--- ---

Het Europese Parlement heeft zich donderdag niet geschaard achter het starten van de handelsbesprekingen met de Verenigde Staten.

223 Europarlementsleden hebben tegen de niet-bindende resolutie gestemd terwijl 198 leden de resolutie steunden. 211 stemmen waren nodig om de resolutie aan te nemen.

Dit betekent dat als de onderhandelaars tot een deal met de VS komen niet op de steun van het Europees Parlement kunnen rekenen. Het Europees halfrond zal elke deal met de VS moeten goedkeuren.

Eurocommissaris Cecilia Malmström zei op Twitter: "Ik neem notie van de stemming in het Europees Parlement over de conceptmandaten voor de handel tussen de VS en de EU. Wij zullen met de Raad samenwerken bij de verdere ontwikkeling van deze kwestie. De leden van het Europees Parlement hebben in het debat belangrijke punten van zorg aan de orde gesteld. We zullen het EP gedurende het hele proces blijven betrekken."

Volgens Euractiv hebben de parlementsleden hun bezorgdheid geuit over het openen van onderhandelingen met Trump, terwijl de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium uit de EU van kracht blijven.

De Europese lidstaten zijn verdeeld over het starten van de onderhandelingen.

Donderdag zei de Amerikaanse president Donald Trump dat de VS importheffingen op "heel veel" Europese producten zou invoeren als de Europeanen niet naar de onderhandelingstafel zouden komen.

Geef een reactie