Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 14 maart 2019 08:04

Beursplein 5 vermoedelijk afwachtend van start

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een vrij vlakke opening tegemoet. New York sloot woensdagavond de handelsdag met winst af, terwijl het sentiment in Azië vanochtend verdeeld is.

Futures op de AEX index wezen krap een uur voor de beursgong op een fractioneel verlies. Het Damrak trok zich woensdag nog op aan een groen gekleurd Wall Street en een mooie plus voor zwaargewicht Royal Dutch Shell, dat profiteerde van een hogere olieprijs. De AEX index klom 0,7 procent naar 539,26 punten, terwijl de AMX 1,0 procent won.

Veel aandacht ging woensdag uit naar Brexit. Gerekend werd op een afwijzing van een "no deal Brexit" door het Britse Lagerhuis, zoals woensdagavond inderdaad gebeurde, zij het vrij nipt. Er stemden uiteindelijk 321 parlementariërs tegen een "no deal Brexit" onder alle omstandigheden, terwijl 278 die optie niet afwezen. Vandaag volgt een stemming voor uitstel van de Brexit-datum, die gepland staat voor vrijdag 29 maart. Die datum staat al drie jaar in steen gebeiteld.

Valutabeleggers reageerden opgelucht op een mogelijk uitstel van de Brexit-datum en het Britse pond veerde op, na de afgelopen weken nog juist terrein te hebben prijsgegeven.

Amerikaanse beleggers leken evenwel weinig aandacht te hebben voor de Brexit perikelen en lieten zich inspireren door een aantal meevallende macrocijfers, waaronder een verrassende stijging van de orders voor duurzame goederen.

De olieprijs steeg daarnaast bijna 2 procent tot 57,92 dollar, na een onverwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden in de afgelopen week, met 3,9 miljoen vaten. Er werd vooraf een toename van bijna 2 miljoen vaten voorspeld, na een sterke toename in de voorgaande week.

Euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1317. Eind vorige week zette het muntpaar nog een bodem neer onder de 1,12 grens.

De Aziatische beurzen bleven vanochtend overwegend dichtbij huis, waarbij Sydney en Seoel 0,3 procent klommen. De Shanghai Composite was een negatieve dissonant, met een verlies van meer dan een procent.

Naast de stemming voor uitstel van de Brexit-datum hebben beleggers vandaag ook oog voor inflatiecijfers uit de eurozone, de nieuwe Amerikaanse woningverkopen en het maandrapport van de OPEC.

Bedrijfsnieuws

Aalberts Industries ziet CFO John Eijgendaal vertrekken en benoemt Arno Monincx als zijn vervanger. Eijgendaal is 20 jaar CFO bij Aalberts geweest en besloot op eigen initiatief om te vertrekken.

Arcadis en specialist op het gebied van duurzame energie Pondera gaan in opdracht van netbeheerder TenneT de milieueffectrapportage (MER) en de vergunningaanvragen voor twee ondergrondse hoogspanningsverbindingen van de Noordzee naar land verzorgen.

Thales kondigde aan dat het de aanmeldingsperiode voor zijn bod op Gemalto op 28 maart wil sluiten.

Heineken opende zijn nieuwe brouwerij in Mozambique, ruim vier maanden na de legging van de eerste steen. De bierbrouwer startte in december met de bouw van de brouwerij, met een capaciteit van 0,8 miljoen hectoliter, die circa 85 miljoen euro moest gaan kosten.

ForFarmers draagt Adrie van der Ven voor als bestuurslid en operationeel directeur. Van der Ven is momenteel als directielid verantwoordelijk voor de activiteiten in Duitsland en Polen en de verdere expansies naar nieuwe regio's. Hij behoudt die taken.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot woensdag 0,7 procent hoger op 2.810,92 punten. De Dow Jones-index steeg 0,6 procent tot 25.702,89 en de Nasdaq won 0,7 procent tot 7.643,41.

De Aandeelhouder TV

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100