Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 15 maart 2019 21:12

Amerikaanse beurzen sluit week positief af

 De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten, als gevolg van optimisme over de voortgang bij de handelsbesprekingen tussen de VS en China.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,5 procent tot 2.822,48 punten, de Dow Jones index noteerde 0,5 procent in de plus op 25.848,87 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent hoger op 7.688,53 punten. De S&P en de Nasdaq sloten hiermee op hun hoogste standen sinds 9 oktober vorig jaar.

Daarmee sloten de Amerikaanse aandelenmarkten hun sterkste week in een maand af. Techaandelen deden het goed, dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers van chipbedrijf Broadcom.

Het sentiment op Wall Street kreeg een positieve impuls na optimistische opmerkingen van de Chinese premier Li Keqiang over het bereiken van een handelsakkoord tussen de VS en China. Volgens hem kan een akkoord worden bereikt, dat beide partijen tot tevredenheid stemt. Hij ontkende dat China technologie voor spionage in andere landen gebruikt. Li Keqiang is na president Xi Jinping de nummer 2 in China.

Li zei ook dat China zal vasthouden aan stimuleringsmaatregelen, zoals lagere rentes en lagere belastingen, om de economische zwaktes van China te bestrijden. Dit gaf beleggers hoop dat de Chinese economie weer op stoom zal komen. De laatste tijd rapporteert het land tegenvallende macro-economische cijfers.

Minister van Financiën Steven Mnuchin zei dat er nog geen datum is bepaald voor een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Xi Jinping om de overeenkomst tussen de VS en China te ondertekenen. Hij voegde eraan toe “dat er nog veel werk te doen is.”

Volgens persbureau Bloomberg is een ontmoeting tussen Trump en Xi, die voor eind maart op de agenda stond, verschoven naar april.

Chinese wetgevers hebben vrijdag een nieuwe wet goedgekeurd tegen gedwongen overdracht van technologie en kennis door buitenlandse bedrijven, wat tot klachten leidde van de Verenigde Staten en andere landen. De stap wordt door de markt geïnterpreteerd als een manier om de weg naar een handelsakkoord te effenen.

Voorbeurs werd op macro-economisch vlak bekend dat de Empire State index voor de industrie in de regio van New York is gedaald van 8,8 in februari naar 3,7 deze maand.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie steeg van 93,8 in februari naar 97,8 in maart, zo bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan.

De industriële productie steeg vorige maand 0,1 procent ten opzichte van januari. De markt rekende voor de maand februari op een toename van 0,3 procent.

Het aantal vacatures in Amerika nam in januari iets toe ten opzichte van een maand eerder. In de eerste maand van 2019 stonden er circa 7,6 miljoen vacatures open in de Verenigde Staten. In december lag dit aantal rond 7,5 miljoen stuks.

De euro/dollar noteerde op 1,1319. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1328 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1302 op de borden.

Olie noteerde vrijdag licht lager.

Bedrijfsnieuws

Boeing steeg 1,5 procent, na het bericht dat de vliegtuigfabrikant een software-update gaat lanceren, waarmee de problemen bij de 737 8 MAX toestellen opgelost zouden kunnen worden.

Apple moet het Amerikaanse chipbedrijf Qualcomm een vergoeding van 31,6 miljoen dollar betalen vanwege inbreuk op patenten. Volgens de jury van een rechtbank in San Diego heeft Apple gebruik gemaakt van zeker drie technologische toepassingen waar Qualcomm het intellectueel eigendom van heeft. Het aandeel Qualcomm steeg 2,2 procent, terwijl Apple 1,3 procent klom.

Adobe Systems noteerde 4 procent lager. Het softwarebedrijf boekte in het afgelopen kwartaal een recordomzet en een stijging van de winst. De verwachtingen van Adobe voor het lopende kwartaal bleven echter achter bij de marktverwachtingen.

Broadcom won ruim 8 procent. De toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie overtrof het afgelopen kwartaal de winstverwachting en herhaalde de outlook voor het hele boekjaar.

Oracle verloor 0,2 procent. Het Amerikaanse softwarebedrijf wist het afgelopen kwartaal een verlies om te buigen in een nettowinst en boekte een lagere, maar beter dan verwachte omzet.

Amazon.com steeg 1,6 procent, nadat KeyBank Capital het advies op de internetgigant verhoogde naar Overwogen.

BioScrip noteerde 27 procent lager. Het concern kondigde een fusie aan met privaat gehouden Option Care Enterprises.

Tesla daalde 5 procent. CEO Elon Musk presenteerde het Model Y crossover-model, met een prijskaartje van 47.000 dollar.

Facebook verloor ruim 2 procent. Twee topfunctionarissen van het internetbedrijf stappen op.Het gaat om productdirecteur Chris Cox en Chris Daniels, de directeur van WhatsApp. Het vertrek komt een week na de aankondiging van een nieuwe koers van het bedrijf.

De Aandeelhouder TV

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100