--- ---

Wall Street beweegt richting hogere opening

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 15 maart 2019

Brexit en handelsbesprekingen tussen China en VS domineren.

 De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,4 procent in het groen.

Daarmee koersen de Amerikaanse aandelenmarkten af op hun sterkste week in een maand. De Dow Jones index koerst af op een winst op weekbasis van 1,0 procent, terwijl de S&P 500 richting een weekwinst van 2,4 procent beweegt. De Nasdaq won deze week tot dusver 3,0 procent.

De Brexit-chaos en de handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en China zullen vrijdag het sentiment blijven domineren. De Britse premier Theresa May wist donderdag na een reeks stemmingen de regie over de Britse uittreding uit de Europese Unie te behouden. Het parlement stemde met een ruime meerderheid voor het regeringsvoorstel om de EU te verzoeken om uitstel van de Brexit datum, om alsnog een akkoord over de uittreding te bereiken.

Chinese wetgevers hebben vrijdag een nieuwe wet goedgekeurd tegen gedwongen overdracht van technologie en kennis door buitenlandse bedrijven, wat tot klachten leidde van de Verenigde Staten en andere landen. De stap wordt door de markt geïnterpreteerd als een manier om de weg naar een handelsakkoord te effenen.

De Amerikaanse president Donald Trump zei eerder deze week geen haast te hebben om een deal te sluiten en zei dat de Verenigde Staten nog steeds kan weglopen van de onderhandelingen als de voorwaarden hem niet bevallen.

Voorbeurs werd op macro-economisch vlak bekend dat de Empire State index voor de industrie in de regio van New York is gedaald van 8,8 in februari naar 3,7 deze maand.

Later vanmiddag volgt de industriële productie in februari, gevolgd door arbeidsdata over januari en het consumentenvertrouwen later op de dag.

De euro/dollar noteerde vanmiddag op 1,1317. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1328 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1302 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,8 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Adobe Systems noteerde voorbeurs 3,3 procent lager. Het softwarebedrijf boekte in het afgelopen kwartaal een recordomzet en een stijging van de winst. De verwachtingen van Adobe voor het lopende kwartaal bleven echter achter bij de marktverwachtingen.

Broadcom won voorbeurs 4,8 procent. De toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie overtrof het afgelopen kwartaal de winstverwachting en herhaalde de outlook voor het hele boekjaar.

Oracle daalde voorbeurs 3,1 procent. Het Amerikaanse softwarebedrijf wist het afgelopen kwartaal een verlies om te buigen in een nettowinst en boekte een lagere, maar beter dan verwachte omzet.

Amazon.com steeg voorbeurs 1,1 procent, nadat KeyBank Capital het advies op de internetgigant verhoogde naar Overwogen.

BioScrip noteerde voorbeurs 14,3 procent hoger. Het concern kondigde een fusie aan met privaat gehouden Option Care Enterprises.

Tesla daalde voorbeurs 2,9 procent. CEO Elon Musk presenteerde het Model Y crossover-model, met een prijskaartje van 47.000 dollar.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,1 procent lager op 2.808,48 punten. De Dow Jones index eindigde vlak op 25.709,94 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,2 procent tot 7.630,91 punten.

Geef een reactie