--- ---

Brits parlement mag stemmen over tweede referendum – media

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 14 maart 2019

Voorzitter staat variant toe bij stemming over Brexit-uitstel.

Het Britse Lagerhuis mag vanavond stemmen over uitstel van de Brexit-datum, inclusief een optie waarin de Britse bevolking de keuze wordt voorgelegd om toch in de Europese Unie te blijven. Dat heeft de de voorzitter van het parlement, Speaker John Bercow, donderdag besloten, meldden Britse media dinsdag.

De parlementariërs kunnen stemmen over een opdracht aan de regering om de EU te verzoeken de uittredingsdatum van 29 maart uit te stellen, nu de bijbehorende deal van premier Theresa May met de EU geen steun heeft van het parlement en een zogeheten 'no deal Brexit' ook niet. Beide alternatieven werden in de afgelopen twee dagen afgeschoten.

EU-functionarissen willen echter een duidelijk doel en termijn van het uitstel horen en sluiten verdere onderhandelingen uit.

Daarom zal vanavond ook worden gestemd over een voorstel om het uitstel te gebruiken voor een nieuw referendum. In die volksraadpleging zouden de Britten kunnen kiezen tussen het uittredingsakkoord van Theresa May - inmiddels twee keer weggestemd door het parlement - of blijven in de EU.

Ook wordt donderdagavond gestemd over de vraag of parlementsvoorzitter Bercow het uittredingsakkoord van premier May nog een derde keer in stemming moet brengen, of dat hij dat mag weigeren, omdat er duidelijk geen parlementaire steun voor is.

Geef een reactie