Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie woensdag, 20 maart 2019 09:21

Beursblik: Berenberg noemt winstverwachtingen Europese banken te hoog

 De winstverwachtingen voor Europese banken zijn te hoog, omdat de markt te optimistisch is over het vermogen van banken om hun inkomsten te laten stijgen door leningengroei. Dat schrijven analisten van Berenberg woensdag in een rapport.

Volgens de zakenbank is de vraag naar leningen in Europa lager dan men denkt. De zwakke leningengroei is geen kwestie van aanbod, maar van vraag, stellen de analisten. Huishoudens en bedrijven blijven hun inkomen aanwenden om hun schulden af te betalen, in plaats van te investeren. In Spanje en Italië blijven de leningenvolumes dalen.

LTRO werkt averechts

Daarbij helpt de goedkope liquiditeit van de centrale bank, de TLTRO, niet volgens Berenberg. De stimulering biedt extra contanten om kredieten te verstrekken, maar als de vraag naar leningen niet toeneemt, dalen hierdoor de prijzen voor krediet en de winstgevendheid van banken alleen maar verder. De analisten wijzen op recente investeringen van Intesa en Deutsche Bank in laagrenderende assets, die goed zouden laten zien hoe zwak het klimaat is voor de banken.

Met name zuid-Europese banken hebben de afgelopen jaren de TLTRO's gebruikt om hun winsten op te krikken door staatsleningen met hogere rendementen te kopen. Deze 'carry trade' heeft gemiddeld zo'n 5 tot 10 procent bijgedragen aan de winst van deze banken, berekende Berenberg. De nieuwe ronde van TLTRO's die de ECB heeft aangekondigd is minder voordelig en zal mogelijk de winst van Spaanse banken met zo'n 5 procent laten dalen, verwacht Berenberg.

Japanificatie

Europa blijft het pad volgen van Japan, concluderen de analisten na de laatste monetaire vergadering van de ECB, met een vooruitzicht van zeer langdurige lage rente. De vergrijzende bevolking en hoge schulden blijven voorlopig de groei en inflatie drukken. Daarbij prijst de markt inmiddels een kans van 25 procent op een Amerikaanse recessie binnen een jaar in, en dat betekent doorgaans dat die recessie er ook komt. Als de Amerikaanse rente omlaag gaat vanaf 2020 is de kans dat die in Europa gaat stijgen zo goed als nihil, betogen de analisten van Berenberg.

Lagere koersen

Berenberg verwacht druk op de aandelenkoersen van Europese banken als analisten hun winstverwachtingen neerwaarts gaan bijstellen.

De zakenbank adviseert beleggers om te selecteren op banken met een sterke kapitaalpositie die niet sterk gericht zijn op groei. Ook banken die veel kosten besparen zijn aantrekkelijk. Op beide punten scoren het Nederlandse ING en de Scandinavische bank Nordea hoog, volgens de analisten. Sterke buffers hebben ook het Britse RBS en het Ierse AIB en kosten besparen doen ook het Spaanse Unicaja en het Italiaanse UniCredit. 

De favoriete shorts van Berenberg zijn Caixabank, Société Génerale en Crédit Suisse.

De Aandeelhouder TV

september 17, 2021

ASML, DSM en Duitsland | Deze Week in het Magazine

september 17, 2021

Evergrande trending topic | 17 september 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 16, 2021

AEX, DAX en een XL AANBEVELING – 16sep21

september 16, 2021

Energieplannen VS grote aanjager First Solar

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:22

  TA van Edward Loef – Industriële metalen overgewaardeerd

 • 08:16

  Wall Street verdeeld na zwakke retailcijfers & AEX opent boven 800

 • 16:23

  TA van Edward Loef – Geen hoogtevrees

 • 10:41

  Aandeel Vinci: de financiële resultaten zien er weer veelbelovend uit

 • 08:33

  Wall Street herstelt, maar Hang Seng verliest 2%

 • 17:28

  TA van Edward Loef – Scherp sturen in Volkswagen en Porsche

 • 08:56

  Robuuste vraag naar olie komend jaar & Amerikaanse aandelen onder druk

 • 17:27

  TA van Edward Loef – Risicokapitaal nu hoog risico?

 • 11:07

  Aandeel Safran: sterk beïnvloed door de pandemie

Masterclasses

Columns

Nieuw
17 sep 09:16 Coinmerce

Institutionele beleggers zien Solana (SOL) als favoriet

17 sep 09:33 Nico Inberg

Kooptip: Vopak

16 sep 18:03 Redactie

Beursgang Scholt gaat niet door