--- ---

Britten stemmen tegen ‘no deal Brexit’

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 13 maart 2019

Minieme meerderheid tegen ongeregelde uittreding

  Het Britse parlement heeft woensdagavond met een kleine meerderheid gestemd tegen een 'no deal Brexit', die aanzienlijke economische risico's met zich zou meebrengen voor zowel de Britten als de EU.

Er waren 312 stemmen voor een motie om de 'no deal Brexit' onder alle omstandigheden te verwerpen, en 308 stemmen tegen.

De uitslag maakt het een stuk moeilijker voor de Britse regering om het wettelijk vastgestelde vertrek uit de EU op de deadline van 29 maart te laten doorgaan. zonder een deal met de EU. Het door premier Theresa May onderhandelde Brexit-akkoord werd dinsdag voor de tweede keer met een grote meerderheid heeft afgewezen, dus de deal-optie lijkt daarmee van tafel.

De kans dat het VK zal vragen om uitstel van de Brexit-deadline is daarmee toegenomen. May heeft het parlement gevraagd om een stemming daarover morgen.

De EU moet dat uitstel dan nog wel toestaan. Daar zal men vanuit Brussel voorwaarden aan willen stellen. De Franse president Emmanuel Macron zei woensdag dat het VK een duidelijke reden moet hebben voor een verlenging van de deadline. De extra tijd kan volgens Macron niet worden gebruikt om verder te onderhandelen over het Brexit-akkoord van Theresa May.

Ook de Belgische politicus Guy Verhofstadt zei in het Europees Parlement geen voorstander te zijn van een langdurig uitstel van de Brexit-datum. Verhofstadt zei te willen voorkomen dat de aanstaande Europese verkiezingen worden overheerst door de Brexit-kwestie, in plaats van door de problemen die de EU moet oplossen.

Geef een reactie