fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 6 maart 2019 16:24

Beursblik: Boskalis behaalde minder winst in 2018

 Boskalis heeft in 2018, ondanks een iets hogere omzet, volgens analisten minder winst behaald, waarvoor de maritieme dienstverlener ook zelf al had gewaarschuwd.

De analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus voorzien een omzet van 2.388 miljoen euro, waaraan de baggertak 1.382 miljoen euro bijdroeg. Offshore Energy was vermoedelijk goed voor 933 miljoen euro en Towage & Salvage voor 93 miljoen euro. Het orderboek zou eind 2018 op 3.876 miljoen euro hebben gestaan.

De EBITDA wordt ingeschat op 355 miljoen euro, de EBIT op 124 miljoen euro en de nettowinst op 94 miljoen euro.

Daarbij is rekening gehouden met een flinke afschrijving die Boskalis bij de halfjaarcijfers aankondigde. De maritieme dienstverlener nam toen voor 397 miljoen euro aan buitengewone lasten. Het betreft hoofdzakelijk een afschrijving op de oude Dockwise-vloot. Circa 11 schepen die aan de onderkant van de markt opereren, worden uitgefaseerd, legde CEO Berdowski uit. Minder vraag in combinatie met veel nieuwe concurrentie uit Azië zorgden ervoor dat de betreffende activiteiten inmiddels verlieslatend zijn en "er zelfs cash uitgaat", aldus de topman. Dus een goed moment om afscheid te nemen, oordeelde de CEO.

Ook berekenden de analisten een recentere afschrijving mee in hun winstverwachting. Bij de havensleepactiviteiten wordt over 2018 in totaal circa 200 miljoen afgeschreven. Een deel van deze afschrijving zat bij Kotug Smit Towage reeds in het eerste halfjaar en een deel zit bij SAAM SMIT Towage. Recentelijk heeft Boskalis aangekondigd haar belang in beide havensleep joint ventures te zullen verkopen.

De analisten houden rekening met een dividendvoorstel van 0,60 euro per aandeel.

Bij de laatste kwartaalupdate herhaalde Boskalis de winstverwachting voor heel 2018. Onvoorziene omstandigheden voorbehouden zal de netto operationele winst in het tweede halfjaar fors hoger zijn ten opzichte van het eerste halfjaar, toen dit 34,5 miljoen euro was, maar het evenaren van het netto resultaatniveau van het tweede halfjaar 2017 van 75 miljoen euro wordt niet verwacht.

Voor 2018 wordt een totaal investeringsbedrag van circa 235 miljoen euro verwacht, exclusief acquisities. Bij de halfjaarcijfers ging Boskalis nog uit van ongeveer 250 miljoen euro.

In 2017 eindigde Boskalis op een omzet van 2.343 miljoen euro met een EBITDA van 437 miljoen euro. Dit leverde toen een nettowinst op van 150,5 miljoen euro. Er werd toen 1,00 euro per aandeel dividend uitgekeerd, net als in 2016 het geval was.

Topman

Inmiddels is ook bekend dat Boskalis graag doorgaat met de huidige CEO Peter Berdowski. Zijn herbenoeming zal in mei worden voorgesteld. CFO Hans Kamps zal dan vermoedelijk worden opgevolgd door Carlo van Noort, die momenteel financieel directeur van Boskalis Nederland is.

Desinvesteringen

Dit jaar verkocht Boskalis reeds zijn belang in SAAM SMIT Towage aan SAAM voor circa 175 miljoen euro. Een deel hiervan, 100 miljoen euro, zal Boskalis gebruiken voor de inkoop van eigen aandelen.

Vervolgens meldde Boskalis ook een intentieovereenkomst te hebben gesloten voor de verkoop van Kotug Smit Towage aan Boluda Group. Boskalis verwacht voor zijn belang van vijftig procent circa 90 miljoen euro te ontvangen.

Boskalis opent donderdag voorbeurs de boeken.

De Aandeelhouder TV

januari 24, 2020

AEX week 4 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 24, 2020

Enerverende start beursjaar 2020

januari 24, 2020

Bayer gaat boeten voor Roundup | 24 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 23, 2020

AEX 23 januari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
24 jan 12:48 Redactie

AKZO bulls in de aanval

24 jan 10:00 Matthijs Kok

3 Nederlandse Beleggingstips voor 2020

23 jan 09:33 Marco Knulst

Opnieuw slechte signalen voor energiesector