--- ---

Europese beurzen hoger rond middaguur

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 14 maart 2019

Brexit blijft met derde stemming van deze week in focus.

 De Europese beurzen noteerden donderdag hoger, nadat het Britse Lagerhuis woensdag een no-deal scenario voor een Brexit afwees.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde donderdag rond het middaguur een stijging van 0,5 procent op 377,42 punten. De Duitse DAX liet een vlakke curve zien zien en noteerde op 11.569,80 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,4 procent met een stand van 5.328,20 punten. De Britse FTSE 100 won donderdag 0,6 procent en liep daarmee op naar 7.197,83 punten.

Voor donderdag kunnen de Britse parlementsleden stemmen over de opschorting van de Brexit van 29 maart naar 30 juni, waar uiteindelijk de Europese Unie een goedkeuring voor moet geven, als dit voorstel het haalt. Volgende week vindt de top van de Europese Unie plaats en daar staat het mogelijke uitstel op de agenda.

Langzaamaan lijkt zich rondom de Brexit-dynamiek iets meer ontspanning af te tekenen, ofschoon een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie niet minder zeker is geworden. Wel is de kans op een tweede referendum iets toegenomen.

Ondertussen verlaagde het Duitse economisch onderzoeksinstituut Ifo de groeiramingen voor Duitsland voor dit jaar, en verhoogde deze taxaties juist voor 2020.

Vanochtend vroeg kwamen uit China al twee cijfers uit. De Chinese detailhandelsverkopen laten al drie maanden op rij een stabiele groei zien. De industriële productie van het land liet over de eerste twee maanden van dit jaar nog altijd groei zien, maar de kracht ervan nam wel af.

Verder liep de Duitse en Franse inflatie licht op in februari.

In de Verenigde Staten staan voor donderdag de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 9 maart, de importprijzen over februari en de verkopen van nieuwbouwwoningen over januari op de agenda.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin legt vandaag verantwoording af bij het het Huis van Afgevaardigden en de Senaat voor de begroting voor 2020.

De euro/dollar noteerde donderdag op 1,1308 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1316 dollar en woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1304 dollar op de borden.

Olie noteerde donderdag lager. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent in het rood op 58,17 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 67,44 dollar moest worden neergeteld, eveneens een verlies van 0,2 procent.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Lufthansa zag in het vierde kwartaal van 2018 de winst teruglopen, maar verwacht dit jaar wel meer omzet te boeken. Lufthansa stelde een stabiel dividend voor van 0,80 euro per aandeel over 2018. Vooruitblikkend voorzag de Duitse luchtvaartmaatschappij een aangepaste EBIT-marge van 6,5 tot 8 procent. De kosten per stoel dalen naar verwachting verder en deze daling moet de impact van 650 miljoen euro aan extra brandstofkosten opvangen. Lufthansa wil zich nu richten op een duurzame groei en op plannen om de capaciteitsgroei naar 1,9 procent terug te brengen voor de aankomende zomer. Ook verwacht het bedrijf in 2019 een omzetgroei van rond de 5 procent. De koers van het aandeel Lufthansa daalde donderdag 5,3 procent.

RWE heeft in het afgelopen jaar de resultaten flink zien dalen. RWE wil over 2018 een dividend van 0,70 euro per aandeel uitkeren. Het is van plan om over het lopende jaar het dividend naar 0,80 euro te verhogen. Het bedrijf verwacht dit jaar een aangepaste nettowinst in een bandbreedte van 300 miljoen tot 600 miljoen euro te behalen. Het ziet een licht herstel van de elektriciteitsprijzen. Het aandeel RWE noteerde donderdag in Frankfurt 0,4 procent hoger.

Assicurazioni Generali heeft in 2018 meer winst geboekt en verhoogde het dividend Generali met 5,9 procent tot 0,90 euro per aandeel. In november kwam de verzekeraar met nieuwe plannen voor de periode tot en met 2021, gericht op het verbeteren van de winsten en expansie in bepaalde markten, deels aangejaagd door overnames. De koers van het aandeel steeg donderdag 0,9 procent.

Op de beurs in Parijs viel de koerswinst van 5,5 procent voor TechnipFMC op.

Italiaanse banken deden het ook goed. Uni Banca steeg 2,2 procent en Banco BPM 4,1 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een licht hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het groen.

De S&P 500 index sloot woensdag 0,7 procent hoger op 2.810,92 punten. De Dow Jones-index steeg 0,6 procent tot 25.702,89 en de Nasdaq won 0,7 procent tot 7.643,41.

Geef een reactie