fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 15 maart 2019 19:17

Positieve stemming op Wall Street

 De Amerikaanse beurzen stonden vrijdag in de plus. De toonaangevende S&P 500 index noteerde ruim anderhalf voor de slotzoemer tot 0,6 procent in het groen.

Daarmee koersen de Amerikaanse aandelenmarkten af op hun sterkste week in een maand. Techaandelen deden het goed, dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers van chipbedrijf Broadcom.

“Er is vandaag een viervoudige optie-expiratie”, stelde econoom Peter Cardillo van Spartan Capital Securities. “Dit zorgt waarschijnlijk voor een groter volume en volatiliteit.”

Het optimisme op Wall Street kreeg een impuls na optimistische opmerkingen van de Chinese premier Li Keqiang over het bereiken van een handelsakkoord tussen de VS en China. Volgens hem kan een akkoord worden bereikt, dat beide partijen tot tevredenheid stemt. Hij ontkende dat China technologie voor spionage in andere landen gebruikt. Li Keqiang is na president Xi Jinping de nummer 2 in China.

Chinese wetgevers hebben vrijdag een nieuwe wet goedgekeurd tegen gedwongen overdracht van technologie en kennis door buitenlandse bedrijven, wat tot klachten leidde van de Verenigde Staten en andere landen. De stap wordt door de markt geïnterpreteerd als een manier om de weg naar een handelsakkoord te effenen.

De Britse premier Theresa May wist donderdag na een reeks stemmingen de regie over de Britse uittreding uit de Europese Unie te behouden. Het parlement stemde met een ruime meerderheid voor het regeringsvoorstel om de EU te verzoeken om uitstel van de Brexit datum, om alsnog een akkoord over de uittreding te bereiken.

Voorbeurs werd op macro-economisch vlak bekend dat de Empire State index voor de industrie in de regio van New York is gedaald van 8,8 in februari naar 3,7 deze maand.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie steeg van 93,8 in februari naar 97,8 in maart, zo bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan.

De industriële productie steeg vorige maand 0,1 procent ten opzichte van januari. De markt rekende voor de maand februari op een toename van 0,3 procent.

Het aantal vacatures in Amerika nam in januari iets toe ten opzichte van een maand eerder. In de eerste maand van 2019 stonden er circa 7,6 miljoen vacatures open in de Verenigde Staten. In december lag dit aantal rond 7,5 miljoen stuks.

De euro/dollar noteerde op 1,1322. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1328 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1302 op de borden.

Olie noteerde vrijdag vrijwel ongewijzigd.

Bedrijfsnieuws

Boeing steeg liefst 2,2 procent, na het bericht dat de vliegtuigfabrikant een software-update gaat lanceren, waarmee de problemen bij de 737 8 MAX toestellen opgelost zouden kunnen worden.

Adobe Systems noteerde 4,6 procent lager. Het softwarebedrijf boekte in het afgelopen kwartaal een recordomzet en een stijging van de winst. De verwachtingen van Adobe voor het lopende kwartaal bleven echter achter bij de marktverwachtingen.

Broadcom won 7,5 procent. De toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie overtrof het afgelopen kwartaal de winstverwachting en herhaalde de outlook voor het hele boekjaar.

Oracle dikte 0,2 procent aan. Het Amerikaanse softwarebedrijf wist het afgelopen kwartaal een verlies om te buigen in een nettowinst en boekte een lagere, maar beter dan verwachte omzet.

Amazon.com steeg 1,9 procent, nadat KeyBank Capital het advies op de internetgigant verhoogde naar Overwogen.

BioScrip noteerde 27 procent lager. Het concern kondigde een fusie aan met privaat gehouden Option Care Enterprises.

Tesla daalde 4,7 procent. CEO Elon Musk presenteerde het Model Y crossover-model, met een prijskaartje van 47.000 dollar.

Facebook verloor 2,5 procent. Twee topfunctionarissen van het internetbedrijf stappen op.Het gaat om productdirecteur Chris Cox en Chris Daniels, de directeur van WhatsApp. Het vertrek komt een week na de aankondiging van een nieuwe koers van het bedrijf.

De Aandeelhouder TV

februari 21, 2020

Galapagos in de spotlights | 21 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 20, 2020

AEX 20 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Marakets

februari 20, 2020

Kleine dip AEX biedt koopkans

februari 20, 2020

Coronavirus gooit roet in het eten bij Besi

Columns

Nieuw
21 feb 11:32 Nico Bakker

Fibo vangnet voor de AEX

20 feb 09:48 Bas Heijink

Consolidatie op een hoog niveau

19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden