--- ---

Beursplein 5 vermoedelijk licht hoger van start

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 15 maart 2019

Wall Street sloot onveranderd.

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Wall Street sloot donderdagavond nog per saldo bijna onveranderd, terwijl het sentiment in Azië vanochtend positief is.

Futures op de AEX index wezen ruim een uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Donderdag koerste de index al bijna een procent hoger naar 544,19 punten, zonder duidelijk aanwijsbare reden. Beleggers lieten zich in ieder geval niet leiden door zwakke Chinese macrocijfers, en een minder enthousiaste toonzetting van president Donald Trump over de voortgang van de handelsbesprekingen met China.

Donderdagavond stemde het Britse parlement daarnaast met een ruime meerderheid voor het regeringsvoorstel om de EU te verzoeken om uitstel van de Brexit-datum te krijgen om alsnog een akkoord over de uittreding te bereiken.

Het voorstel om Brexit uit te stellen zodat er een tweede referendum kon volgen, werd met een ruime meerderheid afgeschoten.

De Europese Unie zal zijn goedkeuring moeten geven aan het Britse voorstel om de deadline van 29 maart uit te stellen. Volgende week vindt een top van de Europese Unie plaats, waar het onderwerp op de agenda staat.

In New York hielden Amerikaanse beleggers donderdagavond hun kruit droog, en de hoofdgraadmeter S&P 500 index sloot vrijwel onveranderd. De olieprijs zal wel in de lift, met 0,6 procent, nadat de OPEC meldde dat het oliekartel in februari gemiddeld 221.000 vaten per dag minder heeft geproduceerd.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1318.

In Azië noteerden de hoofdbeurzen in Tokio, Shanghai en Hong Kong vanochtend allemaal krap een procent hoger. Alleen de beurs in Sydney noteerde nipt in het rood.

Beleggers reageerden positief op het rentebesluit van de Bank of Japan, dat zijn ruime monetaire beleid handhaaft in een poging de inflatie te stimuleren. De negenkoppige beleidsraad handhaafde met 7 stemmen voor en 2 tegen, de kortetermijnrente op 0,1 procent negatief. Daarnaast herhaalde de Bank of Japan de belofte om jaarlijks voor 80 biljoen yen aan obligaties op te kopen. Wel was de Japanse centrale bank was terughoudender over de export en de productie.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de inflatiecijfers uit de eurozone en het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte vanochtend al bekend dat de groei van de Nederlandse detailhandelsverkopen onder druk staat. De detailhandel groeide in januari met 1,6 procent op jaarbasis, na een stijging van 2,4 procent in december en zelfs 4,2 procent in november. De Nederlandse export steeg in januari met 2,7 procent gestegen. In de laatste twee maanden van 2018 was er juist sprake van krimp.

Bedrijfsnieuws

Het Franse PAI Partners en de Amerikaanse investeerder Charles Jobson zijn bereid om 11,50 euro in contanten per aandeel neer te tellen voor een overname van Wessanen. Wessanen voert momenteel gesprekken met de belangstellenden die ondertussen ook in de boeken van het Nederlandse bedrijf mogen kijken. Het aandeel van de producent van biologische voeding sloot donderdag op 9,94 euro.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 0,1 procent tot 2.808,48 punten, de Dow Jones index noteerde vlak op 25.709,94 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 7.630,91 punten.

Geef een reactie