--- ---

Valuta: aandacht voor de Brexit

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 11 maart 2019

Spotlight deze week op stemmingen in Lagerhuis.

De valutamarkt is deze week gericht op de stemmingen in het Britse parlement over de Britse uittreding uit de Europese Unie en een mogelijk uitstel daarvan.

"Deze week draait het op de valutamarkt maar om drie dingen: Brexit, Brexit en Brexit", zei Stefan Koopman van Rabobank.

Er zijn deze week drie belangrijke stemmingen in het Lagerhuis. Op dinsdag wordt er gestemd over het aangepaste Brexit-akkoord van de Britse premier Theresa May. Omdat dit niets nieuws bevat ten opzichte van de vorige keer, toen het akkoord met een ruime meerderheid werd verworpen, wordt opnieuw een forse nederlaag verwacht.

Er zijn geruchten dat ministers rond May erop aandringen om deze stemming niet te laten doorgaan, omdat de positie van de premier na twee grote nederlagen niet houdbaar meer zou zijn, zei Koopman. Vooralsnog gaat hij ervan uit dat de stemming wel doorgaat en dat May opnieuw verliest.

In dat geval moet de parlementariërs woensdag stemmen, of zij dan zonder akkoord de EU willen verlaten, het 'no deal'-scenario. Naar verwachting is daar geen meerderheid voor, zei Koopman.

Dan volgt donderdag een stemming over uitstel van de Brexit-datum. Waarschijnlijk zou het gaan om een uitstel tot eind juni, omdat op 1 juli een nieuw Europees parlement wordt benoemd en men wil voorkomen dat het VK nieuwe parlementsleden afvaardigt. Bij zo'n uitstel zal de roep om een tweede referendum groter worden, wat mogelijk kan leiden tot een langer uitstel, zei Koopman.

Hoe het Britse pond zal reageren op een uitstel is onduidelijk, zei Koopman, maar uiteindelijk zou dit een verlenging van de onzekerheid betekenen. Hij sluit dan ook niet uit dat het pond op hetzelfde niveau de week uitgaat als aan het begin.

Het pond stond maandagochtend 0,2 procent hoger ten opzichte van de Amerikaanse dollar op 1,3010. Een euro werd 0,1 procent minder waard ten opzichte van het pond sterling, op 0,8644 pond.

De euro noteerde op 1,1247 dollar.

Geef een reactie