Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -donderdag, 7 maart 2019

Boskalis conform verwachting in het rood

Boskalis heeft in 2018 meer omzet weten te genereren, maar de winstontwikkeling duidelijk onder druk zien staan. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de jaarcijfers van de maritieme dienstverlener.

"De daling van het resultaat wordt hoofdzakelijk verklaard door een sterke teruggang van het resultaat binnen de Offshore Energy divisie, die in het eerste halfjaar 2018 operationeel verlieslatend was", schreef Boskalis in een toelichting op de jaarcijfers.

"Vooruitkijkend zien wij voorzichtige tekenen van herstel op termijn in de voor ons relevante markten, al zijn we nog ver verwijderd van het uitbundige marktklimaat van drie tot vijf jaar geleden. Voor de korte termijn zullen wij ons gedisciplineerd en selectief blijven richten op kansen voor versterking, daarmee vooruitlopend op herstel in de periode daarna", zei CEO Peter Berdowski donderdag.

De omzet van Boskalis steeg van 2.343 miljoen naar 2.570 miljoen euro, waar analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus vooraf rekenden op slechts een lichte omzetstijging naar 2.388 miljoen euro.

Het orderboek lag eind 2018 op 4.292 miljoen euro, tegenover een analistenverwachting van 3.876 miljoen euro en 3.495 miljoen euro eind 2017.

De EBITDA en de EBIT bedroegen 353,6 miljoen positief en 400,5 miljoen euro negatief. Onder de streep restte een verlies van 435,9 miljoen euro, terwijl in 2017 nog een winst werd behaald van 150,5 miljoen euro.

Dat er rode cijfers waren, mag niet verbazen. Bij de halfjaarcijfers kondigde Boskalis een flinke afschrijving aan. De maritieme dienstverlener nam toen voor 397 miljoen euro aan buitengewone lasten. Het betrof hoofdzakelijk een afschrijving op de oude Dockwise-vloot. Circa 11 schepen die aan de onderkant van de markt opereren, worden uitgefaseerd, legde CEO Berdowski toen uit. Minder vraag in combinatie met veel nieuwe concurrentie uit Aziƫ zorgden ervoor dat de betreffende activiteiten inmiddels verlieslatend zijn en "er zelfs cash uitgaat", aldus de topman.

Bij de havensleepactiviteiten werd over 2018 in totaal circa 200 miljoen afgeschreven. Een deel van deze afschrijving zat bij Kotug Smit Towage reeds in het eerste halfjaar en een deel zit bij SAAM SMIT Towage. Recentelijk heeft Boskalis aangekondigd haar belang in beide havensleep joint ventures te zullen verkopen.

Rekening houdend met de bovengenoemde posten behaalde Boskalis een winst van 82,8 miljoen euro. Analisten rekenden op 94 miljoen euro.

Boskalis stelt een dividend voor over 2018 van 0,50 euro per aandeel. In 2017 en 2016 was dit nog 1,00 euro per aandeel. Analisten rekenden voor 2018 op 0,60 euro dividend per aandeel.

Van de 175 miljoen euro die Boskalis vangt voor het belang in SAAM SMIT Towage zal 100 miljoen euro worden gebruikt voor de inkoop van eigen aandelen.

Outlook

Het marktbeeld voor 2019 wijkt volgens Boskalis niet fundamenteel af van dat in 2018. "Het zichtbare werkvolume trekt maar in beperkte mate aan, waardoor de druk op prijzen en marges blijft bestaan."

Voor de baggertak voorziet Boskalis redelijk marktvolume met stabiele marges. Bij Offshore Energy contracting heeft de maritieme dienstverlener "goede projecten in portefeuille met interessante opportunities".

Bij Offshore Energy services ziet Boskalis een aanhoudende afhankelijkheid van de spotmarkt bij transport en diving, maar met groeikansen voor survey.

Towage staat in het teken van de voorgenomen verkoop van de aandelenbelang in Saam Smit Towage en Kotug Smit Towage. De overige activiteiten ogen volgens Boskalis stabiel.

De Aandeelhouder TV

oktober 21, 2019

AEX 21 oktober 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 21, 2019

Achterblijven Europese banken heel logisch

oktober 21, 2019

Brexitklucht duurt voort | 21 oktober 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 18, 2019

AEX week 42 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
18 okt 14:47 Nico Bakker

Koopkans: Arcelor Mittal

18 okt 09:42 Redactie

Kiadis Pharma daalt met 60% door Afwijzing Medicijn

18 okt 09:07 Bas Heijink

AEX Consolideren op hoog niveau