent.

Lokaal ging de aandacht uit naar de jaarcijfers van Avantium. ING en KBC Securities spraken van zwakke en tegenvallende resultaten. KBC wees op een daling van de omzet, waarbij de krimp in de tweede jaarhelft 30 procent bedroeg. ING mikte op een jaaromzet van 14,7 miljoen euro, maar dit werd 11,3 miljoen euro, 1,4 miljoen euro minder dan in 2017. "Wij denken dat 2019 een jaar van hergroeperen wordt, na de schok dat BASF uit de joint venture Synvina stapte in 2018", zei analist Reginald Watson van ING woensdag. Het aandeel eindigde niettemin 3,5 procent hoger.

Verder stond ook Veon onder druk. Het aandeel daalde 6,6 procent nadat grootaandeelhouder Telenor aankondigde 100 miljoen zogeheten American Depositary Shares van Veon voor 2,16 dollar per stuk te verkopen. Hierdoor daalt het belang van Telenor in Veon van net geen 15 naar circa 9 procent.

Tussenstanden Wall Street

In New York noteerden de belangrijkste indexen tot een procent lager.

De Aandeelhouder TV

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

maart 5, 2021

AEX week 9 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 5, 2021

OPEC+ verrast en handhaaft productieafspraken

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak

04 mrt 13:10 Redactie

ETF van de Week: Inflatie ETF