--- ---

Beursupdate: Wessanen uitblinker op groen Damrak

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 15 maart 2019

Wessanen krijgt overnamebod van Franse PAI.

De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend hoger. Kort voor elf uur won de AEX 0,6 procent op 547,26 punten.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management merkte op dat de AEX een nieuwe jaartop bereikte vanmorgen en dat de bullmarkt aanhoudt, ondanks aanhoudende onzekerheden. Van Eerden wijst hierbij op onder meer de Brexit en de vertraging in de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten.

Van Eerden noemde de gemiddelde waarderingen op de beurs evenwel nog niet "exceptioneel hoog". "Er is zeker geen sprake van oververhitting."

Verder staat Wessanen vandaag in de schijnwerpers, na een bod van het Franse PAI. Van Eerden noemde het bod niet spectaculair en voor beleggers die al tien jaar in het aandeel zitten een teleurstelling. Wel sprak de vermogensbeheerder van een goede bieding, die de reële waarde van het bedrijf reflecteert.

"Op het gebied van voeding gaat er in de komende twintig jaar veel veranderen en de wat kleinere bedrijven in deze sector staan op de radar als eventuele overnamekandidaten", aldus Van Eerden.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de inflatiecijfers uit de eurozone en het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte vanochtend al bekend dat de groei van de Nederlandse detailhandelsverkopen onder druk staat. De detailhandel groeide in januari met 1,6 procent op jaarbasis, na een stijging van 2,4 procent in december en zelfs 4,2 procent in november. De Nederlandse export steeg in januari met 2,7 procent gestegen. In de laatste twee maanden van 2018 was er juist sprake van krimp.

Vandaag is het ook Quadruple witching day, dat wil zeggen een gelijktijdige expiratie van de indexfutures, index opties, aandelenopties en aandelenfutures.

De euro/dollar noteerde op 1,1317. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1304 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1302 op de borden. De olieprijzen stegen tot 0,5 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen bleven echte uitschieters achterwege. Altice Europe ging aan kop met 4,0 procent. Unibail-Rodamco sloot de rij met een verlies van 0,4 procent.

In de AMX was Flow Traders een van de grotere stijgers met 1,6 procent. KBC Securities startte met het volgen van de flitshandelaar met een koopadvies en koersdoel van 32,00 euro. Analist Thomas Couvreur gelooft dat de op Exchange Traded Products gerichte handelsstrategie van Flow Traders een aanzienlijk groeipotentieel heeft en dat de penetratie in de Amerikaanse en Aziatische markten nog kan toenemen.

Adyen deed met een verlies van 0,6 procent een stapje terug.

Bij de kleinere aandelen ging alle aandacht uit naar de producent van biologische voeding Wessanen. Het Franse PAI Partners en de Amerikaanse investeerder Charles Jobson zijn bereid om 11,50 euro in contanten per aandeel neer te tellen voor een overname van Wessanen. Wessanen voert momenteel gesprekken met de belangstellenden die ondertussen ook in de boeken van het Nederlandse bedrijf mogen kijken. ING gelooft niet in het bod, terwijl KBC juist een hoger bod mogelijk acht.

Het aandeel won 16,7 procent op 11,60 euro.

Alfen won daarnaast 3,1 procent. Basic-Fit verloor 1,2 procent.

Geef een reactie