fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 22 maart 2019 19:46

Uitgelicht: belangrijke financiering voor Probiodrug

 Probiodrug beleefde qua koersontwikkeling een gemengde week. Goed nieuws was er woensdag, toen het Duitse biofarmaceutische bedrijf met een notering in Amsterdam, bekendmaakte dat het van de National Institutes of Health (NIH) in de Verenigde Staten 15 miljoen dollar heeft gekregen ter ondersteuning van het uitvoeren van een Fase2b studie met zijn potentiële Alzheimer behandeling, PQ912.

In deze onderzoeksstudie, die Probiodrug samen met Alzheimer’s Disease Cooperative Study uitvoert, worden de werkzaamheid en veiligheid van PQ912 onderzocht bij 420 patiënten met een milde cognitieve stoornis als gevolg van de ziekte van Alzheimer in de VS en Canada. De onderzoeksstudie loopt 18 maanden.

De 15 miljoen dollar die het NIH financiert, wordt over een periode van vier jaar uitgekeerd. De overige kosten van de onderzoeksstudie zijn voor rekening van Probiodrug.

"We hopen dat de financiering van de NIH voor PQ912 ook andere investeerders motiveert om ons te steunen", aldus CEO Ulrich Dauer van Probiodrug. "De [financiële] steun van NIH zal belangrijke onderzoeksdata opleveren voor ons therapeutisch concept."

Financiële steun belangrijk

Dit soort schenkingen zijn een levensader voor Probiodrug. De kaspositie, die eind september 2018 op dik 5 miljoen euro stond, was op dat moment voldoende om de activiteiten te financieren tot het derde kwartaal van dit jaar. De subsidie van NIH komt dus op een goed moment.

Het bedrijf uit Halle maakt nog geen omzet en schrijft sinds de beursgang in 2014 steevast rode cijfers. In het derde kwartaal van 2018, de meest actuele cijfers, kwam het verlies uit op 1,6 miljoen euro. De onderzoekskosten bleven wel onder een miljoen euro, wat lager was dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar daar kwamen nog wel algemene kosten bovenop.

Op 28 maart aanstaande komt Probiodrug met de jaarcijfers over 2018.

Concurrent stopt met ontwikkeling van Alzheimer behandeling

Daar waar de nieuwe financiering goed nieuws is voor Probiodrug, was het bericht dat een van zijn concurrenten juist stopt met het ontwikkelen van een Alzheimer-behandeling, dat duidelijk niet. Vandaar dat er richting het eind van de week koersdruk was voor het aandeel. Won Probiodrug woensdag nog 34 procent, donderdag en vrijdag leverde het aandeel bij elkaar bijna de helft van die winst weer in.

Het Amerikaanse Biogen, dat een belang van 2,02 procent heeft in Probiodrug, maakte donderdag bekend dat het stopt met een laatste fase onderzoeksstudie naar een behandeling tegen de ziekte van Alzheimer.

Een onafhankelijk comité heeft bepaald dat de kans klein is dat Biogen en zijn Japanse samenwerkingspartner Eisai hun primaire einddoelen van de studie zullen halen. Met de Fase 3 studie hoopte Biogen de werkzaamheid en veiligheid van het middel aducanumab vast te stellen.

"Dit teleurstellende nieuws bevestigt hoe complex de behandeling van Alzheimer is, als ook de noodzaak om verdere kennis in te winnen op het gebied van neurowetenschappen", zei Biogen, dat ook stopt met lopende Fase 1b en fase 2 studies. De tot nu toe ingewonnen data zal beschikbaar worden gesteld voor toekomstig onderzoek. Het aandeel Biogen leverde op weekbasis dik 30 procent in.

Als gevolg van het slechte nieuws, kreeg de Amerikaanse farmaceut een flink aantal advies- en koersdoelverlagingen voor de kiezen, waaronder bij grote banken als Morgan Stanley en Citigroup.

De teleurstelling van de markt is begrijpelijk want aducanumab past in een lang rijtje van potentiële Alzheimer behandelingen die het niet redden. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 99,6 van de klinische onderzoeken naar een Alzheimer-behandeling die werden uitgevoerd tussen 2002 en 2012, geen resultaat opleverden. In 2003 werd voor het laatst een middel goedgekeurd.

Beurswaarde Probiodrug sinds beursdebuut bijna verdampt

De tijd zal leren of Probiodrug wel succesvol is in het ontwikkelen van een behandeling die ook daadwerkelijk op de markt komt. Die onzekerheid komt ook voortdurend terug in de aandelenkoers.

In 2014 debuteerde Probiodrug nog op 15,25 euro en op het hoogtepunt was een aandeel ruim 25 euro waard. Nu, in het vijfde beursjaar van het bedrijf, is daar nog slechts 1,74 euro van over.

Toch behaalde Probiodrug op die slotkoers vrijdag een weekwinst van 18,8 procent.

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2020

Rabobank schrapt dividend | 30 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 26, 2020

AEX 26 maart 220 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound

30 mrt 09:10 Jim Tehupuring

De markt biedt altijd kansen – ook nu

29 mrt 15:22 Albert Jellema

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?