fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 12 maart 2019 07:34

May krijgt last minute Brexit concessies

Hiermee hoopt May een stevige nederlaag in het Britse parlement te voorkomen. Daar wordt dinsdagavond opnieuw een zogenoemde meaningful vote gehouden over de deal die vorig jaar november werd gesloten.

"Juridische aanpassingen zijn veiliggesteld", aldus May. "Nu moeten we samenkomen om deze verbeterde Brexit-deal te steunen."

Een belangrijk struikelblok voor hardline Brexiteers is de Ierse backstop, waarmee een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland wordt voorkomen. Zij vreesden dat die zonder een concrete toezegging van de Europese Unie permanent zou worden, waarmee het Verenigd Koninkrijk gevangen zou zitten in een douane-unie wanneer Londen en Brussel geen spoedig handelsakkoord zouden kunnen sluiten. Dat zou het VK belemmeren in het sluiten van handelsdeals met landen buiten de EU. Wanneer het VK op 29 maart aanstaande of later uit de EU stapt, is er nog tot eind 2020 de tijd om een handelsakkoord te sluiten met de EU.

De EU biedt het VK nu een aantal wettelijke garanties dat de backstop inderdaad tijdelijk is. Zo kan Londen een onafhankelijke arbitrage-commissie inzetten die bepaalt of ze uit de Ierse vangnetconstructie mogen stappen.

Ondanks deze aanpassingen is het de vraag of de deal het nu wel gaat halen in het Lagerhuis. In januari werd het akkoord nog afgewezen en het 'inlegvel' dat May nu toevoegt, zou mogelijk niet ver genoeg gaan. Mocht de herziene deal het dinsdag inderdaad niet halen, dan wordt woensdag gestemd over een no-deal Brexit. Wanneer ook dat plan wordt weggestemd, en die kans is groot, dan volgt donderdag een stemming over het uitstellen van Brexit tot eind juni.

Het Britse pond steeg in waarde na de bekendmaking. Dinsdagochtend noteerde de munt ten opzichte van de dollar bijna een half procent hoger op 1,3201. Mocht de deal het halen in het Lagerhuis, dan kan de munt stijgen tot 1,34 dollar, aldus marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group.

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2020

Rabobank schrapt dividend | 30 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 26, 2020

AEX 26 maart 220 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound

30 mrt 09:10 Jim Tehupuring

De markt biedt altijd kansen – ook nu

29 mrt 15:22 Albert Jellema

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?