--- ---

Brexit en macrocijfers domineren

Redactie De Aandeelhouder - zondag, 24 maart 2019

Laatste restje cijferseizoen.

 Ondanks dat het cijferseizoen op zijn laatste benen loopt, kunnen beleggers zich toch opmaken voor een drukke week.

De komende week staat het vertrouwen centraal. Uit Duitsland komt op maandag het Ifo ondernemersvertrouwen en op dinsdag het consumentenvertrouwen berekend door Gfk. Dinsdag is er ook het Frans ondernemersvertrouwen het Amerikaanse vertrouwen berekend door de Conference Board. Halverwege de week krijgt de markt inzicht in het Franse en Italiaanse consumentenvertrouwen en een dag later volgt het vertrouwen in de eurozone en het Nederlandse producentenvertrouwen. Vrijdag is er opnieuw een cijfer over de gemoedstoestand van Joe Sixpack, dan van de Universiteit van Michigan.

Op woensdag zal de markt ook aandacht besteden aan de Amerikaanse handelsbalans. Deze week vliegen de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en minister Steven Mnuchin naar Beijing voor overleg over een handelsdeal, waarna vermoedelijk een Chinese delegatie een week later naar de VS komt. Donderdag volgt een groeicijfer uit de VS en inflatiecijfers uit Spanje en Duitsland.

Vrijdag zijn de consumentenprijzen in Frankrijk en Italië aan de beurt. Verder zal er aandacht zijn voor groeicijfers uit Spanje en het Verenigd Koninkrijk , Duitse detailhandelsverkopen en de persoonlijke inkomens en uitgaven in de VS.

Verder zal het Verenigd Koninkrijk zich achter de Brexit-deal van premier Theresa May moeten scharen wil het land tot 22 mei uitstel krijgen.

Als het parlement het voorstel van May opnieuw afwijst moet het VK de EU uiterlijk 12 april laten weten hoe het verder denkt te gaan: zonder afspraken de EU verlaten, een nieuw voorstel, een verdere verschuiving van de brexitdatum of er maar helemaal vanaf zien. "In beide laatste gevallen zal het VK toch nog moeten meedoen aan de verkiezingen voor het Europese parlement", merkte econoom Maarten Leen van ING op.

Voor een verdere verschuiving van de brexitdatum is volgens Leen wel een goede reden nodig zoals het houden van een tweede referendum of nieuwe verkiezingen.

"Het lijkt niet waarschijnlijk dat het voorstel van May volgende week zal worden aangenomen. Dan hebben de Britten nog twee tot drie weken om met een ander voorstel te komen, maar zoals het er nu naar uit ziet lijkt er voor geen enkel voorstel een meerderheid te zijn in het Britse Lagerhuis. Een no-deal brexit is dus nog steeds niet van tafel", waarschuwde Leen.

Dit weekend gingen naar verluidt meer dan een miljoen Britten de straat op om aan te geven dat zij helemaal niet uit de EU willen. Een petitie tegen Brexit zou door meer dan 4 miljoen Britten zijn getekend.

De bedrijfsagenda is relatief leeg komende week. ING trapt op maandag af met een beleggersdag, en vermoedelijk kan de bank rekenen op de nodige kritiek nu het blijft rommelen over de interne procedures van de bank. Zo tikte recent de Italiaanse centrale bank ING nog op de vingers vanwege falend toezicht.

Dinsdag is er een jaarvergadering bij Randstad en woensdag komt Avantium nog met jaarcijfers. Donderdag is nog druk met cijfers van onder meer Altice, HAL, DPA en Probiodrug.

Vrijdag geeft Brill cijfers, zijn er jaarvergaderingen van Kiadis Pharma en Tie en noteert Randstad ex-dividend.

Geef een reactie