NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie vrijdag, 8 maart 2019 19:00

Uitgelicht: OCI in de lift na geruchten desinvestering

 Het aandeel OCI kreeg de afgelopen handelsweek vleugels, na mediaberichten dat het Saoedische Sabic overweegt een bod uit te brengen op de methanolfabrieken van de in Amsterdam genoteerde producent van kunstmest, melamine en methanol.

Het aandeel OCI sloot vrijdag 3,8 procent lager op 23,58 euro. Op weekbasis steeg het aandeel echter 12,7 procent.

De deal zou OCI volgens bronnen van persbureau Bloomberg 4 miljard dollar kunnen opleveren. Het concern bevestigde dat er interesse is getoond in de methanoltak van het bedrijf, maar dat er nog geen besluit is genomen. Ook de fabriek in Nederland zou onderdeel zijn van de overname.

Desinvestering helpt OCI bij schuldenafbouw

Volgens analist Rikin Patel van Berenberg is een desinvestering positief. Dit zou OCI in staat stellen zijn schuldpositie verder af te bouwen. "Dit was een belangrijk punt van focus voor het concern het afgelopen jaar en een deal van deze omvang zou het mogelijk maken om deze doelstelling te bereiken, wat tevens positief is voor het aandeel", zei Patel. De analist is van mening dat het aandeel OCI fundamenteel ondergewaardeerd wordt. Berenberg hanteert een koopadvies en koersdoel van 32,00 euro.

Wel oordeelde de analist dat de taxatie van 4 miljard dollar "pittig" is. Volgens de ramingen van de analist zal de EBITDA van het chemiesegment in 2019 op circa 444 miljoen dollar uitkomen, wat een reële waardering impliceert van 3,1 miljard dollar en een EV/EBITDA-ratio van 7x, wat gelijk is aan de waardering van zijn Amerikaanse sectorgenoot Methenex. Een deal met een multiple van 9x is volgens Patel enigszins aan de dure kant.

Vertrouwen in outlook

"Ondertussen ondersteunden de sterke vrije kasstroom en solide operationele prestaties de resultaten van OCI", aldus de analist in reactie op de resultaten over het vierde kwartaal die eind februari bekend werden gemaakt.

"Hierdoor kan het bedrijf doorgaan met het afbouwen van de schulden. "Aangezien de markt voor stikstofmest in 2019 krap zal blijven en de robuuste volumegroei zal aanhouden, hebben we er vertrouwen in dat OCI in 2019 een EBITDA-groei kan realiseren van circa 25 procent", zei Patel.

OCI meldde zelf tijdens de presentatie van de resultaten over het vierde kwartaal dat de productiecapaciteit van de methanolactiviteiten in 2019 zal groeien tot 2,95 miljoen metrische ton, waarbij verwacht wordt dat de capaciteitsuitbreiding met 13 procent in Beaumont deze zomer voltooid wordt.

Het concern verwacht voor de komende 4/5 jaar een beperkte groei van de capaciteit, terwijl de vraag naar verwachting circa 5 procent zal stijgen.

"Na enige prijszwakte aan het einde van 2018 als gevolg van de daling van de olieprijzen en de lagere bezettingsgraad bij MTO-faciliteiten in China, zijn de prijzen de afgelopen weken gestegen en trekt de markt in Azië aan na het Chinese Nieuwjaar", zei OCI eind februari.

De Aandeelhouder TV

oktober 22, 2021

hogere welvaart door digitaal geld

oktober 22, 2021

hogere welvaart door digitaal geld

oktober 22, 2021

Periode van stagflatie in verschiet

oktober 22, 2021

Week 42 AEX en DAX

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:35

  TA van Edward Loef – Olieprijs naar $ 100 of hoger?

 • 11:40

  Aandeel Tesla: kopen of verkopen?

 • 08:55

  S&P 500 bereikt record, maar Snap en Intel stellen teleur

 • 16:22

  TA van Edward Loef – Eindejaarsrally start vroeg dit jaar

 • 14:46

  BEL 20 lijkt vermoeid en kopje koffie voor UCB

 • 08:23

  Nasdaq blijft achter & Tesla boekt recordomzet

 • 18:00

  Wat is margin trading? De voor- en nadelen van beleggen met margin

 • 16:56

  TA van Edward Loef – Home Depot, Target Corp. en Lowe

 • 10:08

  ETF van de week: WisdomTree Phsyical Platinum (VZLA)

Masterclasses

Columns

Nieuw
22 okt 11:00 Coinmerce

Bitcoin all-time high $65.000 – Wat nu?

21 okt 09:58 Redactie

ETF v/d Week: Online gokken

21 okt 08:22 Bas Heijink

TA: STOXX Europe 600