--- ---

Europese beurzen overwegend hoger gesloten

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 26 februari 2019

Markt geeft deel winsten terug.

 De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,4 procent tot 373,64 punten, de Duitse DAX steeg 0,3 procent tot 11.540,79 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,1 procent op 5.238,72 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,5 procent lager op 7.151,12 punten.

De Europese beurzen gaven dinsdag gedurende de eerste helft van de handelsdag een deel van de winsten van maandag terug in afwachting van meer nieuws over de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Met name de sterk aan de wereldhandel gerelateerde fondsen stonden dinsdag onder druk, waaronder de auto- en auto-onderdelensector. De daling werd versterkt door een daling van het aandeel Peugeot, nadat de Franse autoproducent cijfers publiceerde en zei opnieuw de Amerikaanse markt te gaan betreden. Gedurende de tweede helft van de handelsdag herstelden de meeste beurzen echter.

De Britse FTSE 100 stond daarentegen onder druk, omdat het Britse pond is aangesterkt nadat de leider van oppositiepartij Labour zei een tweede referendum over het geplande vertrek uit de Europese Unie te kunnen steunen.

Lokale media meldden dat premier Theresa May het parlement de kans wil bieden om een no-deal Brexit uit te sluiten. Als een aangepast Brexit-akkoord geen meerderheid achter zich krijgt op 12 maart, kan het Lagerhuis de volgende dag stemmen over de vraag of een Brexit zonder akkoord dan acceptabel is, of dat de Brexit-datum moet worden uitgesteld.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen in maart op maandbasis onveranderd noteerde op 10,8.

Het Franse consumentenvertrouwen voor februari kwam uit op 96 tegen 92 in januari, die ook voor februari door economen was voorzien.

Olie noteerde dinsdag tot 1,0 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1373. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1353 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,1358 op de borden.

Bedrijfsnieuws

BASF heeft in het vierde kwartaal van 2018 de winst flink zien dalen en voldeed daarmee niet aan de verwachtingen, mede vanwege hogere materiaalkosten en logistieke problemen gerelateerd aan de lage waterstand van de Rijn. Het aandeel steeg 3,8 procent.

Peugeot heeft in 2018 meer winst en omzet geboekt en presenteerde nieuwe doelen voor de middellange termijn. De Franse autofabrikant voorziet voor de periode 2019 tot 2021 een terugkerende operationele marge van 4,5 procent. PSA besloot daarnaast opnieuw de Amerikaanse en Canadese markt te betreden als onderdeel van een tienjarig plan voor de regio. Het aandeel verloor 2,9 procent.

Standard Chartered heeft in 2018 minder winst behaald omdat een afschrijving van 900 miljoen dollar, gerelateerd aan Amerikaanse sancties op Iran, druk zette op de resultaten. Het aandeel steeg/daalde xxx procent.

Thales heeft over heel 2018 zowel de omzet als de orderinstroom zien aantrekken. Het bedrijf mikt voor het lopende boekjaar op een autonome groei van de omzet tussen de drie en vier procent en een bedrijfsresultaat tussen 1.780 en 1.800 miljoen euro. Het aandeel verloor 1,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.796,69 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Geef een reactie