--- ---

Europese beurzen openen terughoudend

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 22 februari 2019

Tweede dag onderhandelingen VS en China

 De Europese beurzen gaan vrijdag een grofweg vlakke opening tegemoet.

IG Markets voorziet een openingsverlies van 11 punten voor de Duitse DAX, een plus van 2 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 16 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten donderdag overwegend lager, nadat in de ochtend uit de eurozone matige cijfers naar buiten kwamen.

De Britse beurzen stonden met name onder druk door zwaargewichten Centrica en BAE Systems die tot twaalf procent aan beurswaarde zagen verdampen na publicatie van kwartaalcijfers.

Naast tegenvallende bedrijfscijfers, wisten ook diverse macro-economische publicaties niet te overtuigen. De activiteit in de Europese industrie kromp voor het eerst sinds halverwege 2013, mede door een terugval in Duitsland. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie steeg wel, van 51,0 in januari naar 51,4 in februari, het hoogste niveau in 3 maanden. Ook kwam er een reeks Amerikaanse macrocijfers, over onder meer over de duurzame goederen en de bedrijvigheid in de regio Philadelphia, die in negatief terrein kwam.

Positief was wel dat de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten worden voortgezet. Donderdag en vrijdag zullen de Chinese vicepremier Liu He, de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin aanwezig zijn bij een nieuwe ronde onderhandelingen.

De VS richten hun pijlen nu op Europa. De Amerikaanse president Donald Trump dreigde op woensdag met importheffingen op Europese auto's, indien er geen handelsakkoord met de Europese Unie wordt bereikt. "We proberen een deal te maken, maar zij zijn erg moeilijk om een deal mee te sluiten", aldus Trump. "Als we geen deal sluiten, dan doen we heffingen", dreigde de president. "We zullen zien wat er gebeurt."

Bedrijfsnieuws

A.P. Moeller-Maersk maakte een koersval van 10,1 procent, nadat de winst over het vierde kwartaal lager uitviel dan verwacht. CEO Soren Skou sprak bovendien van een "uitdagende jaarstart".

Barclays zag in het afgelopen kwartaal de winst stijgen. De Britse bank boekte een winst van 3,5 miljard pond afgelopen jaar, terwijl de omzet vlak was. Analisten van Jefferies omschreven de cijfers als "ietwat saai, maar wellicht goed genoeg". Het aandeel verloor 0,1 procent.

Just Eat daalde met 4,8 procent, nadat de Amerikaanse concurrent Uber Eats plannen aankondigde om de kosten voor restaurants te verlagen in een poging klanten voor zich te winnen in de uitdagende markt voor maaltijdbezorging.

AXA maakte donderdag een significante daling van de nettowinst bekend als gevolg van impairments en kosten voor een beursgang en een overname. De verzekeraar werd in Parijs 1,1 procent hoger gewaardeerd.

Deutsche Telekom boekte over het vierde kwartaal een nettoverlies, met name vanwege de weggevallen voordelen van de belastinghervormingen in de Verenigde Staten, een impairment en personeelskosten. Het telecombedrijf won 0,4 procent.

Henkel heeft zijn nettowinst in 2018 verder zien oplopen en verwacht verdere groei in het lopende boekjaar. Het aandeel Henkel dikte donderdag 1,0 procent aan.

SFR, het Franse onderdeel van Altice, heeft voor 2,8 miljard euro een schadeclaim ingediend bij Orange. Dit schreef persbureau Bloomberg. Altice moest 2,7 procent inleveren.

RELX publiceerde donderdag over 2018 een verdere stijging van de omzet en winstgevend en verhoogde zijn dividend over het boekjaar met 7 procent. Voor 2019 verwacht het concern een verdere groei. RELX sloot 4,8 procent hoger.

Nigeria wil 20 miljard dollar aan belastingen ontvangen van verschillende buitenlandse oliereuzen die de afgelopen jaren in het land aan het werk waren. Dit schreef persbureau Reuters op basis van bronnen. Hiertoe heeft het Afrikaanse land brieven gestuurd aan Shell, Exxon, Chevron, Eni, Total, Equinor. Per oliemaatschappij zou de rekening tussen de 2,5 en 5 miljard dollar liggen. Shell verloor 0,6 procent, Eni won 0,1 procent en Total steeg 0,2 procent. Op Wall Street leverden Exxon, Chevron en Equinor tot twee procent in.

Als de VS importtarieven van 25 procent op Europese auto’s gaat invoeren, kost dat Volkswagen ieder jaar miljarden euro's. Hiervoor waarschuwde topman Herbert Diess in Financial Times. Het aandeel sloot fractioneel lager.

Euro STOXX 50 3.263,70 (+0,1%)
STOXX Europe 600 370,15 (-0,4%)
DAX 11.423,28 (+0,2%)
CAC 40 5.196,11 (+0,0%)
FTSE 100 7.167,39 (-0,9%)
SMI 9.333,50 (+0,2%)
AEX 540,57 (+0,1%)
BEL 20 3.586,15 (-0,8%)
FTSE MIB 20.209,72 (-0,5%)
IBEX 35 9.191,20 (+0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag licht lager.

