Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 15 maart 2019

Uitgelicht: overname Wessanen nog geen gelopen race

 Wessanen heeft zich vrijdag weten te kronen tot uitblinker van de week dankzij een overnamebod. Het aandeel sloot 19,4 procent hoger op 11,87 euro.

Donderdagavond liet Wessanen, een producent van biologische en natuurlijke voedingsmiddelen weten dat het een indicatieve bieding van 11,50 euro per aandeel heeft ontvangen van het Franse PAI Partners en de Amerikaanse investeerder Charles Jobson.

Begin februari dit jaar meldden de belangstellenden zich bij Wessanen. Toen besloot de raad van commissarissen samen met zijn adviseurs om op basis van het neergelegde voorstel om niet in gesprek te treden.

Meermaals werden er nieuwe voorstellen gedaan en op 5 maart resulteerde dit in het bod van 11,50 euro per aandeel, met een premie van 23,7 procent ten opzichte van de slotkoers op 4 maart.

Na overleg met zijn adviseurs besloot Wessanen nu wel in gesprek te gaan met het consortium en toegang te geven tot zijn boeken.

Refresco

Belager PAI is geen onbekende naam. PAI lijfde in 2018 het Nederlandse Refresco in. Het aanvankelijke overnamebod van 19,75 euro werd nog eens verhoogd naar 20,00 euro per aandeel om zo de bottelaar in handen te krijgen.

Overigens werden er wel wat vraagtekens gezet bij het handelsverloop in aanloop naar het bod. "Een paar dagen voor de aankondiging van een bod op Refresco [op 3 oktober 2017] was er opvallend veel handel in het aandeel van de Rotterdamse bottelaar en steeg de koers flink", concludeerde de Vereniging van Effectenbezitters.

De VEB wees ook op de "plotselinge" handel in een kortlopende, zogenoemde 'out of the money'-opties Refresco. Daarin was tot 22 september nauwelijks handel en daarna gingen volgens de VEB opeens enkele honderden contracten over meerdere dagen van hand tot hand, tegen steeds hogere prijzen.

Op 14 maart, dus voor de aankondiging van het bod op Wessanen, steeg het aandeel al 5,0 procent.

Op 7 februari maakte het aandeel nog een flinke duik, na een verkoopadvies van Kempen, om een paar dagen later stevig op de veren nadat de kwartaalcijfers van Wessanen hoger uitvielen dan verwacht.

Ontex

PAI wist Refresco uiteindelijk over te nemen, maar dat lukte niet met het Belgische Ontex.

Na het boekenonderzoek besloot PAI om een slechter bod neer te leggen dan het aanvankelijk in het vooruitzicht had gesteld. Dat was reden voor Ontex om de Fransen de deur te wijzen.

Grootaandeelhouder

Jobson is een goede bekende bij Wessanen. Hij is al jarenlang aandeelhouder en bezit momenteel een belang van 25,7 procent.

Aanvankelijk werd in 2009 een belang genomen door het Amerikaanse Delta Partners, waar Jobson één van de partners was. Vervolgens werd het belang doorgeschoven van Delta Partners naar Jobson privé. Toen volgde een melding van de AFM dat het belang werd verkleind van 25,4 naar 2,4 procent.

In gesprek met ABM Financial News zei CFO Ronald Merckx toen al dat Jobson aan Wessanen had laten weten dat hij geen aandelen had verkocht.

Enkele dagen later dook Harborside op met een eerste belangenmelding in Wessanen van 23 procent.

Reacties

Analisten lieten zich na het overnamebod op Wessanen verdeeld uit. KBC Securities denkt dat er ruimte is voor een hoger bod. De afgelopen periode deed PAI al enkele biedingen om uiteindelijk met het huidige indicatieve bod voldoende te bieden om in de boeken te mogen kijken.

Volgens KBC Securities tekent dit de opportunistische aanpak van PAI. En net als bij Refresco zou dit wel eens kunnen betekenen dat er ruimte is voor een verhoging van het bod.

ING haalt juist Ontex aan, en denkt dat PAI te hoog heeft ingezet en na een blik in de boeken zal besluiten om de aftocht te blazen. ING vindt een overnamebod van 8,67 euro per aandeel momenteel reëel. En de kans op een overnamestrijd is volgens de bank ook klein. Unilever en Danone zullen geen interesse tonen.

Het mag wellicht niet verbazen dat KBC een koopadvies op Wessanen heeft met een koersdoel van 13,00 euro, terwijl ING een verkoopadvies heeft met een koersdoel van 6,40 euro.

De Aandeelhouder TV

september 17, 2019

AEX 17 sep 2019 -Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2019

DSM op overnamepad? | 17 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 16, 2019

AEX 16 september 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 16, 2019

Drone aanval gooit olie op vuur | 16 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 sep 13:28 Albert Jellema

Altice kan nog 160 procent stijgen Blue Sky

17 sep 13:43 Edward Loef

Technische surveillance op de AEX, olie en meer

16 sep 14:28 Marco Knulst

Uitbraak olieprijs na drone-aanvallen