--- ---

Groeiramingen voor Duitse economie voor dit jaar omlaag

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 14 maart 2019

Voor 2020 stelde Ifo groeiramingen juist opwaarts bij.

 De groeiraming voor de Duitse economie voor dit jaar zijn verlaagd, terwijl voor volgend jaar juist meer groei wordt voorzien. Dit maakte het Duitse instituut voor economisch onderzoek Ifo donderdag bekend.

Ifo gaat voor 2019 inmiddels uit van een groei van de Duitse economie van 0,6 procent, tegen een eerdere groeiraming van 1,1 procent. Voor 2020 lag de groeitaxatie aanvankelijk op 1,6 procent, maar deze wordt nu verhoogd naar een groei met 1,8 procent.

In een kort commentaar gaf Ifo aan dat de Duitse economie een zwakke mondiale vraag naar Duitse producten ervaart, maar dat de binnenlandse vraag intact is.

De lonen vertonen een opwaartse trend bij een lage inflatie. De weerslag daarvan is gunstig voor de reële inkomens van huishoudens, hetgeen volgens Ifo positief uitpakt voor het consumptiepeil en de bouwsector.

De overheidsuitgaven zitten volgens de verwachtingen van Ifo ook in de lift. Het instituut voorziet een stijging van 2,6 procent voor dit jaar tegen een plus van 1,0 procent over 2018. Voor 2020 wordt een stijging van de overheidsuitgaven voorzien van 1,6 procent.

Geef een reactie