--- ---

ING beschuldigd van prijsmanipulatie Mexicaanse staatsleningen

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 12 maart 2019

Amerikaanse pensioenfondsen beschuldigen tien banken.

 ING is met negen andere banken aangeklaagd voor het jarenlang manipuleren van prijzen van Mexicaanse staatsleningen. Dat blijkt uit het vorige week gepubliceerde jaarverslag van de bank.

ING stelt dat de mogelijke financiële impact van de aanklacht, die onderdeel is van een massaclaimzaak, op dit moment niet kan worden ingeschat.

Dagblad NRC, dat de kwestie in het jaarverslag opmerkte, meldde maandag dat de rechtszaak werd aangespannen door pensioenfondsen in de Verenigde Staten tegen tien banken, waaronder ook Deutsche Bank, Barclays, Banco Santander en JP Morgan. De manipulatie zou hebben plaatsgevonden van 2006 tot april 2017.

De tien banken hadden het exclusieve recht om Mexicaanse staatsobligaties te plaatsen en verhandelen en moesten als tegenprestatie zelf bieden op minder aantrekkelijk staatspapier van het land, aldus het dagblad. Volgens de pensioenfondsen hebben de banken hun biedingen op elkaar afgestemd en de stuk daarna doorverkocht tegen te hoge prijzen en een kunstmatig hoge spread tussen bied- en laatkoers.

ING merkt in zijn jaarverslag op dat de bank werd toegevoegd aan de massaclaimzaak, nadat eerder andere banken waren aangeklaagd. De bank zegt zichzelf te verweren tegen de aantijgingen.

Het aandeel ING stond dinsdag nagenoeg vlak in een vlakke AEX-index.

Geef een reactie