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag ook lager. Beleggers namen een afwachtende houding aan in aanloop naar nieuwe gesprekken tussen China en de Verenigde Staten. Donderdag en vrijdag zullen de Chinese vicepremier Liu He, de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin aanwezig zijn bij een nieuwe ronde onderhandelingen.

Tegelijkertijd verwerkten beleggers een serie macro-economische cijfers, waarbij de focus vooral lag op de eerste negatieve stand van de Philly Fed index sinds 2016. De bedrijvigheid in de industrie in de regio Philadelphia daalde van 17,0 in januari tot 4,1 negatief deze maand. Economen geraadpleegd door Econoday gingen uit van een positieve stand van 14. Hierdoor deden beleggers donderdag even een stap terug, nadat de koersen in de afgelopen weken al flink opliepen.

De markt vond wel steun in de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daarin werd het beeld opnieuw bevestigd dat de Amerikaanse centrale bank voorlopig een pas op de plaats maakt met het verhogen van de rente. Uit de notulen bleek ook dat de Fed tijdens de bijeenkomst in twee kampen was verdeeld over toekomstige renteverhogingen.

Het ene kamp was van mening dat renteverhogingen alleen nodig zijn als de inflatie hoger uitkomt dan de basisvoorspelling. "Verschillende" andere functionarissen vonden echter dat een renteverhoging later dit jaar gepast zou zijn als economie zich zoals verwacht zou ontwikkelen.

De Fed-functionarissen stelden dat de ommekeer in het beleid, in december werd nog uitgegaan van twee renteverhogingen in 2019, nodig was omdat de economische vooruitzichten vanaf het begin van het jaar onzekerder waren geworden.

Op macro-economisch vlak werd ook bekend dat de nieuwe orders voor duurzame goederen in december zijn gestegen en dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week eindigend op 16 februari meer dan verwacht daalde. Tot slot werd bekend dat de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie fractioneel daalden in januari.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 15 februari zijn gestegen met 3,7 miljoen vaten tot 454,5 miljoen vaten. Een april-future voor een vat ruwe olie daalde donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,4 procent, ofwel 0,20 dollar, tot 56,96 dollar.

Bedrijfsnieuws

Hormel Foods daalde circa 2,5 procent. De Amerikaanse voedselverwerker rapporteerde donderdag voorbeurs over het afgelopen kwartaal teleurstellende kwartaalcijfers.

Kraft Heinz publiceert donderdag de resultaten over het vierde kwartaal. Het aandeel van de voedingsmiddelengigant daalde met 0,2 procent.

Nabeurs komt de clouddienst Dropbox met resultaten. Het aandeel daalde enkele tienden van een procent.

Apple en Goldman Sachs willen dit voorjaar een gezamenlijke creditcard uitgeven die is gekoppeld aan de iPhone, waarmee gebruikers hun geld kunnen beheren. Apple sloot circa een half procent lager, terwijl Goldman ruim een procent daalde.

Tilray verloor ruim twee procent. De cannabisproducent neemt voor 317 miljoen dollar Manitoba Harvest over, een hennepvoedingsproducent.

Johnson & Johnson sloot bijna een procent lager. De Amerikaanse levensmiddelen- en farmareus heeft een dagvaarding ontvangen van het Amerikaanse ministerie van justitie en beurswaakhond Securities and Exchange Commission met betrekking tot de veiligheid van zijn talkpoeder en gerelateerde producten. Naar verluidt zouden er asbestdeeltjes inzitten.

Tesla leverde krap vier procent in, nadat het tijdschrift Consumer Reports de Model 3 van het bedrijf niet langer meer aanbeveelt.

Nike gaf circa een procent prijs, nadat basketballer Zion Williamson een uitglijder maakte op de schoenen van het bedrijf. Bij de val viel zijn Nike-sportschoen uit elkaar.

S&P 500 index 2.774,88 (-0,4%)
Dow Jones index 25.850,63 (-0,4%)
Nasdaq Composite 7.459,71 (-0,4%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld, met een min van 0,2 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,8 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225 21.416,02 (-0,2%)
Shanghai Composite 2.774,60 (+0,8%)
Hang Seng 28.607,19 (-0,1%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1336. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1337 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1331 op de borden.

USD/JPY Yen 110,76
EUR/USD Euro 1,1336
EUR/JPY Yen 125,56

MACRO-AGENDA:

00:00 Onderhandelingen VS en China
00:30 Inflatie - Januari (VS)
08:00 Economische groei - Vierde kwartaal def. (Dld)
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Februari (Dld)
11:00 Inflatie - Januari def. (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Volkswagen - Jaarcijfers (Dld)
00:00 Elia - Jaarcijfers (Bel)
07:00 Fugro - Jaarcijfers (Ned)
07:15 PostNL - Cijfers vierde kwartaal (Ned)

Geef een reactie