--- ---

Minieme stijging olieprijs

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 12 maart 2019

Prijs richting 57 dollar.

De olieprijs is dinsdag gestegen. Een april-future voor een vat ruwe olie steeg op de New York Mercantile Exchange 0,1 procent, ofwel 0,08 dollar, tot 56,87 dollar.

Het Internationaal Energie Agentschap heeft zijn ramingen voor de olieprijzen verhoogd en rekent daarbij op een iets lagere Amerikaanse productie. Dit bleek dinsdag uit een rapport van het agentschap.

Voor 2019 verhoogde het IEA de prijsprognose voor een vat West Texas Intermediate met 2,4 procent naar 56,13 dollar. De raming voor een vat Brent ging met 2,9 procent omhoog naar 62,78 dollar. En in 2020 stijgt de prijs voor een vat WTI olie door naar 58,00 dollar. De prijs voor een vat Brent olie zakt daarentegen naar 62,00 dollar, denken de analisten van het instituut.

Het agentschap verwacht verder dat de Amerikaanse olieproductie dit jaar zal uitkomen op 12,3 miljoen vaten per dag, een daling van 0,9 procent ten opzichte van de raming uit februari. In 2020 loopt de productie vermoedelijk op naar 13,0 miljoen vaten.

Woensdag volgt er ook een rapport van oliekartel OPEC. Het kartel pompte in januari circa 800.000 vaten per dag minder op om uit te komen op 30,8 miljoen vaten per dag. Van deze afname kwam een groot deel, namelijk 350.000 vaten, voor rekening van Saoedi-Arabië, het belangrijkste kartellid.

In december vorig jaar kwam de OPEC met een tiental olieproducerende landen, waaronder Rusland, overeen in de eerste helft van 2019 de productie met 1,2 miljoen vaten terug te brengen. Daarvan zou het kartel er 800.000 voor zijn rekening nemen, waarvoor 250.000 vaten voor rekening van Saudi-Arabië kwamen. Rusland zou 230.000 vaten per dag voor zijn rekening nemen.

Maandag steeg de olieprijs nadrukkelijk. Persbureau Reuters citeerde de Saoedische minister van Olie, die stelde dat Saoedi-Arabië van plan is om zijn olie-export te laten dalen naar minder dan 7 miljoen vaten per dag, waardoor de productie beneden de 10 miljoen vaten per dag blijft.

Verder blijft de olieproductie in Venezuela onder druk staan. Daar kwam door een stroomstoring nog eens bij dat het verschepen van nieuwe olie niet mogelijk was vandaag.

Geef een reactie