fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 8 maart 2019

Uitgelicht: lichtpuntjes Boskalis onvoldoende

 Boskalis was afgelopen week één van de sterkste dalers nadat de jaarcijfers slecht werden ontvangen. Het aandeel daalde 6,7 procent.

Dat de maritieme dienstverlener in 2018 in de rode cijfers eindigde, dat mag geen verrassing zijn geweest. Boskalis kondigde al eerder dit jaar voor honderden miljoenen euro’s aan afschrijvingen aan, waardoor zwarte cijfers niet haalbaar waren.

De maritieme dienstverlener nam halverwege 2018 al voor 397 miljoen euro aan buitengewone lasten. Het betrof hoofdzakelijk een afschrijving op de oude Dockwise-vloot. Circa 11 schepen die aan de onderkant van de markt opereren, worden uitgefaseerd. Minder vraag in combinatie met veel nieuwe concurrentie uit Azië zorgden ervoor dat de betreffende activiteiten inmiddels verlieslatend zijn en "er zelfs cash uitgaat", aldus de topman.

Bij de havensleepactiviteiten werd over 2018 in totaal circa 200 miljoen afgeschreven. Een deel van deze afschrijving zat bij Kotug Smit Towage reeds in het eerste halfjaar en een deel zit bij SAAM SMIT Towage. Recentelijk heeft Boskalis aangekondigd haar belang in beide havensleep joint ventures te zullen verkopen.

Uiteindelijk eindigde Boskalis met een verlies van 436 miljoen euro, tegenover een winst van 150,5 miljoen euro in 2017.

Indien rekening wordt gehouden met bijzondere posten, dan behaalde Boskalis een winst van krap 83 miljoen euro, 11 miljoen euro minder dan waarop analisten vooraf hadden gerekend.

Deze winstdaling ging wel samen met een stijging van de omzet. Die ging van 2.343 miljoen naar 2.570 miljoen euro. En daar hadden de analisten ook niet op gerekend. Zij mikten slechts op een zeer bescheiden stijging.

En ook met het orderboek wist Boskalis positief te verrassen. Deze lag eind 2018 op 4.292 miljoen euro, tegenover een analistenverwachting van 3.876 miljoen euro en 3.495 miljoen euro eind 2017.

Ondanks deze lichtpuntjes besloot Boskalis toch tot een stevige dividendverlaging. Aandeelhouders kunnen over 2018 een dividend per aandeel tegemoet zien van 0,50 euro. Dat is de helft van het dividend over 2017 en ook 0,10 euro minder dan de 0,60 euro dividend waarop analisten hadden gerekend.

“De halvering van het dividend zal een bittere pil zijn voor de langetermijnaandeelhouders maar is niettemin een logische stap. Het pay-outpercentage is zelfs hoog, met bijna 80 procent van de nettowinst die uitgekeerd wordt”, vindt analist Nico Inberg van IEX.

Een doekje voor het bloeden is wellicht het recent aangekondigde aandeleninkoopprogramma ter waarde van 100 miljoen euro. Boskalis verkoopt het belang in SAAM SMIT Towage en dat levert 175 miljoen euro op.

Outlook

Ook in 2019 moeten beleggers wellicht niet te veel van Boskalis verwachten. Het marktbeeld voor dit jaar wijkt volgens de maritieme dienstverlener niet fundamenteel af van dat in 2018. "Het zichtbare werkvolume trekt maar in beperkte mate aan, waardoor de druk op prijzen en marges blijft bestaan."

Voor de baggertak voorziet Boskalis redelijk marktvolume met stabiele marges. Bij Offshore Energy contracting heeft de maritieme dienstverlener "goede projecten in portefeuille met interessante opportunities".

Bij Offshore Energy services ziet Boskalis een aanhoudende afhankelijkheid van de spotmarkt bij transport en diving, maar met groeikansen voor survey.

Towage staat in het teken van de voorgenomen verkoop van het aandelenbelang in Saam Smit Towage en Kotug Smit Towage. De overige activiteiten ogen volgens Boskalis stabiel.

Boskalis verwacht dat het EBITDA-niveau "stabiel zal zijn, maar dat het overtreffen van de operationele nettowinst van 2018 uitdagend wordt", aldus de maritieme dienstverlener.

"Erg voorzichtig", oordeelde analist Martijn den Drijver van NIBC, wijzend op de uitspraken van Boskalis dat de markt voor dit jaar hetzelfde oogt als in 2018.

Dat betekent dat de EBITDA dit jaar rond de 350 miljoen euro zal liggen, terwijl de consensus op 376 miljoen euro mikt, aldus de analist, en die voor de winst zelfs op 128 miljoen euro ligt, wat ruim meer is dan de 83 miljoen euro in 2018.

“De cijfers zijn even schrikken, maar vooral vanwege de outlook, die was niet verwacht”, zei ook analist Jos Versteeg van Insinger Gilissen in een reactie. “Berdowski was beduidend meer optimistisch over 2020/2021, maar dat durfde hij niet zwart op wit te zetten.”

Investeringen

Voor 2019 wordt een investeringsbedrag van circa 265 miljoen euro verwacht, inbegrepen de voorgenomen asset overname van Bohlen & Doyen offshore, maar exclusief acquisities. Dit zal uit de eigen kasstroom worden gefinancierd. "De financiële positie is zeer solide en Boskalis voldoet ruimschoots aan zijn financiële convenanten."

Met het oog op de 265 miljoen euro aan investeringen, een aandeleninkoop ter waarde van 100 miljoen euro, een dividenduitkering van 67 miljoen euro en de overname van een belang in Horizon van 66 miljoen euro, zijn de desinvesteringen van SAAM en Kotug ter waarde van in totaal 268 miljoen euro "erg welkom om de gezonde financiële positie" te behouden, meent ING.

Overnames zijn volgens de CEO vooral te verwachten in transport en installatie en een verdere opbouw van de survey-tak.

Met deze laatste activiteiten tracht Boskalis een steeds serieuzere concurrent te worden van bodemonderzoeker Fugro, dat het eerder nog trachtte in te lijven. “Ze gaan regelrecht concurreren tegen Fugro op de Noordzee”, concludeerde Versteeg.

Dankzij overname van Gardline en het verwerven van een meerderheidsbelang in Horizon, "twee belangrijke stappen", maar ook door autonome groei, is deze tak volgens Berdowski inmiddels goed voor een omzet van 200 miljoen euro met volgens de topman mooie marges van 14 tot 15 procent. "Een groeiparel", noemde hij de nieuwe poot.

Verder lichtte Berdowski nog toe dat qua desinvesteringen "de grote stappen wel gezet zijn".

De Aandeelhouder TV

november 21, 2019

TA AEX 21 november – Nico Bakker (BNP Paribas Markets)

november 21, 2019

Analyse aandeel DSM | LYNX Beleggen

november 20, 2019

AEX-video 20 november 2019 – Nico Bakker (BNP Paribas Markets)

november 19, 2019

AEX 19 november 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
21 nov 10:49 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Energietransitie raakt oliegiganten

20 nov 10:44 Marco Knulst

Bitcoin en de cavia-theorie

20 nov 08:43 Bas Heijink

Laatste fase AEX stijging?