--- ---

Olieprijs licht lager gesloten

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 15 maart 2019

Stevige winst over gehele week.

 De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag licht lager gesloten.

Over de gehele week wist de olieprijs 4,4 procent te stijgen.

De vraag naar olie groeit dit jaar vermoedelijk in een stabiel tempo, zo schreef het Internationaal Energieagentschap (IEA) vrijdag in zijn maandrapport over de oliemarkt.

Nog steeds rekent het IEA voor 2019 op een groei van de olievraag met 1,4 miljoen vaten per dag. Dat was in januari en februari ook al het geval.

Wel ziet het agentschap een verslechterd economisch sentiment en een mondiale economie die een onzekere periode tegemoet gaat.

De crisis in Venezuela, en dan met name de recente stroomstoringen, zorgen ook voor onzekerheid, aldus het IEA. Mochten er langdurige productie-onderbrekingen zijn, dan kan dit problemen opleveren voor de oliemarkt. Wel kan dit mogelijk worden opgevangen door de reservecapaciteit, volgens het agentschap.

Donderdag kwam de OPEC al met zijn maandrapport, waaruit bleek dat de output van het kartel in februari is gedaald met gemiddeld 221.000 vaten per dag. Dat beeld bevestigde het IEA vrijdag.

Volgens het agentschap daalde de mondiale olieproductie vorige maand met 340.000 vaten per dag. De output van 99,7 miljoen vaten per dag ligt echter wel 1,5 miljoen vaten per dag boven de productie een jaar geleden, aldus het IEA. Deze toename wordt vooral veroorzaakt door de output uit landen als Rusland en Amerika.

Een april-future voor een vat ruwe olie daalde vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,2 procent, ofwel 0,09 dollar, tot 58,52 dollar.

Geef een reactie