fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 11 maart 2019 12:07

Futures duiden op verdeelde opening Wall Street

 De Amerikaanse futures duiden maandag op een verdeelde opening in New York. De openingsindicatie voor de S&P 500 en Nasdaq lag op een plus van circa 0,2 procent, maar de Dow Jones index levert vermoedelijk 0,7 procent in.

Wall Street kleurde vrijdag lichtrood na een zwak banenrapport en toegenomen zorgen over de wereldeconomie. De indexen wisten de schade te beperken dankzij een eindsprint. Op weekbasis bleef wel een flink verlies over voor de Dow, S&P 500 en de Nasdaq.

Ondanks een zwak banenrapport stelde de voorzitter van de Federal Reserve in het weekend de markt toch gerust over de staat van de economie. In een interview met 60 Minutes zei Jerome Powell geen reden te zien waarom de Amerikaanse economie niet verder zou kunnen groeien.

De toonaangevende Dow Jones index stond maandag onder druk door de koersval bij zwaargewicht Boeing.

Zondag verongelukte een van Boeings 737 MAX 8-toestellen kort na het opstijgen vanuit Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië. Het vliegtuig van Ethiopian Airlines was op weg naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Geen van de 157 mensen aan boord overleefde de ramp.

De crash komt slechts enkele maanden nadat eenzelfde toestel, uit de vloot van het Indonesische Lion Air, kort na het opstijgen verongelukte in de Java Zee. Dat gebeurde in oktober. Daarbij kwamen alle 189 inzittenden om het leven.

In een verklaring op zondag zei Boeing mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers. Verder stuurt men een technisch team om te helpen bij de onderzoeken naar beide crashes.

Op macro-economisch vlak is er maandag aandacht voor de detailhandelsverkopen in januari. Geraadpleegde economen gaan uit van een stabiele omzetontwikkeling, waar in december nog sprake was van een daling met 1,2 procent op maandbasis.

Verder staan de bedrijfsvoorraden over december op de agenda.

De euro noteerde rond lunchtijd ten opzichte van de dollar licht hoger rond 1,1255.

Olie werd maandag ongeveer een procent duurder. De markt kan deze week aan de slag met de maandrapporten van de OPEC en IEA.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel van Boeing stond maandag in de voorbeurshandel in New York zwaar onder druk als gevolg van de vliegramp in Ethiopië waar één van zijn toestellen bij betrokken was. Boeing leverde bijna 9 procent in. Aandelen van Southwest Airlines, dat het type toestel dat is verongelukt ook in zijn vloot heeft, daalden 1,0 procent.

Tesla maakte bekend dat het meer fysieke winkels open houdt dan eerder verwacht, maar dat als gevolg daarvan de prijzen van zijn elektrische voertuigen "gemiddeld met 3 procent stijgen". Omdat meer winkels open blijven, kan Tesla minder kosten besparen, aldus het bedrijf. Het bedrijf bekijkt momenteel opnieuw een reeks locaties die mogelijk dicht gaan. De verwachte prijsverhoging geldt niet voor de standaard Model 3 van 35.000 dollar, maar duurdere varianten, aldus Tesla. Het aandeel steeg 1,2 procent in de voorbeurshandel.

Slotstanden

De Dow Jones index verloor vrijdag 0,1 procent op een slot van 25.450,24 punten. De S&P 500 eindigde 0,2 procent in de min op 2.743,07 punten en de Nasdaq daalde ook 0,2 procent tot 7.408,14 punten.

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2020

Rabobank schrapt dividend | 30 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 26, 2020

AEX 26 maart 220 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound

30 mrt 09:10 Jim Tehupuring

De markt biedt altijd kansen – ook nu

29 mrt 15:22 Albert Jellema

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?