Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 7 maart 2019 08:10

Update: Boskalis conform verwachting in het rood

 Boskalis heeft in 2018 meer omzet weten te genereren, maar de winstontwikkeling duidelijk onder druk zien staan. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de jaarcijfers van de maritieme dienstverlener.

"De daling van het resultaat wordt hoofdzakelijk verklaard door een sterke teruggang van het resultaat binnen de Offshore Energy divisie, die in het eerste halfjaar 2018 operationeel verlieslatend was", schreef Boskalis in een toelichting op de jaarcijfers.

"Vooruitkijkend zien wij voorzichtige tekenen van herstel op termijn in de voor ons relevante markten, al zijn we nog ver verwijderd van het uitbundige marktklimaat van drie tot vijf jaar geleden. Voor de korte termijn zullen wij ons gedisciplineerd en selectief blijven richten op kansen voor versterking, daarmee vooruitlopend op herstel in de periode daarna", zei CEO Peter Berdowski donderdag.

De omzet van Boskalis steeg van 2.343 miljoen naar 2.570 miljoen euro, waar analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus vooraf rekenden op slechts een lichte omzetstijging naar 2.388 miljoen euro.

Het orderboek lag eind 2018 op 4.292 miljoen euro, tegenover een analistenverwachting van 3.876 miljoen euro en 3.495 miljoen euro eind 2017.

De EBITDA en de EBIT bedroegen 353,6 miljoen positief en 400,5 miljoen euro negatief. Onder de streep restte een verlies van 435,9 miljoen euro, terwijl in 2017 nog een winst werd behaald van 150,5 miljoen euro.

Dat er rode cijfers waren, mag niet verbazen. Bij de halfjaarcijfers kondigde Boskalis een flinke afschrijving aan. De maritieme dienstverlener nam toen voor 397 miljoen euro aan buitengewone lasten. Het betrof hoofdzakelijk een afschrijving op de oude Dockwise-vloot. Circa 11 schepen die aan de onderkant van de markt opereren, worden uitgefaseerd, legde CEO Berdowski toen uit. Minder vraag in combinatie met veel nieuwe concurrentie uit Azië zorgden ervoor dat de betreffende activiteiten inmiddels verlieslatend zijn en "er zelfs cash uitgaat", aldus de topman.

Bij de havensleepactiviteiten werd over 2018 in totaal circa 200 miljoen afgeschreven. Een deel van deze afschrijving zat bij Kotug Smit Towage reeds in het eerste halfjaar en een deel zit bij SAAM SMIT Towage. Recentelijk heeft Boskalis aangekondigd haar belang in beide havensleep joint ventures te zullen verkopen.

Rekening houdend met de bovengenoemde posten behaalde Boskalis een winst van 82,8 miljoen euro. Analisten rekenden op 94 miljoen euro.

Boskalis stelt een dividend voor over 2018 van 0,50 euro per aandeel. In 2017 en 2016 was dit nog 1,00 euro per aandeel. Analisten rekenden voor 2018 op 0,60 euro dividend per aandeel.

Van de 175 miljoen euro die Boskalis vangt voor het belang in SAAM SMIT Towage zal 100 miljoen euro worden gebruikt voor de inkoop van eigen aandelen.

Outlook

Het marktbeeld voor 2019 wijkt volgens Boskalis niet fundamenteel af van dat in 2018. "Het zichtbare werkvolume trekt maar in beperkte mate aan, waardoor de druk op prijzen en marges blijft bestaan."

Voor de baggertak voorziet Boskalis redelijk marktvolume met stabiele marges. Bij Offshore Energy contracting heeft de maritieme dienstverlener "goede projecten in portefeuille met interessante opportunities".

Bij Offshore Energy services ziet Boskalis een aanhoudende afhankelijkheid van de spotmarkt bij transport en diving, maar met groeikansen voor survey.

Towage staat in het teken van de voorgenomen verkoop van de aandelenbelang in Saam Smit Towage en Kotug Smit Towage. De overige activiteiten ogen volgens Boskalis stabiel.

Boskalis verwacht dat het EBITDA-niveau "stabiel zal zijn, maar dat het overtreffen van de operationele nettowinst van 2018 uitdagend wordt", aldus de maritieme dienstverlener.

Investeringen

Voor 2019 wordt een investeringsbedrag van circa 265 miljoen euro verwacht, inbegrepen de voorgenomen asset overname van Bohlen & Doyen offshore, maar exclusief acquisities. Dit zal uit de eigen kasstroom worden gefinancierd. "De financiële positie is zeer solide en Boskalis voldoet ruimschoots aan zijn financiële convenanten."

Overnames zijn volgens de CEO vooral te verwachten in transport en installatie en een verdere opbouw van de survey-tak.

Met deze laatste activiteiten tracht Boskalis een steeds serieuzere concurrent te worden van Fugro, dat het eerder nog trachtte in te lijven.

Dankzij overname van Gardline en het verwerven van een meerderheidsbelang in Horizon, "twee belangrijke stappen", maar ook door autonome groei, is deze tak volgens Berdowski inmiddels goed voor een omzet van 200 miljoen euro met volgens de topman mooie marges van 14 tot 15 procent. "Een groeiparel", noemde hij de nieuwe poot.

Verder lichtte Berdowski nog toe dat qua desinvesteringen "de grote stappen wel gezet zijn".

Update: om toelichting CEO en meer informatie toe te voegen.

De Aandeelhouder TV

juli 14, 2020

Intel koopkandidaat na zwakke jaren

juli 14, 2020

Dashboard Beleggen | Stip Coaching en Turbo Tijd

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

juli 13, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:52

  TA: ‘Terugkeer naar de gemiddelden’

 • 08:34

  Nasdaq stapt van roze wolk: grafiek toont bearish engulfing

 • 16:31

  TA: ‘Tesla en Ferrari, tijd voor een pitstop’

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

Masterclasses

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
14 jul 11:38 Marc Langeveld

Exponentieel beleggen in een dynamische 5G omgeving

14 jul 09:55 Bas Heijink

TA: Opwaartse kracht in eindfase

13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend