--- ---

Uitgelicht: ForFarmers gestraft voor outlook

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 15 maart 2019

Grondstoffenposities waarschijnlijk uitzonderlijk.

 ForFarmers was deze week met zijn resultaten over 2018 een beetje een nakomertje, en die vertaalden zich in een lagere koers van het aandeel.

Het aandeel eindigde op weekbasis 6,4 procent in het rood.

Toch stonden er in het jaarbericht geen zaken die erg verrassend waren gezien de werkwijze van het bedrijf en de weersomstandigheden van afgelopen zomer. Het bracht de veevoerspecialist er wel toe te waarschuwen voor een lager onderliggend resultaat in de eerste jaarhelft van 2019.

Om te beginnen de cijfers over 2018. De volumes en de omzet van het veevoederbedrijf liepen nog op, maar het onderliggende operationeel resultaat (EBITDA) daalde, omdat het bedrijf behoorlijke tegenwind had bij het vervoer en de inkoop van grondstoffen. Daar maakte ForFarmers bij de trading update over het derde kwartaal van het vorig jaar al melding van en ook bij de halfjaarresultaten over 2018 gaf ForFarmers reeds aan dat de gemiddelde prijzen van grondstoffen hoger waren.

Het concern kreeg door het droge zomerweer van vorig jaar te maken met lage waterstanden in de IJssel, die van alle rivieren daar het meeste last van had. Aan de IJssel heeft ForFarmers relatief veel fabrieken zitten in vergelijking met de concurrentie. Door die lage waterstand moest het bedrijf extra transportkosten maken. Daarnaast stegen de grondstofprijzen door de droogte en moest het bedrijf duurder inkopen.

Nu heeft het bedrijf in zijn beleid twee belangrijke uitgangspunten: de duurzame relatie met de klant en de korte positie op de grondstoffenmarkt, omdat het niet wil speculeren. Het eerste leidde ertoe dat het bedrijf besloot de hogere kosten voor eigen rekening te nemen, het tweede dat inkoop qua prijs soms nadelig kan uitpakken.

Voor 2019 kocht het bedrijf in voordat prijzen gingen dalen. Dit heeft ertoe geleid dat het bedrijf voor de eerste zes maanden verwacht dat het onderliggende operationeel resultaat van het lopend boekjaar onder druk komt te staan.

Er werd in elk geval een sterke daling van het onderliggende EBITDA voorzien ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Over de eerste zes maanden van 2018 lag dit resultaat op 52,3 miljoen euro. Als de term 'sterk' begrepen wordt gelegd op de zogeheten Schaal van Mock, dan impliceert dat een afname van 20 tot 30 procent.

De aandeelhouder zag afgelopen woensdag bij de cijfers over 2018 ondertussen wel een stabiel dividend over vorig jaar staan met daarbij een aandeleninkoop ter waarde van 30 miljoen euro en het besluit om op basis van de huidige marktomstandigheden de komende twee jaar de kostenbasis te verlagen en extra efficiencymaatregelen te nemen. ForFarmers dacht daarbij aan minder fabrieken en een lager personeelsbestand. Een welkom initiatief, noemde KBC Securities de kostenbesparingen.

Kepler Cheuvreux verhoogde vrijdag het advies voor ForFarmers van Houden naar Kopen met een koersdoel van 9,00 euro. Analisten van Kepler zien de waarschuwing van de veevoerspecialist voor de eerste zes maanden van dit jaar, vanwege ongunstige grondstoffenposities, als een uitzonderlijke gebeurtenis.

Geef een reactie