Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 26 februari 2019 10:57

Beursupdate: Damrak doet stapje terug

De Amsterdamse beurzen koersten dinsdag gedurende de ochtend lager. Rond de klok van 11 uur verloor de AEX 0,5 procent op 540,13 punten.

Vermogensbeheerder Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer sprak van wat winstneming op de beurzen. "Dat is ook niet heel gek, na de sterke winsten in de afgelopen periode", aldus Van de Groep.

De vermogensbeheerder wees onder meer op uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump. Die maande OPEC om rustig aan te doen met prijsstijgingen. Als gevolg daalde de olieprijs en dat drukt volgens Van de Groep op oliebedrijven. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell koerste vanochtend bijvoorbeeld 0,6 procent lager.

"Verder blijft de Brexit-soap voortduren", aldus de vermogensbeheerder. Gisteren kwam het bericht dat Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, een uitstel van de Brexit een rationele optie zou vinden. Morgen wordt er mogelijk in het Britse Lagerhuis gestemd over een dergelijk voorstel.

"Volgens de laatste berichten zou premier May hier toch oren naar hebben", aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING. "Verder heeft oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour gezegd dat er een tweede Brexit-referendum moet komen als er een ‘harde Tory-brexit’ dreigt. Dat is een 180 graden draai ten opzichte van zijn eerdere standpunt", aldus Wiersma.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het vertrouwen van Franse consumenten in de lift zit, terwijl het consumentenvertrouwen in Duitsland op peil bleef. Later vandaag krijgen beleggers vanuit de Verenigde Staten nog inzicht in het consumentenvertrouwen, de huizenprijzen en zijn er cijfers over de woningbouw en bouwvergunningen.

De euro/dollar noteerde dinsdagochtend stabiel rond 1,1363. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1362. De olieprijzen daalden licht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was Aalberts aanvankelijk de witte raaf met een winst van twee procent na rapportering van cijfers, maar gedurende de ochtend zakte het aandeel weg. Het bedrijf uit Langbroek boekte over 2018 hogere resultaten, maar de autonome groei liep wel iets terug. Overigens verlaagde NIBC juist het koersdoel na de cijfers van 37,50 tot 32,00 euro, met een ongewijzigde Neutraal aanbeveling. Volgens NIBC waren de resultaten over 2018 min of meer in lijn met de consensus, waarbij de autonome groei wel vertraagde maar de EBITA-marge verbeterde. Uiteindelijk daalde het aandeel met 2,7 procent.

Vopak was koploper en steeg een procent. AkzoNobel hield het bij een bescheiden stijging van 0,3 procent.

In de Midkap verloor Takeaway.com 1,1 procent. Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij wees op een verkoopadvies door Deutsche Bank. OCI won juist 4,1 procent na rapportering van cijfers. De producent van kunstmest, melamine en methanol realiseerde in het vierde kwartaal weer winst, dankzij hogere omzetten en marges, en loste zijn schulden verder af.

ASM International steeg 1,7 procent na een koersdoelverhoging van ING.

Onder de kleinere aandelen won Sif Holding 6,7 procent. De Roermondse funderingsspecialist bereikte een overeenkomst met diverse banken met betrekking tot een herfinanciering van het bedrijf. Analist Martijn den Drijver van NIBC sprak in een reactie van betere voorwaarden en dit maakt het bedrijf flexibeler.

B&S Group verloor 1,2 procent. KAS Bank, dat een koersdoelverhoging kreeg van ING, daalde 0,3 procent. Maandag won het aandeel nog ruim 100 procent na een overname aankondiging.

De Aandeelhouder TV

oktober 28, 2020

AEX 28 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 28, 2020

Jongens tegen de meisjes op de Erasmus Universiteit – #Beursspel2020

oktober 28, 2020

KPN en Heineken | 28 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 27, 2020

AEX 27 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:12

  TA van Edward Loef – Dubbele top in Dow Jones Index

 • 09:53

  ETF van de week: iShares S&P US Banks ETF (IUS2)

 • 08:29

  Cijferseizoen in volle gang; Microsoft omlaag & First Solar schiet omhoog

 • 17:21

  TA van Edward Loef – “The Sky has no Limit”-aandelen

 • 08:37

  Volatiliteit neemt toe & Ant Group gaat $35 miljard ophalen

 • 17:59

  TA van Edward Loef – SAP & DAX, nu en 3 maanden terug

 • 11:55

  AEX-index blijft doormodderen & Heineken toont potentieel

 • 08:14

  Zorgen om coronavirus nemen toe & beursweek met razend volle agenda

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
28 okt 09:39 Bas Heijink

TA AEX: Verdere verzwakkingen

28 okt 09:24 Marco Knulst

Allesweters en twijfelaars

27 okt 12:27 Marco Knulst

SAP geeft wijze les voor ETF belegger